Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Re.........ile kasy to kosztuje..............

Recommended Posts

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rozumiem, że rozmawiałeś o budzie dla psa - wtedy jest to jak najbardziej możliwe.

Ten *drogi pan* nie ma ani kasy, ani klasy.

Ot i tyle.

Wyrwałaś z kontekstu moją wypowiedź i na tej podstawie próbujesz mnie oceniać.

Przeczytaj ze zrozumieniem do czego odnosiła się moja uwaga :

rozmawialem z jedna z czestochowskich firm budowlanych i powiedzieli mi ze zbuduja za 2200zl pod klucz.czy to jest mozliwe

Rozumiem, że rozmawiałeś o budzie dla psa :) - wtedy jest to jak najbardziej możliwe.

Może Ty też uważasz, że można zbudować dom murowany maly D06 za 2200zł pod klucz ?

Jeśli tak, to chętnie wezmę hurtem z 10 takich domów.

Dodatkowo nadmienię, że autora wątku już przeprosiłem - zakładając, że mógł poczuć się urażony :

Przeczytaj najpierw ze zrozumieniem, o co poprzednio pytałeś.

Czy uważasz, że za 2200zł można wybudować pod klucz coś więcej niż budę dla psa? Zamiast się unosić wystarczyło napisać, że chodziło Ci o cenę 1m2.

Tym niemniej, jeśli Cię uraziłem to przepraszam.

witam.

moim zdaniem dom w jagodach mozna wybudowac za 120 tys.

skad to wiem?

bo wlasnie taki domek wykanczam.

buduje blizniaka.

jestem na etapie wylewek i wydalem ok 90 tys zl. ja osobiscie na budowie sie nie udzielam - robi wszystko ekipa. podnioslem scianke kolankowa zeby u gory wyszly przyzwoite pomieszczenia, dolozylem okno w scianie i 3 okna dachowe

ławy-fundament -monolit zbrojony

sciany sa z popularnego slaskiego materialu grubosc sciany 30 xm.

strop - lany i zbrojony

wiezba, dachowka Brass, podbitka drewniana

2 kominy murowane z ceglu a ponad dachem klinkier

stolarka okienna plastyk drzwi drewniane

rynny gamrat

tynki cementowo-wapienne

ocieplenie dachu Isover 20 cm.

centralne alu-pex.

instalacja elektryczna 70 pkt.

oczyszczalnia bio-eko ( na pól)

wszystko wybudowane jak nalezy zgodnie ze sztuka.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/7c540f17787d1408.html

moge wkleic wiecej zdjec.

no czy ktos zna odpowiedzi na te punkty

zachowujesz się niepoważnie

otwierasz wątek o tym, jak się tanio pobudować

otrzymujesz kilkadziesiąt odpowiedzi od Forumowiczów

po czym zmieniasz dowolnie treść pierwszego posta - pomimo że założyłeś już oddzielny temat

http://forum.muratordom.pl/ile-kasy-na-to,t123971.htm

a pytania tam zawarte - jeśli tamten wątek to za mało - mogłeś zamieścic tutaj, jako kolejny post w tym wątku

jaki sens mają teraz odpowiedzi na poprzedniej stronie ?

no i wlasnie to jest to dalem najpirw ten temat a potem mi on znikna i nie wiedzialem co jest wiec zmienilem temat

nie zniknął, tylko został przeniesiony do właściwego działu

Forum to nie tylko "Wymiana doświadczeń", jest wiele innych działów

na stronie głównej po prawej masz trzy oznaczone na czerwono linki

>> Zobacz posty od ostatniej wizyty

>> Zobacz swoje posty

>> Zobacz posty bez odpowiedzi

klikając w "Zobacz swoje posty" możesz odnaleźć swój temat [chyba że został usunięty]

Uważaj na lokalizację. Ta sama usługa w warszawie może kosztować znacznie więcej, niż w białymstoku, na przykład. Stąd pytanie "czy da się konkretny dom" jest trochę bez sensu. Jednemu się da, innemu nie.

Mój murarz za całą budowę wziął 16 tyś. Moi znajomi płacili po 25 i mówili, że tanio. inni 40... Ale... u nas do wykopów przyjechała koparka płatna przeze mnie. Murarz własciwie zjawił się na gotowe - pogłębił dno, ułożył zbrojenie i był przy laniu betonu. Potem się pojawił, wymurował fundament i zniknął. Sami go smarowaliśmy dysperbitem, kładliśmy styropian, wsypywaliśmy piasek. Gdyby miał to robić murarz, za wszytsko by policzył. A z drugiej strony ja nie hopryna a małż nie podbipięta.. do wszystkiego braliśmy koparkę. I tu można było zaoszczędzić, robić z pomocą rodziny za darmo. Liczę spokojnie ze 4 tysiące oszczędnoiści.. Ocieplenie też można przykleić samemu. To nie filozofia, trzeba mieć siłę i zręczność i ...rusztowania. I znowu z 5 tysięcy do przodu. Dlatego łatwiej samemu wybudować domek parterowy. Więcej się zrobi :D Pisałam o Mateuszu, on w ogóle nie lał stropu, to duża oszczędność. Ale nie ma strychu.. Przyłącza można płacić za wykop po 100 zł /mb a można wziąć szpadel i kopać samemu. Elektrykę w domu, jeżeli umiesz... A fachowca do sprawdzenia i pieczątki. Ułożenie rur wod-kan też nie jest wiedzą tajemną... Fachowca wziąć do tego, co absolutnie niezbędnie. Czyli przyłącza w ulicy i odbiorów no i gazu. Tak naprawdę to przyłącza )łącznie z tymi w domu) kosztowały mnie chyba najwięcej. Pytasz o udział stanu surowego w całych kosztach. To też zależy. Wełnę możesz kłaść sam, gips-kartony też. I płytki.

Musisz spokojnie przemyśleć wszystko a nie się miotać od nadziei do pytań o projekty. Jeżeli pracujesz i sam nic nie zrobisz - nie zaoszczędzisz i od razu musisz przyjąć wersję droższą. Jeżeli masz dużą rodzinę złożoną z młodych i chętnych do ciężkiej fizycznej pracy chłopaków - to koszty ci spadną nawet bardzo. Jeżeli weźmiesz firmę, to za 150 tyś raczej nic nie wybudujesz... w każdym razie nic do zamieszkania. Niezależnie od początkowych zapewnień developera :-?

Ale mimo wszystko radzę zacząć. Jak zaczynałąm miałam 50% pieniędzy. Sama nie wiem, skąd wziełam pozostałe 50%. Chyba sprawdza się stara zasada mojej rodziny "więcej wydajesz, to więcej zarabiasz bo... musisz" :D

Popieram przedmówcę....

ja zaczynałem mając 70.000 zł, i jakoś poleciało....reszta się znalazła w trakcie....budowy....

obecnie koszt 167.000 zł, lecz domek nie mały, gdyż po podłodze wraz z piwnicą , w której jest garaż kotłownia i i pomieszczenie na z syp + dwa pomieszczenia wolne...(do zagospodarownia) - piwnica pod całym domem jest tego 255m2 średnio po 85 m2 na każdym poziomie....piwnica, parter poddasze... wszystko wykonywałem sam z teściem....

fundamenty ściany piwnic....lane stropy...ściany parteru...i poddasza....

wieźbę....pokrycie dachu w trakcie dachówka ceramiczna CREATON....do tego mam ocieplenie dachu....30 cm (do wykonania), ocieplenie ścian 15 cm styro (do wykonania) ocieplenie ścian piwnicy 12 cm styro XPS (wykonane) i po 8 cm styro ocieplenia na każym stropie....zapłacone okna....drzwi zewnętrzne...zamontowana brama garażowa w piwnicy.... zakupione kable na instalacje... zakupione grzejniki aluminiowe....brakuje kotła....rozporowadzenia centralnego....tynków i posadzek....i tynki na zewnątrz( koszt 35.000 zł) więć stan pod wykończeniówkę 202.000 zł (więć za koszt m2 wynosi ok. 800 zł)....

...jednak muszę tutaj przypomnieć że nie było żadnej robocizny fachowców....wszystko wykonywałem po godzinach pracy, na urlopie....

buduję od września 2006 roku, w tym roku przed świętami bożego narodzenia wprowadzimy się do wykończonego domu....

koszt wtedy będzie wynosił ok. 250.000 zł....

czyli 1000 zł/ m2

Naprawdę trudno jest przewidzieć, wyliczyć dokładnie ile bedzie kosztowało postawienie domku. Pomijając ciągle wahające się ceny materiałów (w mojej okolicy od listopada zaczęły drożeć materiały i nasze wstępne kosztorysy nijak się mają do rzeczywistości) to po drodze mogą wystąpić niespodziewane koszty. Jednemu uda się wybudować dom i zmieścić się w planowanym budżecie, a inni wydadzą na ten sam projekt dużo więcej. Nikt Ci nie poda dokładnych kwot, a nawet jeśli to musisz wziąć poprawkę na wiele zmiennych np. lokalizacja. Mówisz że masz 150 tyś, to jest kwota o której wiele osób nawet nie marzy (bez znaczenia czy to kredyt czy inne źródło). Jeżeli nawet zabraknie ci 10 czy 20 tyś to nie znaczy że trzeba już rezygnować z planów. Najwyżej wprowadzisz się pół roku później.

przecież to jest tylko 62m2.pzd.

Pamiętaj, przy mniejszym domku rośnie udział kosztów stałych. I tak musisz zrobić przyłącza, ogrodzenie, papiery, Okien też z reguły jest tyle samo, są drzwi, schody itd. Dlatego dom 120m2 będzie miał niższy koszt za m2, niż dom 60m2. Dlatego nie opłaca się robić domków malutkich. Są za drogie..... Lepiej weź projekt 100-120m2 i na razie zrób poddasze nieużytkowe. Przewidziane miejsce na schody, wełna położona na stropie a nie miedzy krokwie (możesz zrobić sam) Okna na górze nawet można wstawić a można nie. Dołożyć okna dachowe to nie problem. Jak ci kasa dopłynie zdejmujesz klapę z otworu w stropie, robisz schody i wykańczasz poddasze :D Jak nie - masz porterówkę 60 m2.

150 tyś na sam dom sadzę że wystarczy.W każdym razie do etapu, żeby jako tako się wprowadzić. Pod klucz to zależy od klucza... Nie martw się na zapas, tylko weź prosty projekt. Ale na dom i przyłącza, zagospodarowanie działki i inne duperele - nie wiem. Zależy od geologii, warunków, odległości i innych.