Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Re.........ile kasy to kosztuje..............

Recommended Posts

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

moze napisze bardziej konkretnie.chce wydac tak jakies 160000 na taki domek pod klucz dodam ze moj wujek ma firme dekarska i pokryje mi dach po kosztach pracowniczych plu material na pokrycie z dobrymi rabatami. jak myslisz czy da rade i czy mozesz poprzec to jakimis faktami.pozdrawiam

moze napisze bardziej konkretnie.chce wydac tak jakies 160000 na taki domek pod klucz dodam ze moj wujek ma firme dekarska i pokryje mi dach po kosztach pracowniczych plu material na pokrycie z dobrymi rabatami. jak myslisz czy da rade i czy mozesz poprzec to jakimis faktami.pozdrawiam

dom 100m/2= 270tys-40tys działka=230tys, jezeli beda robic ci fachowcy,jezeli troche wlozysz siły i rodzina pomoze to 200-210 tys

No i znowu się zaczyna :D

ja w tamtym roku byłem święcie przekonany że za 200 000 wprowadzę się na gotowo do swojego domku.

Też miałem działkę .

jest jedno ale: jak sam zbudujesz ten dom to oki , ale jak pracujesz i to w takiej pracy że absorbuje Ci te 9-12 godzin dziennie to pozostają ekipy budowlane .

Ja swoje marzenia zweryfikowałem juz do około 270 000PLN. Bez szaleństw.

Przekroczyłem budzet znacznie , ale czy to znaczy że gdybym wiedział to bym nie rozpoczynał.

Nie, teraz wiem że rozpocząłbym jeszcze raz i jeszcze raz i jeszcze raz .

Wprowadzam się tak za 5 miesięcy , nie będzie jeszcze parapetów wewnętrznych , docieplenia ,, to zrobię za rok.

I już się cieszę że się zdecydowałem.

Więc jak masz 160 000 to zaczynaj- reszta przyjdzie z czasem.

Tylko ( wiem to teraz) dom potrzebuje także dodatkowych pomieszczeń na wszelkie rzeczy których w mieszkaniu za nic w swiecie byśmy nie trzymali a które są absolutnie niezbędne i zalmują miejsce

Przy dzisiejszych cenach i tym co się dzieje nikt nie da Ci gwarancji że wybuduje Ci dom za tyle i tyle.

Znaczy - da Ci gwarancje tyle że do dzisiejszych cen materiałów i robocizny doliczy sobie spoko 50% i wtedy da.

Zobacz mój dziennik budowy , co prawda dawno nic nie pisałem w nim ale w lutym , jak dokończę sciany wewnętrzne to podoklejam zdjęć

dom 100m/2= 270tys-40tys działka=230tys, jezeli beda robic ci fachowcy,jezeli troche wlozysz siły i rodzina pomoze to 200-210 tys

mój dom ceny z 2006/2007, koszt 220 tys

http://www.extradom.pl/projekt-domu-WIN-ID-1650.html?typ=&powierzchnia=&garaz=&strona=5

pisze do kubka to dzialanie matematyczne to mozesz faktami poprzec bo 210000 to mnie przeraza i to juz moze byc dla mnie za duzo.tak jak pisalem wyzej chce nawet taki domek 70m. ogulnie muwiac to jestm ubogim polakiem i chce male cisne ale wlasne. bo licze ze jeszcze bede potem potrzebowal jakies 30000 tys na wyposarzenie domku meble,dywany,kafle,panele.chce wydac 160000 tys plus 30000 tys na te pirdoly tyle mam kasy i finito

Hey

Mój domek po podłogach jakies 145 m. kw.W zeszłym roku postawiłem parter. W kazdym razie w moim dzienniku sa fotki,parter stoi,koszty które poniosłem do tej pory to jakies 60 tys. złotych,z czego powiedzmy 10 tys. zł to papierologia,przyłącza(wodne i prowizorka elektryczna),pom. socjalne dla ekipy itd.Działke miałem i nie jest ona wliczona w te koszty.

No i posiadam na placu 6 palet BK,na to zeby pojechac z poddaszem(troche pewnie zabraknie).

Wycena dachu z jednej z hurtowni to 13800 dachówka cementowa plus okna dachowe i rynny

Więźba to jakies 4500 zł.

Dochodzi jeszcze wiele innych rzeczy jak okna,instalacje,szambo,tynki,wylewki,ocieplenie,tak na oko 200 tysi jak nic,jak bedzie juz niebawem zobaczymy ...

pozdrawiam i zycze powodzenia

Ja tez myslalam ze 200 starczy- niestety nie ale uwazam moze ci sie udac (bardzo prosta bryla, nieduzy metrarz i duzo wlasnego wkladu)

np. http://www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m400ba5e1e804b

ale bez wykusza i bez uzytkowego poddasza.

Najwiecej zaoszczedzic mozna na robociznie, czyli nie brac firmy a jakiegos murarza + pomocnika. Jesli czujesz sie na silach samemu cos zrobic to naprawde duzo.(poczytaj np dziennik Beti)

Zastanow sie co mozesz zrobic samemu, w czym Ci pomoze rodzina/znajomi a co musisz zlecic komus innemu, popytaj sie o ceny robocizny w Twoim regionie i zastanow sie nad technologia

Wielu powie,ze 60 metrow na dom to bardzo malo ( choc w bloku to calkiem sporo) Dla niektorych 30 na salon to malo. U mnie na 68 metrach zmiesicly sie 2 sypialnie, lazienka 6,5m, wiatrolap, schody kuchnia +"salon" (doszla piwnica i pddasze dlatego 200 to za malo)

Jesli nie masz za duzych wymagan i starczy Ci kat kuchenny czy przytulny salonik to sprobuj- bedzie moze male ale WLASNE

Niestety nikt Ci nie odpowie na to pytanie. Za dużo zmiennych. Jeśli chodzi o projekt, to zwarta bryła, jak najmniej pionów, okien dachowych (choć tańsze od lukarn), kominów, prosty dach. Jeśli Ci to nie przeszkadza można wiele prac zostawić na później, na lepsze czasy, np tynkowanie elewacji, wykończenie poddasza. Dużo można zaoszczędzić na "detalach", choć niektórzy mówią, że nie warto, np okna plastikowe, panele zamiast parkietów i wiele by się jeszcze znalazło. Dużo można zaoszczędzić na robociźnie, ale za to trzeba dysponować wolnym czasem i umiejętnościami. Reszta przemyśleń w linku w stopce.

hej kaloosa. piszesz ze masz domek 68m.a kidy go wybudowales i czy juz skonczyles i co w nim jest ocieplenie jakie tynki piwnica poddasze opisz go troche.a ja chce taki parterowy bez piwnic bez garazu 70m.i jak myslisz ile kasy musze miec bez zanizania kosztow tak bez zciemy

pisze do kubka to dzialanie matematyczne to mozesz faktami poprzec bo 210000 to mnie przeraza i to juz moze byc dla mnie za duzo.tak jak pisalem wyzej chce nawet taki domek 70m. ogulnie muwiac to jestm ubogim polakiem i chce male cisne ale wlasne. bo licze ze jeszcze bede potem potrzebowal jakies 30000 tys na wyposarzenie domku meble,dywany,kafle,panele.chce wydac 160000 tys plus 30000 tys na te pirdoly tyle mam kasy i finito

210tys zamkniesz sie z panelami,kaflami, ja przy swoim domu zrobilem bardzo duzo podbitki, strop drewniany ocieplalem sam, montowalem parapety,ukladalem na posadzkach styropian,zrobilem wszystkie podłogi drewniane( deska barlinecka),gładzie,malowanie,

Ja mój dom zrobiłem z ciut lepszych materiałów może zaoszczędzisz na oknach, dachówce,rynnach,ale na mniej jak 200tys nie licz, mój kosztorys z 2006 roku 168 tys, wiedziałem że musze dołożyć do tego jakieś 20-25%

więcej :)

Znam gościa który mówi że chate postawi za 80tys, jeszcze nie zaczął :D