Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warszawiacy - prośba o opine

joan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zeljko - to ciężko byś ze mną miała :roll: - bo ja pięć kaw to tylko do południa wypijam :wink: a potem jeszcze na deser poobiedni, po pracy...i na rozluźnienie przed snem nie zaszkodzi... :wink:

A dla turystów z Kampinosu to grochowa i świeżonka z lasu ... :wink:

Mąż byl łaskaw podjac pierwsze postanowieniai: pojedziemy do tej Podkowy zobaczyć okolice i tę działkę o "nieregularnym kształcie" - bo go intryguje :lol: - jak wszystko co nieregularne -( ja na przykład :wink: - bo mam chyba nieregularnie pod sufitem że się daję w to wszystko wplątac... :roll: )

wpadł jeszcze na pomysł że nasz dom wynajmiemy bo nie chce go sprzedawać (bo jest tu szczęsliwy - ooo :roll: ) - a na nową inwestycje wezmiemy kredyt - ooo :roll:

a ja słucham dalej 8) - ciekawe co nowy dzień przyniesie...czas kawę wypic i iśc spać... :wink:

Każda sroczka swój ogonek chwali.

A ja nie polecam na pewno Bródna. To nie miejsce dla dzieci.

Dla mnie najpiękniej na Żoliborzu i Bielanach.

A Warszawy nie ma sie co bac- teraz to już taka trochę większa wioska :):)

[

Jeśli chodzi o Pragę to nie wiem czy myslimy o tej samej plombie na Jagiellońskiej (taka z blaszanym obłym/walcowatym :-? dachem?) -:

Tak :) - ja tam znam tylko 1 mieszkanie bo mialam malenki wklad w jego urzadzanie :wink: wszystkich nie ogladalam.

mimo wszystko (jako kabacka "sroczka" :):):)) nadal obstawiam Kabaty :)

plusy:

- sa raczej niskie - (z malymi wyjatkami), wiekszosc osiedli strzezona (ja akurat nie do konca popieram pomysl ale z pewnoscia daje duze poczucie bezpieczenstwa)

- zwykle ładnie zagospodarowany teren wokol - (np. b. ładny "rynek" kabacki):wink:

[ zobacz np. ul Villardczykow - spodoba ci sie :))

- dobry dojazd (jak nie samochod to metro- genialna sprawa )

jeszcze nie jest strasznie zasmrodzone (naprawde duza roznica pomiedzy powietrzem w centrum a kabatami)

- spore zaplecze - szkoly gimnazja sklepy sciezki rowerowe , place zabaw itp.

blisko Powsin i Las Kabacki

- ludzie w podobnym wieku i w podobnym "ukladzie rodzinnym" jak chyba Ty :wink: :wink:

- mamy wlasne prywatne forum i od czasu do czasu spotykamy sie na kawie, winie i plotach :) :wink: :):):)

minusy :

- czasami zdarza sie miec buraka za sasiada (ale to juz kwestia przypadku lub/i szczescia)

-biedny Powsin i Las Kabacki w wekendy przezywa najazd hunow - czyli okolicznych mieszkancow

-podobno w okol. ul Wilczego dolu - czyli ulic tuz przy zapleczu metra (i koncowej stacji tech) slychac w nocy halasy dobiegajace z metra (wywazanie wagonow itp.)

-z kolei ci przy Tesco - skarżą sie na halasy z rana z Tesco (rozladunek) i czasami smieci :/

zobacz ulice:

po prawej stronie ul. KEN (komisji eduk. narod.)

- Rybałtów, Ekologiczna, Polnej Rózy, Villardczyków, Boglarczyków, Wilczy Dol (dalej od metra), Kabacki Dukt

po lewej stronie KEN:

- Zaruby, Dembego, Relaksowa, Jezewskiego, Wańkowicza, Kiepury

Zerknij tez w Natolin (to przed Kabatami - ul rozgraniczajaca Kabaty od Natolina jest ul. Przy Bazantarni :)):

- Żabińskiego, Małuzyńskiego, Małej Łąki, Na Uboczu , Kazury - w wiekszosci starsze osiedla (czasem wielka plyta k. lat 80-tych, czasem nowsze ) ale odremontowane niskie (2-= 4 p) i dosyc zielono i ładnie :)

A ja polecam Raszyn i te okolice. Ewentualnie Pruszków, Komorów.

Ale powiem o Raszynie, bo sam mieszkam i buduję.

Jest szkoła podstawowa i gimnazjum (bardzo ładne - stosunkowo niedawno wybudowane). Do liceów droga też ok, spokojnie można jeździć komunikacją (odległość do Śródmieścia to ok 1h od wyjścia z domu do dojścia do celu).

Raszyn wg mnie jest idealny. Nie jest to już śmierdzące, zatłoczone miasto, ale nie jest też wieś - w sensie, że jest wszędzie blisko. Z jednej strony W-wa, z drugiej centrum handlowe w Jankach. Raszyn jest raczej spokojnym miasteczkiem (formalnie to chyba wieś). Można poszukać mieszkania, ale raczej ciężko z tym będzie bo są tylko 3 nowe bloki - reszta domki jednorodzinne. Chociaż gdzieniegdzie budują się osiedla domków jednorodzinnych.

Jeśli chodzi o dojazd do BC to jest bajeczny. Ja pracuje w bardzo bliskiej okolicy i jade 30 min (ale 10-12 min zajmuje mi wyjazd z Raszyna - dalej super - trzeba tylko wiedzieć którędy jechać :-) ). Powrót też super.

Ceny działek w Raszynie to niestety raczej spore kwoty. Jakie - nie wiem, ale za 200k to się działki nie kupi. W zeszłym roku domki sprzedawano po ok 600-700k w stanie deweloperskim. Mieszkania, które się właśnie budują ok 7300 PLN.

Wg mnie Raszyn jest super. A Pruszków i Komorów mają komunikację WKD, co jest dużym plusem. Dojazd do BC też stosunkowo dobry.

Na pewno jest jednak tak, że człowiek się przyzwyczaja i swoje chwali :-)

Jak nie chcesz kupwac mieszkajac wciaz tam gdzie mieszkasz , wynajmij mieszkanie.

My tak zrobilismy.

Wybor padl na Piaseczno , mieszkanie malutkie , 65 m2 okolo 1800 z oplatami , wiec nie ma to zbyt wielkiego sensu , dosc drogo.

Tu szkol do wyboru do koloru

:D

Mi tak wlasnie forumowicze pomogli :p

Witam wszystkich,

Ja też się niedawno przeprowadziłam do Piaseczna. Jedyny minus to brak porządnego parku, ale poza tym jestem bardzo zadowolona - i z tańszego niż w Warszawie mieszkania i z zaopatrzenia.

Codzienne dojazdy do centrum owszem lekko koszmarne, ale tylko o 20 minut dłuższe niż do innych dzielnic Warszawy.

Mam też ogromną prośbę i pytanie, czy ktoś mógłby polecić jakieś dobre szkoły w Piasecznie ? Naszym rejonem jest szkoła nr 1, ale nic konkretnego o niej nie udało mi się dowiedzieć.

Szkoła amerykańska odpada :)

Mieszkanie w centrum miasta ma swoje zalety ....ale inhalacja spalinami zle mi robi na trawienie. :) :) No chyba, ze gdzies blizej BUWu - tam troche jakby ciut lepiej - jakis przewiew jest. :D A zagladalas moze teraz do tego rottka z zebiskami co go dziewczyny odratowywaly - jaki zrobil sie cute ! ! Przystojny jest zabojczo i do tego nieziemsko czuly. 8)

Mieszkanie w centrum miasta ma swoje zalety ....ale inhalacja spalinami zle mi robi na trawienie. :) :) No chyba, ze gdzies blizej BUWu - tam troche jakby ciut lepiej - jakis przewiew jest. :D A zagladalas moze teraz do tego rottka z zebiskami co go dziewczyny odratowywaly - jaki zrobil sie cute ! ! Przystojny jest zabojczo i do tego nieziemsko czuly. 8)

a zagladam :)

mysle ze gdybym miala (juz) swoj dom to moze nawet zast. sie nad zabraniem go? ale niestety - na razie to troche jeszcze odległe plany :)

b. fajnie ze okazalo sie ze jest lagodny w stos do dzieci ((i chyba suczek) bo to zwieksza jego szanse :)

(ps. na krakowskim nie jest zle - jezdza tylko autobusy i taxowki) :wink:

Juz na oczy nie widze...tyle w internecie siedziałam i szukałam... :oops:

Jest tyle dróg i możliwości...

na szczęście wiosna idzie - więc milej będzie po okolicach jeżdzić i zglądać...

A czy może wiecie gdzie położone jest to osiedle w Piasecznie (czy w dzikim polu?) (swoją drogą - niezłe kolumienki - co? :roll: ciekawe czy to samowola czy taki stajl na osiedlu :wink: )

http://www.domiporta.pl/details,30799,103674855.asp#pageBody

a ja nie lubie ani Kabat, ani ursynowa. za dużo tam dla mnie blokowisk, za duzo ludzi... fakt - metro bezcenne :) a i mieszkania bezcenne raczej :) a buduje sie wciąż na potęgę ... i kolejne bloki wstawia między te już istaniejące ... no i za kazdym razem jak jechalismy tam samochodem to obowiązkowo sie gubiliśmy :) mieszkan ma Nowodworach i nie podzielam do końca narzekania zielonookiej, że katastrofa, a osiedla pozamykane. a gdzie sa pootwierane? oprócz starych dzielnic?

fakt - minusem sa dojazdy. ja jeżdże codziennie do centrum ok 45 minut. ale lubie nowodwory ... dzieci dużo. udogodnienia dla dzieciaków, duzo miejsc gdzie można posiedzieć, pospacerować, trasy rowerowe, zielono .... :) lubię tu wracać po pracy, odpoczywać, spędzać popoludnia i wieczory nad wislą (jak ciepło), jak zima - na sankach :) szkoly są, najnowocześniejsze gimnazjum w warszawie. szkoly są duże. przedszkola prywatne raczej - polecam Smerfa przy Śwderskiej - super.

A czy może wiecie gdzie położone jest to osiedle w Piasecznie (czy w dzikim polu?) (swoją drogą - niezłe kolumienki - co? :roll: ciekawe czy to samowola czy taki stajl na osiedlu :wink: )

http://www.domiporta.pl/details,30799,103674855.asp#pageBody

To jest za Leroyem , obrzydliwe miejsce, naprawde .

Moja opinia oczywiscie sie nie pokierujesz i dobrze ,bo ja nie lubie miasta i wielu ludzi wokol .

Jednak w kierunku meszkania widze podazasz ?