Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie piec wybrać...

Recommended Posts

A no właśnie mam dylemat i stoje przed poważnym zadaniem a mianowicie wyborem pieca gazowego a tym samay sposobu ogrzewania mojego mieszkania ( dwa poziomy metraż po podłodze ok 89 m2).

Mam dwie opcje:

pierwsza droższa piec Vaillant aquaPLUS VUI 282-7 Kocioł 2-funkcyjny ( z wymuszoną cyrkulacją obiegu wody)

druga tańsza piec Vaillant VUW PRO 242-3

O co mi chodzi....który z tych pieców stosować jakie są jego wady i zalety. Mieszkanie jest dwupoziomowe ma 4 źródła ciepłej wody - dwie łazienki wanna, prysznic 2 x zlew oraz kuchnia. Będzie obsługiwał ok 10 kalafiorów. Może coś doradzicie różnice w całej instalacji razem z robocizną, rozdzielniami itp. to w pierwszym wariancie ok 22.000 a w drugim 18.500....

Poradzicie coś ??

jesli uruchomisz pobor wody w trzech czy czterech miejscach to odczuwalny jest spadek cisnienia wody i jej temperatury, wrzatku nie oczekuj.

ale taka sytuacja zdarza sie baaaardzo rzadko. my mieszkamy w trojke (2+1)i jest OK.

wiele osob na forum, rowniez instalatorzy, przekonuja ze lepszym rozwiazaniem dla zapewnienia wysokiego komfortu cwu jest kociol 1f+zasobnik. mnie to nie przekonuje, zwlaszcza jesli zasobnik niewielki. poza tym taka instalacja wymaga miejsca, ktorego ja nie mialem. dlatego mam 282-7.

jesli chodzi o ogrzewanie, to ten model spokojnie napedzi ci ciepla do mieszkania, oto mozesz byc spokojny.

no wiesz, niektorzy maja gest i kupe siana, lubia zaszalec, pokazac sie, nawet pochwalic. jak cos chca, to sobie po prostu kupuja i tyle, nie ciulaja na zakupy. oczywiscie wiedza, ze mozna taniej i prosciej, ale stac ich na dobre marki i nie zamierzaja z nich rezygnowac tylko dlatego, ze ktos tam robi cos podobnego tylko w innej cenie. piją najlepsze piwo, mają dobre auta, smigaja na nartach w Alpach i nie ubieraja sie na wyprzedazach.

ale sa tez i tacy, co zawsze maja drzazge w d...e, dobrze wiedza ze wszyscy dookola chca z nich zedrzec, nawet okrasc, oni nie lapia sie na tanie reklamowe chwyty. sa madrzejsi. tylko co z tego mają ....