Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

łańcuchy zamiast rynien pilne!

Gość sir Charles

Recommended Posts

Gość sir Charles
zamiast tradycyjnych rynien chciałbym założyć łańcuchy- jakiej grubości muszą być i jak je zamocować na górze i dole, prosiłbym też o podzielenie się swoimi doświadczeniami z ich użytkowania

Jak rozumiem, chodzi ci tylko o spusty pionowe :)

czasem przechodzę koło domku z takim patentem. Na górze łąńcuch wychodzi rodzaju z małego żygacza. W ziemi zrobili obłożone granitem zagłębienia wysypane żwirem i w to wpuszczony jest łańcuch (napięty). Jest dość gruby (im grubszy tym efektowniejszy i chyba skuteczniejszy) :)

Łańcuchy wyglądają lub "mogą wyglądać atrakcyjnie" - kwestia gustu.

Jeżeli rura spustowa nie jest oddalona od ściany wystarczająco duż to wiatr będzie porywał z łańcucha wodę i moczył ścianę i okna (jak będą w pobliżu). Nic nie zastąpi typowych rur spustowych stanowiących podstawowe odprowadzenie wody z dachu. Druga sprawa to co z ta wodą robić. Ja planuję podłączyć do rur spustowych osadniki Marleya, do których dalej podłączę rury kanalizacyjne, które z kolei po oddaleniu od fundamentów zastąpię drenażowymi wpadającymi do podziemnej studni z kręgów lub dołu chłonnego wypełnionego tłuczniem (raczej to pierwsze rozwiązanie).

O łańcuchach też myślałem ale zamiast rury spustowej od rynny z daszku przed wejściem.

Oczywiście że trzymają daszek żeby nie odfrunął. A gdyby pogrzebac w tych kamieniach, w których znika drugi koniec łańcucha, to by się okazało że na koncu łańcucha przymocowana jest obroża, a w tej obroży siedzi szyja należąca do smoka. Więc może lepiejnie grzebać w tych kamieniach...

Do prześmiewców pionowego łańcuchowego systemu odprowadzania wody. Co robicie gdy wiosną temperatura przemienia sie z + na - i odwrotnie?, gdy spływająca woda zamarznie Wam w rynnach pionowych a topniejąca z dachu zacznie się lać po ścianie? Wiem zastosujecie system ogrzewających przewodów w rynnach itp bajery. Przyznajcie ile takich systemów widziwliście w działaniu. Te łańcuch to nie żadne udziwniwnie tylko próba rozwiązania problemu zamarzania rynien podczas wiosennych roztopów, a i dość atrakcyjny widok gdy spływająca woda tworzy ozdobne sople. A jak to się sprawdza w działaniu to proszę tych co to mają o opinię.

zygacz musi jak najdluzszy aby przy ostrych deszczach nie pryskalo na sciany. i tu wlasnie liczy sie grubosc lancucha (podobne znaczenie jak srednica rynny). ponadto zygacz musi byc tak skonstruowany aby woda lala sie po lancuchu a nie sikala jak ze strzykawki.

przetestowalem to na dachu o pow okolo 20m2, dwa zygacze (wlasnorecznie zrobione szczupaki :) ) i dlugosc lancucha okolo 2,5m, odleglosc od dachu (dlugosc szczupaka) okolo 30cm (+30cm okapu).

:D - dziala

Też mam problem z łańcuchami. W projekcie były 2 - na tarasie i przy wykuszu kuchennym. Wykonawca (generalny) zwalił problem na dekarza, dekarz na ogrodnika, który robił kanalizację deszczową, a ten ostatni powiedział, że nie może odpowiednich łańcuchów znaleźć, bo widział tylko czerwono-białe, jak dla krowy. Stan na dziś jest taki, że na - za przeproszeniem - rzygacze mam prowizowycznie wsadzoną rurę dociśniętą jakimś kołkiem drewnianym. Obrzydliwość. :evil: A ja jestem bezradna. Mój mąż stwierdził, że trzeba zrobić normalną rynnę, jak pozostałe, ale jest kolejny problem. Te pozostałe schodzą się do kanalizacji deszczowej, a te które miały mieć łańcuchy mają jakiś tam drenaż, choć do końca nie bardzo wiem jaki. Ze strachem czekam na ulewne, jesienne deszcze.... Kurcze, co ja mam zrobić?