Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam w projekcie, przekrój przez stan 0:

(od góry)

- papa izolacyjna

- chudy beton 10cm

- piasek 40cm

- izolacja przeciwwilgociowa

- płyta fundamentowa 25cm

Z czego waszym zdaniem mam zrobić tą izolację przeciwwilgociową. I czy ma być ona na całej powierzchni płyty, czy tylko pod ścianami fundamentowymi?

Próbuję się dodzwonić do projektanta, ale ten na razie milczy, więc pomyślałem że zapytam Was o zdanie :)

https://forum.murator.pl/topic/95530-izolacja-przeciwilgociowa-p%C5%82yty-fundamentowej-ki-diabe%C5%82/

Mam w projekcie, przekrój przez stan 0:

(od góry)

- papa izolacyjna

- chudy beton 10cm

- piasek 40cm

- izolacja przeciwwilgociowa

- płyta fundamentowa 25cm

Z czego waszym zdaniem mam zrobić tą izolację przeciwwilgociową. I czy ma być ona na całej powierzchni płyty, czy tylko pod ścianami fundamentowymi?

Próbuję się dodzwonić do projektanta, ale ten na razie milczy, więc pomyślałem że zapytam Was o zdanie :)

Piasek masz na płycie? Co to za cudo?

Piasek masz na płycie? Co to za cudo?

Cudo niesłychane. Taka wypełniona piaskiem skrzynia: dno to zbrojona płyta fundamentowa, boki to zbrojone ściany fundamentowe, góra to chudy beton 10cm. Płyta posadowiona na 0.5m PPT.

nie patrząc na sposób w jaki to zostało zaprojektowane i powód ordynowania takiego czegoś, to izolacja p.wilgociowa na płycie zbędna

taki uklad spotyka się czasami w płytach pod wielkopowierzchniowe centra handlowe (super, hiper itp)

ale do chałupki, to pierwsze widzę i raczej bez sensu

ścian z bloczków?

nie patrząc na sposób w jaki to zostało zaprojektowane i powód ordynowania takiego czegoś, to izolacja p.wilgociowa na płycie zbędna

taki uklad spotyka się czasami w płytach pod wielkopowierzchniowe centra handlowe (super, hiper itp)

ale do chałupki, to pierwsze widzę i raczej bez sensu

ścian z bloczków?

Też uważanm,że ta izolacja zbędna, jeśli ktoś chce mieć wieczny fundament to można zrobić izolację podeszwy i boków płyty.

P.S. Płyta jest zupłnie bez sensu zaprojektowana , powinno być:

- papa

-płyta fundamentowa

-chudy beton

-piasek

ścian z bloczków?

Wylewana.

Taki cytat znalazłem:

"Fundamenty skrzyniowe cechują się bardzo dużą sztywnością i są stosowane pod budynki wysokie przekazujące bardzo duże i nierównomierne obciążenia oraz w przypadku posadowienia na terenach szkód górniczych. "

I jeszcze jeden:

"SKRZYNIE FUNDAMENTOWE

są rodzajem fundamentu stosowanym wtedy, gdy na grunt pod budowlo dzialają obciązenia (ponizej 0,4 Mpa) Skrzynia fundamentowa. sklada sie z dwóch plyt poziomych polączonych w sposób sztywny ścianami pionowymi krzyzującymi sie wewnątrz oraz biegnącymi wokól; krawedzi zewnetrznych plyt poziomych. Fundamenty skrzyniowe wykonuje sie jako monolityczne z mocno zbrojonego Zelbetu. Wnetrze skrzyni fundamentowej wykorzystane jest najcześciej na pomieszczenia piwniczne ."

ścian z bloczków?

Wylewana.

Taki cytat znalazłem:

"Fundamenty skrzyniowe cechują się bardzo dużą sztywnością i są stosowane pod budynki wysokie przekazujące bardzo duże i nierównomierne obciążenia oraz w przypadku posadowienia na terenach szkód górniczych. "

I jeszcze jeden:

"SKRZYNIE FUNDAMENTOWE

są rodzajem fundamentu stosowanym wtedy, gdy na grunt pod budowlo dzialają obciązenia (ponizej 0,4 Mpa) Skrzynia fundamentowa. sklada sie z dwóch plyt poziomych polączonych w sposób sztywny ścianami pionowymi krzyzującymi sie wewnątrz oraz biegnącymi wokól; krawedzi zewnetrznych plyt poziomych. Fundamenty skrzyniowe wykonuje sie jako monolityczne z mocno zbrojonego Zelbetu. Wnetrze skrzyni fundamentowej wykorzystane jest najcześciej na pomieszczenia piwniczne ."

Twój to nie jest skrzyniowy. Chcesz obejrzeć skrzyniowy zakradnij się do Pałacu Kultury.

no dobra, co tu dotyczy Ciebie?

Szkody górnicze, IV kategorii.

zrób tak jak napisał Geno

OK, ale dajcie mi do ręki jakieś konkrety. Dlaczego takie rozwiązanie jak obecnie jest do bani?

poszukaj w dziale izolacje str.375, bo wanna to pojęcie bardziej dla izolacji, nie specjalnej konstrukcji

u Ciebie wystarczy płyta i jak się uprzesz - rdzenie żelbetowe w ścianach murowanych

no dobra, co tu dotyczy Ciebie?

Szkody górnicze, IV kategorii.

zrób tak jak napisał Geno

OK, ale dajcie mi do ręki jakieś konkrety. Dlaczego takie rozwiązanie jak obecnie jest do bani?

Na szkodach się raczej buduje na poduszce piaskowej i warstwie poślizgowej np. z papy.