sasiaddd 03.02.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Stoję przed dylematem. Za 3 miesiące chcę rozpocząć budowę domu. Kanaliza ma być za 2-4 lata. Co robić - wybudowac szambo czy oczyszczalnię? Co taniej, lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaguz 03.02.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Taniej hmm mniej wiecej to samo raczej z malym plusem na oczysczalnie. Sprawdz raczej jaki masz grunt i czy z oczyszcalni bedzie odsaczac sie woda. To podstawa! pozniej wybor bedziesz mial latwiejszy ( mam nadzieje ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 03.02.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Z tego co rozeznawaliśmy, to oczyszczalnia jednak sporo droższa (100%) i konieczne odprowadzenie wody przy gruncie mało przepuszczalnym. U nas jest to możliwe do rzeczki, ale potrzebny operat wodno-prawny no i wykonanie odprowadzenia - w naszych warunkach ok. 200m.Szambo za to droższe później w eksploatacji (opróżnianie).Jak kanalizacja ma być rzeczywiście z 2-3 lata, to może lepiej szambo.Ceny szamba i oczyszczalni sprawdź po prostu w firmach z okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaguz 03.02.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Z tego co sie orientowalem oczyszczalnia to koszt ok 5000 za 8m3 A szamb szczelne betonowe na 10m3 to ok 3500 plus ok 500-800 zl transport. Wiec roznica nie jest wielka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasiaddd 03.02.2008 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Z tego co sie orientowalem oczyszczalnia to koszt ok 5000 za 8m3 A szamb szczelne betonowe na 10m3 to ok 3500 plus ok 500-8000 zl transport. Wiec roznica nie jest wielka... Sorry o co chodzi z tym transportem 500-8000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 03.02.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Według mnie tylko szambo...Trzeba pamiętać o ograniczeniach wynikających z zastosowania z drenażu rozsączającego...Jeżeli miałoby być odprowadzenie oczyszczonych ścieków do rzeczki, która jest 200 m. dalej, to będzie jeszcze drożej...Szambo nie jest drogie, poza tym zawsze buduje się większe niż 10m3 wynikających z przepisów, więc nie wywozi się tak często.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasiaddd 03.02.2008 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 konieczne odprowadzenie wody przy gruncie mało przepuszczalnym. U nas jest to możliwe do rzeczki, ale potrzebny operat wodno-prawny no i wykonanie odprowadzenia - w naszych warunkach ok. 200m. . Ja mam na działce mały stawikdo którego dopływa rzeczka. Stawik jest mój, ale rzeczka już nie Stawik znajduje się jakieś 10-20 metrów od przyszłego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 03.02.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Czy twój czy nie pozwolenie musi być ze względu na ekologię. U nas koszt oczyszczalni na 4 osoby to ok. 8-10 tys, opróżnia się osadnik (dodatkowy zbiornik betonowy co ok. 2 lata). Oczyszczalnia musi być porządna, bo śmierdzi, (więc droższa!), szambo szczelne i tyle.Szambo połowę tej kwoty, ale trzeba często opróżniać i na dłuższą metę się nie opłaca.Zrób sobie symulację kosztów przy przewidywanym okresie użytkowania, będziesz wiedział co się ci opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotruspan 03.02.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 no i z tego co wiem z szambem trzeba będzie podłączyć sie do kanalizy a z oczyszczalnią niekoniecznie.warto to wziąć pod uwagę analizując koszty wypróżniania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 03.02.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 U mnie wycena na oczyszczalnię opiewała na 10 tys. Dodatkowo nie wiadomo jakby to wyglądało w praktyce, o grunt słoboprzepuszczalny...Szambo wyjdzie dużo taniej...Więc zaoszczędzę kilka tysięcy w czasie kiedy chronicznie będę tracił płynność finansową...A potem mogę płacić za wywozy nieczystości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardzento 03.02.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Moje szambo POŚ na 15 osób z atestem robne przez firma w sumie kosztowało 21000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts