Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

Jestem na etapie zamawiania styropianu na zewnętrzną elewację i tak się zastanawiam, czy mogę dać wszędzie jednakową grubość.

O co chodzi.

Wg projektu i tak też chcemy mieć, na wysokość 60 cm mamy opaskę z kamienia/klienkieru.

No i teraz czy wszędzie zrobić 15cm styropianu i na to nakleić okładzinę (ok.2 cm) czy może na tym pasku gdzie ma być kamień, położyć styropian 12cm i wtedy byłby minimalny uskok? Wiem, że można zrobić na obydwa sposoby odpowiednio zabezpieczając krawędź przed wodą ale co jest lepsze?

https://forum.murator.pl/topic/95514-ocieplenie-%C5%9Bcian-styropianem-a-ok%C5%82adzina-kamienna/

dzięki, tak też mi się wydaje, tylko ten okapnik, z blachy? Trochę słabo będzie wyglądało przy jasnej elewacji i kamieniu (coś w rodzaju piaskowca), może jest jakieś inne rozwiązanie zabezpieczające? Nie wiem, silikon przezroczysty, jakoś zawinąć folią bezbarwną. itp.
A nie można położyć styropianu 13 cm?!

Oczywiście, że można i jest to jeden z dwóch wariantów, które rozważam (o czym pisałem na początku). Po prostu zastanawiam się, co jest lepsze, za i przeciw jednemu i drugiemu rozwiązaniu.