Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warszawiacy - prośba o opine

joan

Recommended Posts

Praga Północ-mhm zły adres?

Zielonooka nie bywa na salonach.

Teraz zaczyna się robić modna wśród środowisk twórczych. .

Czasem zdarza sie jej bywac i dlatego bardzo Prage lubi :)

"zly adres" byl napisany dla osoby ktora pyta pod katem dzieci (podworka do zabawy - na pradze np. takim targowku nie sa za szczegolne , zaplecze, samotne dojazdy (niezpomniane przezycia np. w autobusie nr 160 czy innych jezdzacych kolo stadionu 10-lecia :lol:) - itp.) i szkoly (np. zdecydowanie lepsze - a przynajmniej za takie uchodzace ;) sa po lewej stronie wisly - z tym ze akurat jak pisalam "wypadlam z obiegu" wiec moze jakies extra sie pojawily ) - a nie pod katem srodowisk "tworczo- artystycznych" - staralam sie po prostu ze zrozumieniem podejsc do prosby joan :)

Praga jest bardzo malownicza ale np. okolice dworca wilenskiego, parku skaryszewskiego,radzyminskiej , nie mowiac o stadionie 10 lecia czasami sa nieprzyjemne (niestety duzo czesciej to wraznie sie pojawia niz nawet w srodmiesciu ktore podobno jest statystycznie b. niebezpieczne)

ostatnio bylam w okolicy 11 listopada i ul. stalowej tak ciut po zmierzchu - powiem szczerze przejscie 50 m od bramy (w nowym domu:wink:) do samochodu nie bylo milym przezyciem - a obecnosc obok starych kamienic masy nowych plomb (np. na ul czynszowa czy wilenskiej) - nie poprawilo sytuacji :):):)

Praga jest specyficzna i zapewniam ze przechodzac obok starych podworek (wilenska, stalowa, jagiellonska - trzeba uwazac ;) - ost. oprowadzajac znajomych z zagranicy po malowniczych strarych podworkach (przy okazji - byli zachwyceni) troche musielismy zwiewac przed miejscowymi :))

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Praga a nawet Grochow to najfajniejsze dzielnice Wawy, bo nie nadete - wszystkie turysty a Francuzy w szczegolnosci leza tam ogladac autochtonow, folklor i te sprawy. ..... Ale nic nie wiem o szkolach - Wladek wiadomo, ale co z podstawowkami i gimnazjami ? Bo kolezanka ma dzieci w takim wlasnie wieku. 8) 8)

Polecam szkołe w konstańcinie tzw amerykańska - 1000 USD/1m-c. Poziom, towarzystwo, wszystko wysoka klasa. A jakie przyjaźnie na cale zycie - ambasadorzy, premierzy, prezesi, ministrowie etc.. 8)

:roll:

hiehie ale niestety niczym ponizej land cruisera nie wypada dzieciaka do szkoly podwozic :wink:

wszystkie turysty a Francuzy w szczegolnosci leza tam ogladac autochtonow, folklor i te sprawy. .....

pfff moze dlatego nas pogonili - juz za duzo tych zwiedzajacych bylo :lol:

btw. przy ul Jagiellonskiej (niedaleko tego skrzyz z kosciolem i osrodka sportu i kina praha) jest przepiekna "plomba" (przynajmniej zielonej sie strasznie podoba :) i z tego co slyszala zaj... mieszkania tam sa :) ) - bardzo zmyslnie wkomponowana z otaczajaca ja zabudowe i

prawde mowiac - gdybym mogla TAM mieszkac nie wahałabym sie ani chwili :):):)

szukam szukam - i coraz bardziej otwierają mi się oczy na ceny... :o

wiadomo - jak taniej to w polu...jak w pobliżu cywilizacji to cena działki w cenie mojego domu.... :cry:

chyba najlepiej będzie jeśli coś na razie wynajmiemy (min 2 tys. m-c :cry: ) - i w kazdej wolnej chwili będziemy jeździc po okolicach, może coś dla siebie wypatrzymy... :-?

chyba najlepiej będzie jeśli coś na razie wynajmiemy (min 2 tys. m-c :cry: ) - i w kazdej wolnej chwili będziemy jeździc po okolicach, może coś dla siebie wypatrzymy... :-?

Jak bedziesz sie wybierala to daj znac , chetnie pokaze nasza okolice.

Sa miejsca tansze tez i nie koniecznie w polu.

Jak bedziesz sie wybierala to daj znac , chetnie pokaze nasza okolice.

a dziękuję, dziekuję...będzie mi niezmiernie miło...koleżankę do zabawy dla Pablisia mogę podrzucic (jak się dogadamy - to może i na dłużej... :wink:)rany :o - tylko w co ja się ubiorę :o a gumiaki w biedronki mogą być? :wink: jakby co, to metek nie odpruję :wink:

Ponury zapodał link do Podkowy Leśnej...(jasne :wink: )...

ale sobie tak patrzę - i snobka jednak jestem - bo podoba mi się taki klimat...te drzewa....jest i kolejka i szkoły i... Klub Inteligencji Katolickiej :lol: :lol:

Tak naprawdę to ja po prostu chciałabym miec święty spokój i juz nigdy i nigdzie się nie wyprowadzac - żeby było mi tam dobrze do końca zycia - moim dzieciom, wnukom, psu i królikowi i... znajomym królika... :wink:

Znalazłam tam coś takiego... działka jest w trójkącie (lub trapezie - pani nie wie :roll: ) przy czym jeden z boków tej figury ma długosc 7 m :o .

No. 8) A z tego co mi zostanie po sprzedaży domu postawię sobie tam altankę z OSB 4x4 i już :wink: I będę leśną podkowianką (jak to powiadają - taka Famfaramfa):wink: 8) :lol:

http://www.gratka.pl/dom/tresc/21-4518755-mazowieckie-podkowa-lesnapodkowa-lesna.html?w=3d357286171c3488&s=6

Joan Ty sobie jaj nie rob.., w co masz sie ubrac... :lol:

Jak mnie rrmi -owie przyjeli to i Ciebie przyjma.... :D Malo tego, widzieli moje ciuchy i dalej mnie zapraszaja. :D

A moj dzieciak jak sie upapral to dres markowy dostal do przebrania - nowy - i na zawsze... :D Mowie Ci, nie masz sie co martwic, jak co to Cie ubiora.., nie beda zalowac. :D :wink:

.koleżankę do zabawy dla Pablisia mogę podrzucic (jak się dogadamy - to może i na dłużej... :wink:)
Jesli nie spi w lozku to moze byc.

Spimy we troje, to jeszcze jedna sztuka raczej sie nie zmiesci . :roll:

W kwestii kreacji.

My chodzimy ubrani na wiejsko , to moze byc w tym stylu.

Zeljko

Chyba Cie udusze :D

Tak na powaznie to na poludniu Warszawy jest duzo pieknych miejsc.

Ladnie kolo Nadarzyna , Otrebusy piekna sa . za Piasecznem w strone Tarczyna tez w lasach jest ladnie.

U mnie nie ma moze takiego starodrzewu , ale jest naprawde pieknie.

Duzo taniej niz w Podkowie.

Na kolejny dom mam juz upatrzone miejsce , bajeczne , z tym , ze Tobie takie by nie pasowalo.

Dzicz totalna , a Ty chyba raczej z ludzmi wolisz.

Bo ja to dzikus jestem.

Kiedy sie wybieracie pojezdzic?

Joan Ty sobie jaj nie rob.., w co masz sie ubrac... :lol:

Jak mnie rrmi -owie przyjeli to i Ciebie przyjma.... :D Malo tego, widzieli moje ciuchy i dalej mnie zapraszaja. :D

A moj dzieciak jak sie upapral to dres markowy dostal do przebrania - nowy - i na zawsze... :D Mowie Ci, nie masz sie co martwic, jak co to Cie ubiora.., nie beda zalowac. :D :wink:

:lol: :lol: :lol:

wow :lol: jak tak - to jadę 8) - jadziemy - całą bandą... :wink:

się rrmi zdziwi... he he :lol: (rozmiary całej rodzinki zawczasu na priva puszczam :wink:)

Praga Północ-mhm zły adres?

Zielonooka nie bywa na salonach.

Teraz zaczyna się robić modna wśród środowisk twórczych. .

Praga jest specyficzna i zapewniam ze przechodzac obok starych podworek (wilenska, stalowa, jagiellonska - trzeba uwazac ;) - ost. oprowadzajac znajomych z zagranicy po malowniczych strarych podworkach (przy okazji - byli zachwyceni) troche musielismy zwiewac przed miejscowymi :))

No to teraz pojechałaś po wyobraźni. Naoglądałaś się polskich seriali kryminalnych(faktycznie ostatnio to bardzo dużo tu się kręci filmów).

Pracuję tu(ul Stalowa) od pięciu lat i jakoś nigdy nie musiałem uciekać do smochodu. Ludzie, którzy do mnie przyjeżdżają z całego miasta też nigdy do samochodów nie biegali.

Nie przeczę jest tu dużo brzydkich miejsc, ale z zabawą na podwórku to na takim ursynowie też nie jest ciekawie. Nie posłałbym dziecka pobawić się na beton między ładne klomby. Pobawć się to i tak trzeba w jakiś miejscach do tego dobrze przygotowanych.

Jesli nie spi w lozku to moze byc.

Spimy we troje, to jeszcze jedna sztuka raczej sie nie zmiesci . :roll:

W kwestii kreacji.

My chodzimy ubrani na wiejsko , to moze byc w tym stylu.

(...)Na kolejny dom mam juz upatrzone miejsce , bajeczne , z tym , ze Tobie takie by nie pasowalo.

Dzicz totalna , a Ty chyba raczej z ludzmi wolisz.

Bo ja to dzikus jestem.

Kiedy sie wybieracie pojezdzic?

rrmi -CCCCooo? :o Kolejny dom? :o

Może tak musi byc...niespokojny duch...w poszukiwaniu (nie)straconego czasu...czyli jednak nieuleczalne i zaraźliwe... pytanie tylko o źródło zarazy (Forum? :wink: )

Moja labcia zadowoli się podłogą , a jak by co, to dostanie jako wiano swoje posłanko - czyli część naszej skórzanej sofy ,której resztę zeżarła :evil: (nieźle sobie to wykombinowała bo wygodna była jak żadna inna ...)

Ja na razie szukam w internecie - porównuję ceny...oglądam mapki z komunikacją- bo z geografią to u mnie jakoś słabiutko... :roll:

Męża brak - lata sobie po świecie i jak tylko łapie zasięg to mi miesza w głowie...ten typ tak juz ma: Weźmy się i zrób to ...ale ja juz się nie dam na to złapac (tak dom zbudowałam ) - teraz to ja poczekam - i sobie z nim ustalę - jaki On ma na to wszystko plan... :roll: -

Jak z pomocą guseł i wróżb odkręcić kran. :wink: la la la

joan jak meza czesto w domu nie ma, to ja Ci mowie, ze kolo mnie sie wybuduj. :D

mam tak samo.., to we dwie sobie pomarudzimy .., albo i poimprezujemy..., przy garach... :D :wink:

a tutaj szukalas

http://www.dzialkibudowlane.com/Wyniki.html?RegionId=9070&typ=1

http://64.233.183.104/search?q=cache:3OxCsx33XQcJ:www.duet-nieruchomosci.pl/nieruchomosci/szukaj_nieruchomosci.php+dzia%C5%82ka+budowlana+Borzecin+Maly&hl=pl&ct=clnk&cd=8&gl=pl&lr=lang_hr|lang_pl|lang_sr

rrmi a duszenie jednak wybralas.., bo ja juz napisalam, ze mnie zastrzelisz.., ale skasowalam... :lol:

wolisz po cichu zalatwic sprawe.... :lol:

Na Pradze sie urodzilam, na Pradze sie wychowalam, na Pradze bywam bo mam tam mieszkanie i przed nikim tam nigdy tez nie uciekalam. ( Z Grochowem wlacznie ). A co do Ursynowa - no to poza tym ze jest metro i iLas Kabacki ( byly te fajne Pola, ktore teraz zabudowuja okropnymi blokami nie pasujacymi do Wilanowa) to jest to taki koszmarek urbanistyczno-architektoniczny nie majac nic wspolnego z miastem - taka betonowa wies.

No to teraz pojechałaś po wyobraźni. Naoglądałaś się polskich seriali kryminalnych(faktycznie ostatnio to bardzo dużo tu się kręci filmów).

Pracuję tu(ul Stalowa) od pięciu lat i jakoś nigdy nie musiałem uciekać do smochodu..

Moja Droga /Moj drogi (bo nie wiem ktore z was do mnie pisze:))

Tak sie sklada ze PRACUJE na warszawskiej pradze jak i czasem MIESZKAM (w okol. ul Wilenskiej :wink: - czyli praktycznie "secu" Pragi)

I znam Prage (i to wcale nie zza zamknietego strzezonego ogrodzenia kolejnej nowej plomby w tym miejscu:)) nie mowie ze znam dobrze (bo bym nie smiala nawet :)) ale zdecydowanie wiecej czasu spedzam po prawej stronie wisly niz w centrum :)

wiec nie wmawiam mi ze sie "naogladalam" :) - tym bj. ze seriali polskich nie ogladam

nie rzucaj sie ze ktos moze miec inne zdanie niz ty o danej dzielnicy :)

ps. jezdzisz komunikacja miejska w tej okolicy? jakos dziwnie wydaje mi sie ze nie :)

a ja i owszem - zdarza mi sie - i zapewniam ci ze jesli nie pojezdzisz paroma tramwajami i autobusami w okol. dw WIlenskiego czy Kijowskiej czy Kawęczyńskiej - guzik wiesz o tym miejscu :):):)

[jesli jezdzisz - to cofam to co powiedzialam:)]

Praga wymaga ogromnych inwestycji - remontow, renowacji - a nie tylko p l o m b. I bedzie to najpiekniejszy bo autetyntyczny kawalek tej najbrzydszej stolicy i pozbawionego zycia miasta .

O a tu sie zgadzam w 100%

I zeby nie bylo - ja "klimat" Pragi uwiebiam!

i tez mi sie kojarzy czasem z Brooklinem czy Bronxem :):wink:

I milion razy wole Prage i cygana z patelniami stojacymi pod przejsciem podziemnym pod Targową niz bloki na Jellonkach :)

Mam jednak wrazenie ze joan szuka czegosw stylu New Jersey

:wink:

Zeljko - musze poczytać Twój dziennik - bo nie wiem gdzie sie budujesz... :roll: ale jak juz się dowiem to bardzo poważnie rozważę ofertę - bo co jak co - ale to imprezowanie...przy garach... :lol: :lol: :lol:

Zielonooka - niestety nie wiem jak wygląda New Yersey... :roll: Ze mną to jest tak - że podobają mi się te okolice które poznałam - bo ktoś ze znajomych tam mieszkał...reszta to dla mnie dzika dżungla - a jak widze las bloków to uciekam . Do tego mam lęk wysokości/przestrzeni) więc drapacze chmur odpadają (max do 5 pietra). Do tego boję się jeździc windami (znaczy jeżdże jak musze -ale sie boję). Ostatnio nocowałam w hotelu na trzydziestym którymś piętrze - i normalnie nie mogłam zasnąc - bo strasznie wiało i miałam wkrety jakies że budynek się buja i że sie zawali... 8) :oops:

Jeśli chodzi o Pragę to nie wiem czy myslimy o tej samej plombie na Jagiellońskiej (taka z blaszanym obłym/walcowatym :-? dachem?) - tam też 3 lata temu oglądałam mieszkanie...ale wtedy za małe było...i jakies takie nieustawne...choć mieszkanie pokazowe dwupoziomowe...nonono:o i wewnątrz był jakby dziedziniec z placykiem...i marmur na klatkach czy w windzie... :o a cena w sumie nie taka straszna- w porównaniu z dzisiejszymi... :roll:

ale - to se ne wrati... :wink: jak i mieszkanie na Mokotowie przy akademiku Politechniki (wokół działki i Pola) - 4 tys/mkw, jak i to nasze już zarezerwowane Bemowo - 89 m dwa poziomy z dużym tarasem (19 m ) za 420 tys. - teraz to musze liczyć zera po przecinku bo mi sie zlewa wszystko i sama nie wiem czy to juz w milionach czy jeszcze w setkach tysięcy liczone :cry:

joan nalepiej bedziesz wiedziala jak ja imprezuje jesli powiem, ze w ostatnich 15 latach nie bylam na zadnej. :lol:

Ale za tu umiem dobre ciacha robic - jak znalazl bedzie do Twojego zamilowania do kawy. Ja bede piec a Ty cuda z kawy robic...

Co Ty na to? :wink:

A jak przy Kampinosie sie wybudujesz, :wink: to moze i kawiarenka jakas bedzie dla turistow. :p