Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kondensat kontra kondensat

Recommended Posts

Może w kwestii precyzji - Vieśki Viessmanna - fabrycznie start kotła mają ustawiony na bodajże 50% mocy - ale można to zmniejszyć programowo do minimalnej wartości modulacji .

Takoż samo można ustawić max moc dla grzania c.o jak i osobno dla grzania c.w.u - można więc dla oszczędności zmniejszyć max moc dla grzania c.w.u .

Może w kwestii precyzji - Vieśki Viessmanna - fabrycznie start kotła mają ustawiony na bodajże 50% mocy - ale można to zmniejszyć programowo do minimalnej wartości modulacji .

Takoż samo można ustawić max moc dla grzania c.o jak i osobno dla grzania c.w.u - można więc dla oszczędności zmniejszyć max moc dla grzania c.w.u .

Tylko nie wiem w jakim celu jest funkcja ograniczenia górnej mocy. Automatyka powinna wyliczyć sobie z jaką mocą ma pracować kocioł i jeśli nie ma potrzeby to nie "wchodzi" na wyższą moc. Wydaje mi się, że tak powinno być. ??

Dlatego nie ma wiekszego znaczenia czy max moc kotła to 16kW czy 11kW

To po co 11kW może pójdźmy dalej tym tokiem myślenia i obniżmy moc kotła do 6kW

Panie i Panowie -piszę z dużej bo ktoś znowu zarzuci mi brak kultury osobistej

Moc jest mocą

W układzie o pewnej sprawności do podgrzania danej objętości cieczy w założonej jednostce czasu potrzeba jednoznacznie tyle i tyle energij

Moc jest mocą a fizyka jest jak zawsze nieubłagana

powtarzam się ale to jest

Prawie Perpetum Mobile

• 11 months później...

jak tak czytam o tych wszystkich kotłach , krzywych grzewczych, nastawach , programatorach to ja pierdziele .

Kurcze myślałem ze ma jakiś dobry piec , umnie się tylko temperature co i cwu ustawia na tym piecu . Albo mam jąkąś prostą wersje , albo okrojoną , albo sam jestem okrojony i o pewnych rzeczach nie wiem .

Są kotły które startują z mocą minimalna, a to daje około 5 krotnie mniejsze zużycie energii na starcie kotła o tej samej mocy maksymalne.

ejże, a nie demonizujecie przypadkiem faktu startu kotła z pełną mocą?

kocioł przez moment (około pół minuty) pracuje z pełną mocą, by później przejść do pracy modulowanej,

jak to się ma do zużycia energii?

przecież ta większa energia uzyskana przy starcie kotła, nie idzie w komin, ona zostaje w układzie,

oświećcie mnie, biednego robaczka, co to zmienia :roll:

śmiem twierdzić że nie wpływa to, ani na sprawność układu, ani na pracę kotła

Załóżmy, że: temp. zew. +10stC; zapotrzebowanie budynku ok. 2kW. Mamy dwa kotły, oba o mocy od 4 do 20kW, jeden startuje z mocą minimalną, drugi z maksymalną.

4kW * 1/120h = 0,0333333kWh

20kW * 1/120h = 0,1666666kWh

Nie pamiętam kto ale ktoś napisał, że ma ponad 5000 startów w roku. Różnica wyniosłaby ~666,6kWh.

Załóżmy, że: temp. zew. +10stC; zapotrzebowanie budynku ok. 2kW. Mamy dwa kotły, oba o mocy od 4 do 20kW, jeden startuje z mocą minimalną, drugi z maksymalną.

4kW * 1/120h = 0,0333333kWh

20kW * 1/120h = 0,1666666kWh

Nie pamiętam kto ale ktoś napisał, że ma ponad 5000 startów w roku. Różnica wyniosłaby ~666,6kWh.

RABczyn ta energia i tak zostaje w instalacji co, a ściślej się wyrażając w budynku,

zakładając takie same straty ciepła budynku, jedyna różnica w pracy obydwóch kotów, to krótszy czas pracy kotła startującego z większą mocą,

dlatego tego typu stwierdzenie jest nieprawdziwe,

Hmn, ja np naprawde nie wiem, ile i kiedy mój kocioł daje w palnik :D Zakładam, ze w fabryce tak go zrobili i tak dobrali do tego automatykę, żeby działało. A ostatecznie weryfikuje to zużycie gazu.

Czy ktos jest w stanie powiedzieć i udowodnić, który kocioł kondensacyjny grzeje "najtaniej"? Jak mu sie uda, wszyscy sie presiadziemy, niezależnie od tego ile i kiedy "daje w palnik" :wink:

A ja doradzam Junkersa, bo... tak :D Bo mam i znam. Jak bym miał Viesmanna, to bym doradzał Viesmanna :wink:

PS: Już zaczynam nie sypiać zastanawiając sie czy aby mój piec optymalnie moduluje :lol: