adamekxyz 04.02.2008 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,właśnie zbliża się nam przegląd roczny kondensata Viliiant,czy orientujecie się w kosztach tekiego przeglądu (na ich stronie podają 170 netto + dojazd).Czy macie namiar na kogoś z autoryzacją do wbicia pieczątki w gwarancję, kto zrobi to taniej? mieszkam w Warszawie na Gocławiu,pozdrawiam serdecznie,Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamekxyz 06.02.2008 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Nikt nie robił przeglądów,to mnei tylko utwierdza w przekonaniu ze faktycznie jak niektórzy mówią szkoda wydawać 250-300 zł za przegląd, to może podajcie mi kwoty jakie płacicie za przeglądy kondensatów oczywiście jeśli ktoś wogóle takie robi ?!?!?!?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 06.02.2008 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Mam kocioł Vaillanta turbo.Przeglądów t.zw gwarancyjnych (płatnych) zaniechałem.Natomiast był wykonywany przegląd "eksploatacyjny" , polegający głównie na czyszczeniu palnika i wnętrza, po 3 latach pracy przez nie-firmowego serwisanta (120 zł z dojazdem).Kotły zwykłe (atmosferyczne) szybciej się brudzą, więc przeglądy trzeba robić częściej.Należy zwracać uwagę na głośność pracy pieca. Kocioł wymagający czyszczenia pracuje głośno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 06.02.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Ja niedawno płaciłem 300 netto za przegląd po rokuZ tego co wiem to sama uszczelka do palnika kosztuje ok 50 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamekxyz 06.02.2008 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 czy po roku nalezy juz wymieniac uszczelki????? ktore kosztują 50 zł,rozumiem ze 300 netto zaplaciles łacznie z tą uszczelką? Moi rodzice mają starego Vitopenda i od 5 lat nic nie musieli przy nim robić a tym bardziej wymieniać jakichkolwiek częsci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 06.02.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Moi rodzice mają starego Vitopenda i od 5 lat nic nie musieli przy nim robić a tym bardziej wymieniać jakichkolwiek częsci... No ja tez mam vitopenda 100 i robilem przeglad po roku, zeby miec gwarancje na drugi rok. Zaplacilem 100zł z dojazdem (jakies 22km w jedna strone). Bardzo mily pan pokazal mi jak to sie czysci, kazal za rok sprawdzic elektrode magnezowa i samemu sobie wyczyscic palnik i wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 07.02.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 czy po roku nalezy juz wymieniac uszczelki????? ktore kosztują 50 zł, rozumiem ze 300 netto zaplaciles łacznie z tą uszczelką? Moi rodzice mają starego Vitopenda i od 5 lat nic nie musieli przy nim robić a tym bardziej wymieniać jakichkolwiek częsci... Przegląd łącznie z częściami w podanej kwocie Ponoć uszczelka jest jednorazowa i wymienia się ją przy każdym czyszczeniu kotła. Czy jest to na prawdę konieczne to nie wiem, być może niektórzy ryzykują i nie wymieniają. Skoro kocioł jest na gwarancji to płaczę i płacę a co będzie po gwarancji czas pokaże Jak ktoś ma namiary na sprawdzonego serwisanta z wielkopolski to poproszę o namiary przy okazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 07.02.2008 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Jako VPS wykonuje takie przeglądy. Rzeczywiście przegląd kondensata kosztuje 300zł w tym uszczelka grafitowa palnika.....jest jednorazowa.Stwierdzam że przegląd jest konieczny... nie tylko dla gwarancji ale dla żywotności kotła, trzeba również wykonać analizę spalin i sprawdzić ustawienia.A jak kocioł pracuje na Propan?..... no to głupotą jest niewykonanie przeglądu!!! To jest tak samo jak z samochodem.... też co roku robicie przeglądy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulak 07.02.2008 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 A przegląd pieca nie kondensacyjnego tez taki drogi?Ja zastanawiam sie właśnie nad tym jaki piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 07.02.2008 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 A przegląd pieca nie kondensacyjnego tez taki drogi? Ja zastanawiam sie właśnie nad tym jaki piec. Będzie ok 20-30% tańszy a jeśli zrobi to Pan Zenek to może i 60 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulak 07.02.2008 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 A przegląd pieca nie kondensacyjnego tez taki drogi? Ja zastanawiam sie właśnie nad tym jaki piec. Będzie ok 20-30% tańszy a jeśli zrobi to Pan Zenek to może i 60 % No właśnie ...Czyli,, zysk" na opłatach za gaz juz nie taki wielki. Z 500 zł rocznie zrobi się raptem 200.A inwestycja znacznie droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 09.02.2008 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Właśnie zrobiłam przegląd kotła kondensacyjnego Vaillant ecoCompact po roku od uruchomienia z przedłużeniem gwarancji.Koszt - 150zł dla autoryzowanego "przeglądacza" , nie wymieniał uszczelki, ponieważ ocenił ze nie ma na razie takiej potrzeby. Wyczyścił palnik, zbadał spaliny, podpowiedział jak najlepiej ustawić sterowanie, podstemplował gwarancję. Z wymiana uszczelki cena wyniosłaby 200 zł. Inny chciał 250 zł.Namiar wzięłam ze strony Vaillanta - Pan Adam z ul. Poprzecznej w Aninie. Najprawdopodobniej za rok też go poproszę o kolejna konserwację.Poszukaj na stronie producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markus 2 09.02.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Witam, też musiałem zrobić przegląd mojego kotła viesika 200,by przedłużyć gwarancje na kolejny rok koszt 200 zł. Serwisant mówił że coraczny przegląd nie jest konieczny wystarczy raz na dwa lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 04.05.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Witam, też musiałem zrobić przegląd mojego kotła viesika 200,by przedłużyć gwarancje na kolejny rok koszt 200 zł. Serwisant mówił że coraczny przegląd nie jest konieczny wystarczy raz na dwa lata. A widziałeś ile wyciągnął brudu z komory spalania.... czy tylko sprawdził spaliny. Jeden zamiata pod dywan drugi sprząta...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 04.05.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Witam, też musiałem zrobić przegląd mojego kotła viesika 200,by przedłużyć gwarancje na kolejny rok koszt 200 zł. Serwisant mówił że coraczny przegląd nie jest konieczny wystarczy raz na dwa lata. A widziałeś ile wyciągnął brudu z komory spalania.... czy tylko sprawdził spaliny. Jeden zamiata pod dywan drugi sprząta...... Nie przesadzaj Skrol, w komorze spalania nie ma znowu tak wiele brudu. Swoją drogą przegląd coroczny powinien być przeprowadzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 04.05.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 najlepiej do środka dorzucić jeszcze trochę węgla .... żeby było taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 04.05.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 najlepiej do środka dorzucić jeszcze trochę węgla .... żeby było taniej No w koncu z tego zyjesz wiec dla Ciebie najlepiej jak by przeglad byl co miesiac Owszem niech sa przeglady co roku ale dlaczego one musza kosztowac 250 zł??? (brutto bez czesci) za 1-1,5 godziny pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 04.05.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 najlepiej do środka dorzucić jeszcze trochę węgla .... żeby było taniej No w koncu z tego zyjesz wiec dla Ciebie najlepiej jak by przeglad byl co miesiac Owszem niech sa przeglady co roku ale dlaczego one musza kosztowac 250 zł??? (brutto bez czesci) za 1-1,5 godziny pracy A przegląd samochodu to robisz raz na 10 lat jak się zepsuje? A żyje nie z przeglądów tylko z instalacji... a Ty z czego żyjesz? pracujesz charytatywnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sad Ripper 05.05.2008 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 Skrol, ja mam do ciebie pytanie - mam vaillanta VUI 2funkcyjny z zasobnikiem 20l turbo - i zaczelo mi w nim wzrastac cisnienie w ogrzewaniu - okolo 1 atm. na tydizen/dziesiec dni - co to moze byc? kilka razy byla wodaa spuszcza i dopuszczana - wiec chcialbym myslec, ze to zawor dopuszczajacy wode - bo jesli to wymiennik, to koszty chyba duze? jak myslisz, gdzie szukac problemu? sad ripper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 05.05.2008 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 Skrol, ja mam do ciebie pytanie - mam vaillanta VUI 2funkcyjny z zasobnikiem 20l turbo - i zaczelo mi w nim wzrastac cisnienie w ogrzewaniu - okolo 1 atm. na tydizen/dziesiec dni - co to moze byc? kilka razy byla wodaa spuszcza i dopuszczana - wiec chcialbym myslec, ze to zawor dopuszczajacy wode - bo jesli to wymiennik, to koszty chyba duze? jak myslisz, gdzie szukac problemu? sad ripper Mhhh no sam sobie odpowiedziałeś na pytanie... albo zawór dopuszczający, albo wymiennik..... ale to trzeba zobaczyć .. na oko to tyle co mogę powiedzieć. Jeżeli wymiennik nie był nigdy czyszczony.... no to chyba raczej to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts