amber 25.08.2003 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Proszę o paradę, stoje przed takim problemem: za chwilę moi majstrzy zaczną murowac ściany z betonu komórkowego 24, które potem mam zamiar ocieplic wełną 10 lub 12. I teraz nie wiem czy powinno się dac zaprawe ciepłochronna czy normalną. Ciepłochronna to duzy wydatek ale jezeli warto, nie wiem , szanowni forumowiecze prosze o wasze rady.A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 25.08.2003 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 nie ma to większego sensu, zaprawa cieplochlonna ma sensy jedynie przy nieocieplanej scianie jednowarstwowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 25.08.2003 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 no wlasnie tez tak myslałam, ale niektórzy twierdzą, że robia sie wtedy mostki i jak sie na taki dom popatrzy w podczerwieni to właśnie wszystko widac jak ciepło jest tracone, z drugiej strony ta zaprawa jest b. droga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 25.08.2003 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 właśnie po to się ociepla, żeby wyeliminować mostki, po ociepleniu ich nie będzie, tak więc -zaprawa zwykła a nie klejowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 25.08.2003 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Też myślałem o zwykłej, ale znajomy mnie uświadamiał, że na klej to można nawet samemu murować, jeśli bloczki są dostatecznie równe, a te z Milicza się podobno wyraźnie poprawiły. I wcale mu nie zależało na braku mostków. Kleju wychodzi 10 razy mniej i nie trzeba kręcić w betoniarce, a jego koszt na cały dom to ponoć około 800zł. I o tyle dom byłby droższy minus oszczędność na robociźnie. Może coś źle usłyszałem, ale jak dojdę do tej fazy, to jeszcze sobie sam to przekalkuluję. Inna sprawa, że dom jest wtedy o około 10cm niższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyrus 26.08.2003 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 zgadzam się z Honoratą - muruj na zwykłej zaprawie. Kwestia klej czy zaprawa - zwróć uwagę jakie bloczki kupiłeś, nie każde możesz kłaść na klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rayman 26.08.2003 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Witam !Pytanie do am00 Dlaczego twierdzisz , że dom będzie około 10cm niższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexsoft 26.08.2003 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 To opiera sie na zalozeniu ze dajesz ok. 12 warstw cegly/gazobetonu - gdy murujesz na zaprawe zwykla przyjmuje sie ze grubosc zaprawy to ok. 1cm zapraw cieplochronna to ok. 0.3cm..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyrus 29.08.2003 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 wysokość fugi w zaprawie zwykłej i ciepłochronnej nie będzie się różnić. Mylisz pojęcia - na 0,3cm grubości to nie jest zaprawa ciepłochronna tylko klej...pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 29.08.2003 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Buduję dom z pustaków ceramicznych na zwykłej zaprawie + ocieplenie 12 cm. Ale chcę się z wami podzielić spostrzeżeniami mojego majstra, który murował z Ytonga na zaprawę ciepłochronną bo tak chciał inwestor (nie na klej!). Twierdzi, że murowało się fatalnie, bo kulki styropianu nie pozwalały prawidłowo docisnąć pustaków do siebie (wchodziły w szczeliny pionowe pomiędzy pustakami). Twierdzi, że jeżeli jednowarstwowo, to tylko na klej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Galka z Krakowa 30.08.2003 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2003 Nie wiem po co budujesz z betonu komorkowego. W takim razie lej sciany z betonu, a potem je docieplisz. Koszt zaprawy wysoki: ????? Czy 550 zl za tone to duzo- oto pytanie. Na moj dom (180 m2) poszlo 1300 kg kleju. Zwroc uwage na klase dokladnosci bloczkow: jesli jest to "D" uzywaj kleju, jesli nie - uzywaj zaprawy cieplochronnej i nie kombinuj. Nie sluchaj tez pseudo fachowcow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts