martka32 03.02.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Witam szanowne grono budowniczych :)Chciałabym licząc na ogromne doświadczenie tu obecnych zadać pytanie, a mianowicie czy nie porywam sie z motyką na słońce chcąc budować systemem gospodarczym w średnim standardzie domku projekt- "Słoneczny z garażem" z pracowni MG Projekt za kwotę 250 tyś pod klucz???Bardzo proszę o odpowiedź ,czy to realne(zamierzam sie budowac w małej miejscowości w woj dolnośląskim, działka jest). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 03.02.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 bez garażu i ogrodu, bez gazu i w średnim standardzie, systemem gospodarczym i w Bolesławcu- ja bym się porwała...pzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 03.02.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 A co dla ciebie oznacza "system gospodarczy" ? Bo dla niektórych "budowanie" systemem gospodarczym ogranicza się do wypłacania forsy kolejnym wynajętym ekipom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 03.02.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 nie wiem czy to ja jestem:"ciebie" - ale odpowiem system gospodarczy oznacza, że budowa domu nie jest prowadzona przez dewelopera, spółdzielnię mieszkaniową lub wyspecjalizowaną firmę budowlaną, a poszczególne prace budowlane i wykończeniowe prowadzone są przez różne firmy wykonawcze lub osobiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 03.02.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 no i własnie to LUB wiele tu zmienia, baaardzo wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 03.02.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Według mnie kwota przez Ciebie zaproponowana powinna spokojnie wystarczyć...Projekt jest bardzo rozsądny, bez udziwnień, dlatego bez problemu dasz radę...Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panterka-23 03.02.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Ja myślę, że będzie ciężko i to bardzo!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 03.02.2008 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 eee tam, wcale nie musi być ciężko, wystarczy tylko w odpowiednim momencie zamek zamontować, ten pod ten klucz a później się wykończy resztę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 03.02.2008 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 A ja przywołam dawny wątek. Link w stopce. O marzeniach spełnionych i niekoniecznie. Ale większość piszących zadowolona. Myślę, że porwać sie warto, ale nie pod klucz. Choć właściwie to zależy, jaki klucz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 04.02.2008 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Ja również (po)odpowiem filozoficznie i równie enigmatycznie : zależy co oznacza w Twoim przypadku "systemem gospodarczym" oraz "pod klucz" Jedni udowodnią że się da na luzie i jeszcze zostanie, inni że nawet stanu surowego za to nie postawisz. Zrób wywiad wśród lokalnych fachowców i inwestorów - szczególnie wśród budujących w podobnym standardzie i podobną metodą jak Ty. Dobrze i realnie przelicz wszystko, dodaj na koniec 10-20 % i będziesz miał swój kosztorys - ja tak zrobiłem i się wyrobiłem chociaż czytając dwa lata temu forum odniosłem wrażenie, że tylko ja chcę(i potrafię) tak taniutko wybudować swój dom (ale "kosztuje" to masę swojego czasu i pracy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
draven 04.02.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 witambudujemy dom ok 150 m2 pow. użytkowej , czterospadowy z użytkowym poddaszem. Stan z Tynkami wewnętrznymi , wylewkami , hydrauliką i elektryką wyniósł tyle ile chcesz przeznaczyć . Jak dasz np tańszy dach i zaoszczędzisz na oknach to może trochę więcej zrobisz ale ceny idą w górę więc do stany pod klucz co oznacza chyba w pełni wykończony? będzie bardzo ciężko a może i nie realnie . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwil 04.02.2008 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 WitamJa właśnie wybudowałem taki domek (słoneczny z garażem + strych). Oczywiście nie licze działki, papierologi i innych z tym zwiazanych opłat. Na stan surowy otwarty + odeskowanie + dachówka cementowa Euronit + agregat wydałem 61tys. Za robocizne zapłaciłem 30tys. Suma 91tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 04.02.2008 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 zbudować zbudujesz. A działkę masz? Uzbrojoną? Jak nie uzbrojoną to dołóż od razu ze 30 tyś (w zależności w co uzbrajasz i jak masz daleko..). Jak masz media, to postawisz za to dom do zamieszkania. Ale pod klucz, to zależy. Tydzień temu za kawałek zabudowy gips kartonem i 5 m2 płytek zapłaciłam 800 zł. Położenie parkietu 3000. Fachmani od wykończeniówki już sami nie wiedzą, ile brać... A i tak mają powodzenie. Więc jeżeli system gospodarczy oznacza, że tego rodzaju rzeczy robisz sam, a meble zabierasz ze starego mieszkania (powiedzmy w większości), to OK. Jak masz założenia na tip-top to musisz troszkę dorobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 04.02.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Jak masz działkę i 250 KPLN w ręku to startuj śmiało. Nawet jak ciut zabraknie podeprzesz się jakimś niedużym kredytem.Oczywiście wysokość tego kredytu będzie zależała od wkładu własnego i od fantazji przy wykończeniówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alski 04.02.2008 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Myślę że to nierealne , dołóż jakieś 100000 na obecne czasy i ceny robocizny .wtedy będziesz spała spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 04.02.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Ja również (po)odpowiem filozoficznie i równie enigmatycznie : zależy co oznacza w Twoim przypadku "systemem gospodarczym" oraz "pod klucz" Jedni udowodnią że się da na luzie i jeszcze zostanie, inni że nawet stanu surowego za to nie postawisz. Zrób wywiad wśród lokalnych fachowców i inwestorów - szczególnie wśród budujących w podobnym standardzie i podobną metodą jak Ty. Dobrze i realnie przelicz wszystko, dodaj na koniec 10-20 % i będziesz miał swój kosztorys .... Potwierdzam w 100%, dodaj 20% Dodam jeszcze, że licząc realny kosztorys nie bierzcie pod uwagę promocji i najtańszych ekip. Budowa pędzi. Jeśli oboje pracujecie nie będziecie mieli czasu biegać po sklepach w poszukiwaniu promocji ani tygodniami wybierać "najlepszej i najtańszej" ekipy do kolejnego etapu, jeśli starannie wybrana "najlepsza i i najtańsza" zniknie w Irlandii właśnie przed Waszą budową. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpejczyk 04.02.2008 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 A ja myslę,że jak bedziesz rozsdnie wydawać kasę,tj.materoały kupowac zima, to spokojnie wystarczy a jeszcze na małe wczasy pewnie zostanie.Oczywiściemowa o budowie bez kosztów na działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martka32 04.02.2008 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Dzieki wszystkim za odpowiedzi.Niestety miałam taka nadzieje,że wystarczy spokojnie, ale widzę,że jednak nie mam co szaleć i chyba kupie sobie m-3:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 04.02.2008 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Dzieki wszystkim za odpowiedzi.Niestety miałam taka nadzieje,że wystarczy spokojnie, ale widzę,że jednak nie mam co szaleć i chyba kupie sobie m-3:( I popełnię największy błąd w życiu - żadnego m3 - zacznij budować , reszta sama przyjdzie . Naprawdę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 04.02.2008 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Dzieki wszystkim za odpowiedzi.Niestety miałam taka nadzieje,że wystarczy spokojnie, ale widzę,że jednak nie mam co szaleć i chyba kupie sobie m-3:( martka, zanim zrezygnujesz spróbuj jeszcze rozważyć: - mniejszy i tańszy projekt, - kompromisy na poziomie parkiet-panele itd. - brak C.O. - tylko na tym zaoszczędzisz ze 20 tys. Mieszkanie w prawdziwym domu wynagrodzi Ci problemy. Nie da się porównać nawet nowoczesne M, które też sporo kosztuje. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts