Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy porywam się z motyką na słońce?

Recommended Posts

Gość ZW

brak C.O. - tylko na tym zaoszczędzisz ze 20 tys.

jakie są różnice i alternatywy?

prąd.

inteligentne podejście do ogrzewania prądem (2 taryfa, staranne ocieplenie) sprawia że koszty bieżące są akceptowalne. Szczegóły znajdziesz w wielu wątkach poświęconych prądowi.

dla pracowitych i mających dużo czasu może być kominek. różnica w inwestycji podobna - 10 tys vs 30.

pozdrawiam

... czy nie porywam sie z motyką na słońce chcąc budować systemem gospodarczym w średnim standardzie domku ... za kwotę 250 tyś pod klucz???

To zależy od tego czym grozi wydłużenie czasu budowy.

Bo jeśli te 250 ma pochodzić ze sprzedaży mieszkania w którym mieszkasz - to radzę poczekać.

Ale jesli posiadasz już jakieś oszczędności pozwalające na :

a) wybudowanie samych fundamentów

b) wybudowanie nawet stanu surowego otwartego, dach przykryty papą

To zaczynaj realizowac wariant a) lub b).

Wybudowałam dom wg projektu tej pracowni. Zeszłam poniżej kosztorysu dołączonego do projektu (był jaknajbardziej aktualny) co bardzo mnie cieszy. Niebawem sie wprowadzam. Budowałam systemem gospodarczym. Co mogliśmy i bylismy w stanie zrobic sami to to robilismy. Duze prace jak murarka, dach, tynki, wylewki, instalacje robili nam wykonawcy. Nie można przestawać myśleć na każdym etapie budowy o oszczędnościach, nawet wówczas jeśli konto w banku jest pełne na daną chwilę. Potem te pieniądze się przydadzą. Drobne rzeczy, oszczędnosci 1000zł maja znaczenie. Zbiera sie całkiem pokaźna sumka jak sie potem to podliczy.

Mój dom jest dużo większy i wydałam więcej niz Ty zakładasz ale uważam, ze kwota za którą chcesz wybudowac Słonecznego jest wystarczajaca. Jesli sami troche popracujecie, pogłówkujecie, nie zlecicie wszystkiego innym to się uda. Dużo szukaj, nie kupuj w pierszym miejscu bo nie wszedzie są takie same ceny. Korzystaj z lokalnych wykonawców i rzemieślników. Uda się!

Juz wcześniej pisałem, budujemy ten sam domek.

Ja mam mniejsze pieniądze (200tyś) i ani razu nie stwierdziłem że zaczynając budowe popełniłem błąd (w marcu chciałem kupić mieszkanie w bloku 70m2, już miałem kredyt załatwiony, pokoje w myślach urządzone ale pośrednik mnie w.........chał i nie kupiłem, teraz jestem szczęśliwy że nie popełniłem tego błędu). Masz działke, masz 250tyś, zaczynaj.(no chyba że chcesz zrobić w środku pałac wtedy nie).

tomekwil bardzo Ci dziekuje,że podtrzymałeś mnie na duchu, ponieważ Ty sam budujesz coś prawie identycznego(ja bez poddasza). Nie chce budowac pałacu,ale tez nie chcę przez resztę zycia mieszkać na placu budowy. Myślę,że spróbuję!Czyż nie wato pomarzyć o wypiciu kawki na tarasie wśród śpiewu ptaków?Pozdrawiam :)

martka32 wcześniej pisałem , że nie starczy żeby było pod klucz ale tym się nie zrażaj i buduj :) nam tez nie starczy żeby dobrze wykończyć i wszystko potoczy się stopniowo ale perspektywa własnego domu jest na prawdę świetna i warto trochę "pocierpieć" :) pozdrawiam

i ja jestem tego zdania, bo czyż nie wyglądają uroczo kable wystające ze ścian...... zawsze baśniowo można opowiadać znajomym jakie piękne kinkiety tu będą wisiały...... nic nie jest w stanie mi przyćmić perspektywy picia kawy o poranku we własnym ogrodzie i własnych kapciach :lol: - nawet jak tarasu jeszcze nie będzie i trawa się nie zakorzeni........

Dla zdrowia psychicznego lepiej nie zakladać - że za wszelką cenę zmieszczę się w tych 250 i już.... szkoda nerwów, a aby pić kawusię trzeba być zdrowym.

Pozdrawiam ziomalke zza miedzy - martka32 buduj:D

Z tą kwotą nie jest może dobrze - ale nie beznadziejnie! :wink: :lol:

Ale trzeba się bardzo dobrze przygotować i mieć kogoś kto trochę siedzi w budowlance, albo chociaż niedawno budował dom.

No i pamietać o kosztach dodatkowych - media, jakieś podstawowe uporządkowanie dzialki, droga dojazdowa, ogrodzenie choćby prowizoryczne.