Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kondensat kontra kondensat

Recommended Posts

Witam

Zastanawiam się co wybrać :

Junkers cerasmart moc 16KW ( modulacja 3,5-16KW)+ zasobnik 120l +reg.pogodowy -7000 (z vat 22%)

Saunier Duval moc 18KW (modulacja 8,6-18kw) + zasobnik 150l + reg.pokojowy - cena 6000 (vat 22%)

Będą mi montować tak,że vat będę miał 7% i będzie taniej

Dom 100mkw ,podłogówka tylko w łazience (zasobnik potrzebny bo będzie cyrkulacja)

Junkers bardziej pasuje ze względu na swoją modulację min. ale czy warto dopłacać,czy to się zwróci . Saunier ma większy zasobnik ,tylko ta moc min. za duża (częste taktowanie palnika)

Jak wy byście wybrali?

pozdrawiam

Tak i bedzie czekal wiecznosc by mu sie woda w zasobniku nagrzala przy tym 11kw

Kocioł kondensacyjny 2...10kW

Zbiornik Aqua 120l: liczba NL 1,0, 146l/10min, 347l /60min;

zbiornik Aqua 155l: NL 1,6, 189l/10min, 285l/60min;

zbiornik Aqua 190l NL 2,4, 229l/10min. 424l/60min.

Nie widzę problemu.

własnie o cwu mi idzie

a jeśli idzie o kondensat czy moc min ma znaczenie przy takim domu ,czy raczej bez znaczenia bo i tak zawsze startuje na max i zanim zacznie modulować na min to wcześniej zagrzeje wodę w c.o.?

Są kotły które startują z mocą minimalna, a to daje około 5 krotnie mniejsze zużycie energii na starcie kotła o tej samej mocy maksymalne.

ja do domu 320 + 40 garaz mam w projekcie 16 kW i wydaje sie ze jest to wyliczone ok, co zreszta min. RAPczyn potwierdzal w jedym z watkow

pozdr

Piotr

Chyba tu:

http://forum.muratordom.pl/jaki-piec-kociol-gazowy,t122326.htm

Tak i bedzie czekal wiecznosc by mu sie woda w zasobniku nagrzala przy tym 11kw

Kocioł kondensacyjny 2...10kW

Zbiornik Aqua 120l: liczba NL 1,0, 146l/10min, 347l /60min;

zbiornik Aqua 155l: NL 1,6, 189l/10min, 285l/60min;

zbiornik Aqua 190l NL 2,4, 229l/10min. 424l/60min.

Nie widzę problemu.

własnie o cwu mi idzie

a jeśli idzie o kondensat czy moc min ma znaczenie przy takim domu ,czy raczej bez znaczenia bo i tak zawsze startuje na max i zanim zacznie modulować na min to wcześniej zagrzeje wodę w c.o.?

Są kotły które startują z mocą minimalna, a to daje około 5 krotnie mniejsze zużycie energii na starcie kotła o tej samej mocy maksymalne.

ja do domu 320 + 40 garaz mam w projekcie 16 kW i wydaje sie ze jest to wyliczone ok, co zreszta min. RAPczyn potwierdzal w jedym z watkow

pozdr

Piotr

Chyba tu:

http://forum.muratordom.pl/jaki-piec-kociol-gazowy,t122326.htm

Nic dodać nic ująć - to wszystko prawda :)

Nic z tych rzeczy - nagrzeje zasobnik szybko - tak samo szybko jak kocioł 16kW ...

Prawie Perpetum mobile

Absolutnie - po prostu kocioł grzejąc wodę w zasobniku do temp przykładowo nastawionej 40 stopni / u mnie tak ma ustawiony sterownik / podgrzewa wodę która grzeje zasobnik do około 50 - 55 stopni - dla jednofunkcyjnego kotła ma znaczenie jaka aktualnie jest temp wody kotłowej - jezeli naprzykład kocioł grzał wodę do c.o z temp 40 stopni to przy przełączeniu na grzanie c.w.u doda trochę gaziu i podgrzeje wodę do 50-55 i skieruje ją na zasobnik ...

Kocioł nie podgrzewa zasobnika cały czas z mocą 100% - jeżeli zasobnik jest całkowicie wystudzony to przez pewien czas może użyć mocy 100% , ale w trakcie grzania moduluje i obniża moc palnika ...

Dlatego nie ma wiekszego znaczenia czy max moc kotła to 16kW czy 11kW .