Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zaprawa ciepłochronna czy inna?

amber

Recommended Posts

Proszę o paradę, stoje przed takim problemem: za chwilę moi majstrzy zaczną murowac ściany z betonu komórkowego 24, które potem mam zamiar ocieplic wełną 10 lub 12. I teraz nie wiem czy powinno się dac zaprawe ciepłochronna czy normalną. Ciepłochronna to duzy wydatek ale jezeli warto, nie wiem , szanowni forumowiecze prosze o wasze rady.

A.

Też myślałem o zwykłej, ale znajomy mnie uświadamiał, że na klej to można nawet samemu murować, jeśli bloczki są dostatecznie równe, a te z Milicza się podobno wyraźnie poprawiły. I wcale mu nie zależało na braku mostków. Kleju wychodzi 10 razy mniej i nie trzeba kręcić w betoniarce, a jego koszt na cały dom to ponoć około 800zł. I o tyle dom byłby droższy minus oszczędność na robociźnie.

Może coś źle usłyszałem, ale jak dojdę do tej fazy, to jeszcze sobie sam to przekalkuluję. Inna sprawa, że dom jest wtedy o około 10cm niższy.

Buduję dom z pustaków ceramicznych na zwykłej zaprawie + ocieplenie 12 cm. Ale chcę się z wami podzielić spostrzeżeniami mojego majstra, który murował z Ytonga na zaprawę ciepłochronną bo tak chciał inwestor (nie na klej!). Twierdzi, że murowało się fatalnie, bo kulki styropianu nie pozwalały prawidłowo docisnąć pustaków do siebie (wchodziły w szczeliny pionowe pomiędzy pustakami). Twierdzi, że jeżeli jednowarstwowo, to tylko na klej!

Gość Galka z Krakowa

Nie wiem po co budujesz z betonu komorkowego. W takim razie lej sciany z betonu, a potem je docieplisz. Koszt zaprawy wysoki: ?????

Czy 550 zl za tone to duzo- oto pytanie. Na moj dom (180 m2) poszlo 1300 kg kleju. Zwroc uwage na klase dokladnosci bloczkow: jesli jest to "D" uzywaj kleju, jesli nie - uzywaj zaprawy cieplochronnej i nie kombinuj. Nie sluchaj tez pseudo fachowcow :p :p