Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Re.........ile kasy to kosztuje..............

Recommended Posts

Był na takim etapie, że mógł już wydać niewiele i mieszkać a mógł wydać bardzo dużo i ciągle narzekać, że jeszcze nie gotowe...

Teraz oczywiście wszystko zdrożało, pisząc o tamtej budowie raczej miałam na myśli założenia techniczne taniego domku. Mając w pamięci, że od niego murarz wziął ok 6 tyś taniej, niż ode mnie pół roku później (ta sama ekipa). Powtórzyć więc się tego raczej nie da :D

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wiedze, ze za kazda cene chcesz sie przekonac ,ze mozna bardzo tanio (czyli te 150 pod klucz) wybudowac dom i zapewne da sie. Ale takich ludzi jest niewielu i pewnie wiekszosc z nich wlozylo w budowe duzo pracy wlasnej, pomocy rodziny, znajomego murarza idp.

Ci ktorym sie udalo moga byc inspiracja, ale to TY musisz przeanalizowac swoje sily.Najlepiej znajdz jakis prosty domek z ok 60m2 i popytaj w okolicy ile by wzieli za robocizne, podlicz koszty materialow i na pisz sobie co mozesz zrobic we wlasnym zakresie. Do sumy jaka ci wyjdzie dodaj troche na niespodzewane wydatki (lepiej policz wiecej niz zebys pozniej musial sie nie milo rozczarowac)

PS

Osobiscie znam tylkojednych znajomych, ktorzy wydali mniej niz zamierzali.

no jak zauwazylas to chce to zrobic tanio bo nie mam wiecej kasy a i tak to juz bedzie w kredycie a nie chce brac wiekszego kredytu bo jeszcze chce troche urzyc zycia jakies wczasy ,imprezki itd.a nie tylko kredyt do konca zycia.........male,ciasne ale wlasne i hej.

rozumiem cie ale jedyne co moge Ci poradzic to:

Lepiej mniejszy dom ale wlasny

Nie sugeruj sie sumami jakie podaja inni

(czasami zastanawiam sie skad niektorzy biora takich tanich murarzy,albo maja takie tanie materialy? innym razem zastanawiam sie dlaczego niektorzy biora za przylacz wody(punkt) 200, czy 100zl, skoro mi facet zrobil za 50-

dlatego pytaj w Twojej okolicy)

Zbuduj domek do 100m2 za 270 000PLN.

Taniej się nie da :oops:

......... jak sam zbudujesz ten dom to oki , ale jak pracujesz i to w takiej pracy że absorbuje Ci te 9-12 godzin dziennie to pozostają ekipy budowlane .........

Dlaczego więc podajesz kwote i powiadasz że taniej sie nie da?

Może będzie sam budował z jakimś majstrem

i pomocnikami?

Jeżeli się chce, to sie da.

Nie dam sie przekonać do tego, że taniej niż większość budujących sie nie da.

Buduje drugi dom.

Popieram przedmówcę :wink:

My obniżamy koszty :) Budować będzie wujek i ojciec-za mieszkanie i jedzenie, a my i tak musimy wynajmować stancję, więc się zmieszczą. na jedzeniu też trochę przyoszczędzimy, bo nasi rodzice mieszkają na wsi i zawsze to taniej :lol: a tak serio, to wujek i ojciec nie chcą kasy za robotę. akurat mój przyszły mąż może sobie pozwolić (a raczej ma możliwość wziąć) na urlop bezpłatny w pracy=w pracy nie zarobiłby na pomocnika na budowę więc opłaca się ten urlop brać.

Również szukamy tańszych materiałów. Już np połowę bloczków fundamentowych odkupiliśmy od inwestorów, którym zostało na budowie.

dodatkowo jak ktoś jest złotą rączką, to sam może wykonać dużo rzeczy.

No oczywiście znajomości=większe rabaty.

Przeczytaj najpierw ze zrozumieniem, o co poprzednio pytałeś.

Czy uważasz, że za 2200zł można wybudować pod klucz coś więcej niż budę dla psa? Zamiast się unosić wystarczyło napisać, że chodziło Ci o cenę 1m2.

Tym niemniej, jeśli Cię uraziłem to przepraszam.

parę lat temu miałem zamiar budować domek około 70 m2 :) projekt w szufladzie :( podchodząc do tematu z głową, to bez problemów w 150 tyś można się zmieścić :) mam zamiar otworzyć firmę i budować takie domki, nawet taniej :) może wyda się to mało prawdopodobne, ale mieszkam za 60 tyś. :) i w tym jest koszt działki (5454 m2) woda, prąd i remont 100m2 . W kwietniu, albo w maju, w muratorze będzie fotoreportaż o naszej ruince :wink: