Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szambo czy oczyszczalnia - kanaliza za 2-4 lata

Recommended Posts

Z tego co rozeznawaliśmy, to oczyszczalnia jednak sporo droższa (100%) i konieczne odprowadzenie wody przy gruncie mało przepuszczalnym. U nas jest to możliwe do rzeczki, ale potrzebny operat wodno-prawny no i wykonanie odprowadzenia - w naszych warunkach ok. 200m.

Szambo za to droższe później w eksploatacji (opróżnianie).

Jak kanalizacja ma być rzeczywiście z 2-3 lata, to może lepiej szambo.

Ceny szamba i oczyszczalni sprawdź po prostu w firmach z okolicy.

Według mnie tylko szambo...

Trzeba pamiętać o ograniczeniach wynikających z zastosowania z drenażu rozsączającego...

Jeżeli miałoby być odprowadzenie oczyszczonych ścieków do rzeczki, która jest 200 m. dalej, to będzie jeszcze drożej...

Szambo nie jest drogie, poza tym zawsze buduje się większe niż 10m3 wynikających z przepisów, więc nie wywozi się tak często....

konieczne odprowadzenie wody przy gruncie mało przepuszczalnym. U nas jest to możliwe do rzeczki, ale potrzebny operat wodno-prawny no i wykonanie odprowadzenia - w naszych warunkach ok. 200m.

.

Ja mam na działce mały stawikdo którego dopływa rzeczka. Stawik jest mój, ale rzeczka już nie :D Stawik znajduje się jakieś 10-20 metrów od przyszłego domu.

Czy twój czy nie pozwolenie musi być ze względu na ekologię.

U nas koszt oczyszczalni na 4 osoby to ok. 8-10 tys, opróżnia się osadnik (dodatkowy zbiornik betonowy co ok. 2 lata). Oczyszczalnia musi być porządna, bo śmierdzi, (więc droższa!), szambo szczelne i tyle.Szambo połowę tej kwoty, ale trzeba często opróżniać i na dłuższą metę się nie opłaca.

Zrób sobie symulację kosztów przy przewidywanym okresie użytkowania, będziesz wiedział co się ci opłaca.

U mnie wycena na oczyszczalnię opiewała na 10 tys. Dodatkowo nie wiadomo jakby to wyglądało w praktyce, o grunt słoboprzepuszczalny...

Szambo wyjdzie dużo taniej...

Więc zaoszczędzę kilka tysięcy w czasie kiedy chronicznie będę tracił płynność finansową...

A potem mogę płacić za wywozy nieczystości...