aero 03.02.2008 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 wiem, że kilka osób chwali sobie clima komfort, a czy ktoś ma jakieś doświadczenia z FONKO mają w ofercie pompy z bezpośrednim parownikiem i dolnym źródłem w formie pionowych sond (po 30 m każda)z racji tych sond pionowych i ograniczenia miejsca na działce (biologicznie nieczynnego) oferta FONKO zdaje się być mocno kusząca dodatkowo ClimaKomfort wyceniło pompę z montażem na 43700 netto + roboty ziemne;Fonko 37600 netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 04.02.2008 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 podciągam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 04.02.2008 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 jeszcze raz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 06.02.2008 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 i jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 06.02.2008 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 nie pytałem się - lepsza informacja bezpośrednia "rekomendowany" klient może być "ukierunkowany" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 10.02.2008 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 robione są w Macedonii ..... w Polsce tylko sprzedają i montują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 10.02.2008 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 chyba jednak Macedonia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry304 11.02.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Mój ew.wykonawca instalacji PC poleca pompy z Alpha-Inno Tec z niemcowni , zawsze to bliżej.Zajrzyj na http://www.hydro-tech.pl Kolektory montujesz jak chcesz a pompa kosztuje u niego(instalatora)28 000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 11.02.2008 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 tylko to "zwykła" glikolowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 11.02.2008 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Będąc na etapie rankingu PC mieliśmy ofert różnych firm...Na finishu zostały Clima Komfort, IVT i Fonko...Ofert były porównywalne cenowo...Fonko ma fajne rozwiązanie z chłodzeniem za pomocą klimakonwektorów, ale cena była już zaporowa......mamy PC z Clima Komfortu i jesteśmy baaardzo zadowoleni ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry304 11.02.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 tylko to "zwykła" glikolowa Tzn. gorsza? Aero oświeć mnie jaka powinna być porządna PC , na co zwracamy uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 11.02.2008 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 nie twierdzę, że gorsza - szukam rozwiązania, które zajmie najmniej miejsca na działce -brakuje mi kilku hektarów dlatego szukam pomp z bezpośrednim parownikiem - mają (mam nadzieje, że nie tylko teoretycznie) większą sprawność. chyba tylko fonko ma pompy z sondami pionowymi, jednak z racji braku opinii forumowiczów waham się z podjęciem decyzji - potrzebuję 8kW na 350m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry304 11.02.2008 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 nie twierdzę, że gorsza - szukam rozwiązania, które zajmie najmniej miejsca na działce -brakuje mi kilku hektarów dlatego szukam pomp z bezpośrednim parownikiem - mają (mam nadzieje, że nie tylko teoretycznie) większą sprawność. chyba tylko fonko ma pompy z sondami pionowymi, jednak z racji braku opinii forumowiczów waham się z podjęciem decyzji - potrzebuję 8kW na 350m2 Nie wiem czy to o to chodzi ale wybór kolektorów (pionowy czy poziomy) zależy od zasobności portfela i wielkości działki inwestora.Na małej działce nie masz wyboru , musisz mieć pionowe (dużo droższe) A w tych pompach z bezp.parownikiem nie ma glikolu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 11.02.2008 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 otóż to - jest w nich propan -a co za tym idzie teoretycznie większy COP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 11.02.2008 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 nie twierdzę, że gorsza - szukam rozwiązania, które zajmie najmniej miejsca na działce -brakuje mi kilku hektarów dlatego szukam pomp z bezpośrednim parownikiem - mają (mam nadzieje, że nie tylko teoretycznie) większą sprawność. chyba tylko fonko ma pompy z sondami pionowymi, jednak z racji braku opinii forumowiczów waham się z podjęciem decyzji - potrzebuję 8kW na 350m2 Pionowe sady oferuje wiekszosc firm je produkujaca.Watek jest juz na forum a tutaj link : http://forum.muratordom.pl/pompa-ciepla-spostrzezenia-uwagi,t66186.htm tylko mi chodzi o te z bezpośrednim odparowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 11.02.2008 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 nie twierdzę, że gorsza - szukam rozwiązania, które zajmie najmniej miejsca na działce -brakuje mi kilku hektarów dlatego szukam pomp z bezpośrednim parownikiem - mają (mam nadzieje, że nie tylko teoretycznie) większą sprawność. chyba tylko fonko ma pompy z sondami pionowymi, jednak z racji braku opinii forumowiczów waham się z podjęciem decyzji - potrzebuję 8kW na 350m2 Thermogolv też ma bezpośrednie odparowanie i kolektory pionowe w opcji. Do pompy 7 kw przy kolektorach poziomych potrzebne jest 250-300 m2 działki. Myslę, że przy 8 kw spokojnie powinieneś się zmieścić na 350 m2, Zresztą napisz do nich to najlepiej sie dowiesz u źródła. nie wiem czy mówiąc sądy masz na mysli kolektory, ale jeśli tak, to sądze, że większość firm projektuje instalacje dla poziomych i pionowych, ale może sie mylę. Jeśli się zmieścisz w poziomych to byloby zdecydowanie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 11.02.2008 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 dzięki - jutro zadzwonięjednak różnica w stosunku do climakomfortu (cop ok 5 (max6,6)) jest znaczna (thermogolv max 4 dla tych samych temp 0-35st ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 11.02.2008 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 dzięki - jutro zadzwonię jednak różnica w stosunku do climakomfortu (cop ok 5 (max6,6)) jest znaczna (thermogolv max 4 dla tych samych temp 0-35st ) Zgadza się, ale jest też sporo od climakonfortu tańsza. Climakonfort, o ile pamietam, jest z pośrednim parowaniem i chyba często proponuja dwie pompy, jedna do CO, a drugą powietrze - woda do CWU. Przy jednej dla CO i CWU COP nie jest już aż tak imponujące. Swoja drogą ciekawe jakie COP mają różne pompy w rzeczywistości i jak to sie ma do wartości zawartych w folderach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 11.02.2008 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 tak to by było interesujące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 11.02.2008 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 tak to by było interesujące Tylko ciekawe, czy w CK to powiedzą. Poza tym pytanie, czy różnica w cenie x2 zrekompensuje tego COPa? Sam mam ten dylemat - którą PC wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts