Play 04.02.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witam forum, to mój debiut, będę miał wiele pytań, mam nadzieję, że z czasem także odpowiedzi na pytania innych. Przymierzam sie do budowy domu. Pieniędzy mam tyle co chyba większość, a więc muszę uważać na co się porywam. Problem jednak w tym, że w absolutnej większość popularnych gotowych projektów czułbym się źle, podobają mi się tylko nieliczne z nich. Czy wybór nowocześnie zaprojektowanego domu o metrażu podobnym jak domu tradycyjnego (w moim przypadku ok.200m2) automatycznie oznacza radykalnie wyższe koszty realizacji? Pomijam oczywistą kwestię projektu, który musi być indywidualny, ale czy zostanę "ukarany" przez rynek, że chcę coś niestandardowego? Czy prosta, nowoczesna forma zarezerwowana jest wyłącznie da bardzo majętnego klienta czy są może architekci realizujący takie projekty na poziomie przystępnym także dla "ambitnych Kowalskich"? (szukam architekta na Górnym Śląsku) Moje zamiłowanie do prostej nowoczesnej formy nie musi koniecznie oznaczać, że mój dom ma być kostką z płaskim dachem i masą szkła, albo że marzę o zamieszkaniu w lofcie. Dla mnie oznacza ono, że dom o tradycyjnej formie ze spadzistym dachem będzie wykończony z duchem bardziej współczesnej estetyki (np. grafitowa dachówka, elementy ciemnego drewna na elewacji, być może odkryta cegła w niektórych wnętrzach itp). Nie poruszę tu wszystkich aspektów, które chciałbym zaznaczyć, na razie poczekam czy mam tu w ogóle bratnią duszę Dziękuję Play Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiaa29 04.02.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Ale w czym problem, bo ja chyba jakaś głupia jestem, i nie wiem o co ci chodzi To jaki w końcu ma być ten dom, chodzi mi o architekturę, pokaż może jakiś projekt, który ci się podoba. Wydaje mi się, że to, jak chcesz wykończyć domku to jest całkiem inna sprawa niż zaprojektowanie bryły, rozwiązań technicznych. Czym na się objawiać nowoczesność twojego domku, bo jeśli kolorem dachówki i odzajem ścian , to w czym widzisz problem Czasem jakiś kolor np dachówki jest droższy, wtedy to ty decydujesz , czy stać cię na to itd. Niestety, ale zwykle jest tak , że najpierw wybieramy to, na co nas stać, a dopiero potem to, co się podoba (chociaż czasem jedno nie wyklucza drugiego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minkapinka 04.02.2008 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Nie za bardzo rozumiem, na czym ma polegac noczesnosc tego domu. Jesli na wykonczeniu, to sprawdz ceny materiałow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 04.02.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 (np. grafitowa dachówka, elementy ciemnego drewna na elewacji, być może odkryta cegła w niektórych wnętrzach itp). Dziękuję Play Kolor dachowki to głownie kwestia mody. Lata 2000-2005 to zolte domy i czerwona dachowka - az do obrzydzenia. Lata 2005-2007 to brązowa, czarna dachowka. Rok 2007 to dachowka grafitowa - tez do obrzydzenia. W mojej okolicy na 7 nowobudowanych domow 5 ma grafitowa dachowke. Co bedzie modne za rok? Odkrytej cegły nikt nie daje bo domu nie buduje sie z cegly, tylko jako wartwe wykonczenia zamiast tynku + farby przyklejasz płytki imitujace cegle. Koszty tych "inowacji" sa praktycznie zadne, dachowka kosztuje prawie tyle samo niezaleznie od koloru - trzeba uwazac tylko by nie zrobic "misz maszu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 04.02.2008 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witam forum, to mój debiut, będę miał wiele pytań, mam nadzieję, że z czasem także odpowiedzi na pytania innych. Przymierzam sie do budowy domu. Pieniędzy mam tyle co chyba większość, a więc muszę uważać na co się porywam. Problem jednak w tym, że w absolutnej większość popularnych gotowych projektów czułbym się źle, podobają mi się tylko nieliczne z nich. Czy wybór nowocześnie zaprojektowanego domu o metrażu podobnym jak domu tradycyjnego (w moim przypadku ok.200m2) automatycznie oznacza radykalnie wyższe koszty realizacji? Pomijam oczywistą kwestię projektu, który musi być indywidualny, ale czy zostanę "ukarany" przez rynek, że chcę coś niestandardowego? Czy prosta, nowoczesna forma zarezerwowana jest wyłącznie da bardzo majętnego klienta czy są może architekci realizujący takie projekty na poziomie przystępnym także dla "ambitnych Kowalskich"? (szukam architekta na Górnym Śląsku) Moje zamiłowanie do prostej nowoczesnej formy nie musi koniecznie oznaczać, że mój dom ma być kostką z płaskim dachem i masą szkła, albo że marzę o zamieszkaniu w lofcie. Dla mnie oznacza ono, że dom o tradycyjnej formie ze spadzistym dachem będzie wykończony z duchem bardziej współczesnej estetyki (np. grafitowa dachówka, elementy ciemnego drewna na elewacji, być może odkryta cegła w niektórych wnętrzach itp). Nie poruszę tu wszystkich aspektów, które chciałbym zaznaczyć, na razie poczekam czy mam tu w ogóle bratnią duszę Dziękuję Play "nowoczesne" a raczej wspólczesne projekty o dobrej architekturze nie są zarezerwowane jedynie dla bogatych. Indywidualnie zaprojektowany dom pozwala wiele zaoszczędzić na samej budowie. Oczywiście nie każdy "idywidualny" projekt spełni Twoje oczekiwania. Jednak projekt zrobiony całkowicie od podstaw, uwzględniający od początku Twoje wymagania i warunki lokalizacyjne może przyczynić się do dużych oszczędności podczas budowy. Kluczem oczywiście jest dobór architekta. Masz szczęście - akurat na Śląsku jest wiele młodych i uznanych już pracowni. Ale musisz sobie rzeczywiście zadać pytanie czym jest dla Ciebie "dom nowoczesny". Niestety z tego co napisałeś to wystarczy Ci zmiana materiałów na elewacji i aranżacja ścian w środku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Play 04.02.2008 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Robercie, dziękuję za odpowiedź. Od Ciebie usłyszałem to, na co miałem nadzieję, że dobra współczesna architektura potrafi być dostępna także dla zwykłych inwestorów. Z tematów, na które tu się można natknąć widzę, że zapotrzebowanie na nią jest raczej znikome, wielka szkoda. Teraz muszę wyjaśnić dlaczego zamiast odważyć się na np. płaską kanciastą bryłę jaka dominuje we współczesnych projektach byłbym skłonny poprzestać na 'zaledwie' nowoczesniejszej powłoce zewnętrznej. 1. okolica w ktorej ze względów rodzinnych miałbym się budować ma narzuconą jakąś tam stromość dachu prez gminę, nie wolno budowac płasko (sprawdzę to jeszcze) 2. To musi stwierdzić architekt, ale wydaje mi się, ze w mojej potencjalnej lokalizacji taki dom lepiej by współgrał z terenem i otoczeniem. 3. Nowoczesny dom musi być zaprojektowany od A do Z, łącznie z wnetrzami, detalami wystroju itd. Design, materiały najwyższej jakości, przeszklenia, ostre kanty itd itd. Wg mnie codzienne życie w takich wypieszczonych wnętrzach z dwójka dzieci, które przecież są od tego by robić nieustanny bałagan i siać zniszczenie narazi mnie na wieczny strach czy czegoś nie zniszczą, a przecież to domownicy są ważniejsi niż wyposażenie domostwa. Mam jeszcze dość duzo czasu na decyzję, na zweryfikowanie marzeń z realiami. Na razie chciałem sie dowiedzieć z kim mozna takie tematy realizować. Póki co zorientowałem się, że mogę zbierać baty zarówno od fanów zwykłych projektów za ich nielubienie, jak i od ceniących nowoczesny design za zachowawczość Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 04.02.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 hehe... to nie baty. i chyba nie zachowawczość a brak doprecyzowania.architektura współczesna to nie jedynie lśniący minimalizm: http://architektura.muratorplus.pl/zdjecia/77_6_456.jpghttp://www.architectureweek.com/2001/0404/images/11359_image_5.150.jpg powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommy_k 11.02.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 No nie jestes sam interesując sie domem współczesnym. Natomiast cóż to takiego dla Ciebie jest owa nowoczesność-niestety nie wyraziłeś się w tej kwestii jednoznacznie, wg Ciebie to lekka mieszanka domu tradycyjnego(dach nie płaski), bez przeszkleń, etc.ze skrzyżowaniem odrobiny minimalizmu?? Z żoną przy podejmowaniu decyzji o budowie domu długo zastanawialimy się jak ma wglądać nasz dom (to że miał być nowoczesny nie budziło wątpliwości)-ale jaki dokładnie? Od kilku lat mieszkamy w domku, który można powiedzieć jest b typowy-parter z salonem i poddasze ze skosami,(ot taki ładny domek) o które ciągle się potykam . Pewnego dnia powiedzieliśmy-dosyć! Chcemy mieć pomieszczenia gdzie już nie będzie ograniczeń ze skosami, itd. Wbór padł na dwa projekty: KAROL z Archipelagu-czekamy na wydanie decyzji o warunkach zabudowy, lub Alnis z pracowni Pabaltijonamai(ten nie ma płaskiego dachu-gyby były problemy z uzyskaniem decyzji dla Karola). Jeżeli jest ktoś zainteresowany taką właśnie architekturą lub już wybudował coś podobnego-niech pisze!! Pozdrawiamy inwestorów oryginalnych konstrukcji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Play 11.02.2008 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Nie sprecyzowałem co dla mnie znaczy architektura współczesna, ponieważ najpierw chcę, by architekt stwierdził jaka architektura pasuje do lokalizacji, która jednak jest nadrzędna, bo w moim przypadku najtrudniej zmienialna. Dowiedziałem się już, że urzędnicy żądają by dach był co najmniej dwuspadowy, kąt 30-45 stopni. > Alnis z pracowni PabaltijonamaiOdnalazłem pracownię, ale projektu nie da się zobaczyć, szkoda, bo jak widać skośny dach może być moją jedyną alternatywą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 22.09.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 witaj Play, Ja równierz poszukuję nowoczesnej bryły, własny dom juz zbudowałem kilka lat temu, tradycyjny. Teraz chcę zbudować mały b budynek pod firmę o nowoczesnym wyglądzie. Moje pierwsze wyobrażenia podążaja w nastepującym kierunku http://www.archipelag.pl/files/Project/r6fkgn005re2sj/view_rsfpsei05re4b8_zoom1.jpg http://www.archipelag.pl/files/Project/r6fkgn005re2sj/view_d2sfpr505re4ba_zoom1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 23.09.2008 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 fajny projekt loniuszkoda tylko, ze urzedy tak niechetnie podchodza do wydawnia zgody na domy z płaskimi dachami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reng 23.09.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Karol jest dwa razy większy od Alnisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 23.09.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Wiem z tymi dachami to udręka, ja mam też warunki zabudowu na dach spadzisty. Jednak bezpośrednio z moją działką graniczy budynek o dachu płaskim w dodatku ma 3 kondygnacje a nie 2 jak w moich warunkach zabudowy. Mam nadzieję, że to będzie jakąś podstawą do negocjacji płaskiego dachu. Jeżeli mi się to nie uda to będę lekko załamany bo ciężko jest o nowoczesną bryłę z spadzistym dachem, no i utrata powierzchni to kolejny problem przy ograniczeniu 8m wysokości i małych rozmiarach działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 23.09.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Swoją drogą co myślicie o kosztach przy realizacji takiego projektu? Wydaje mi się, że dość kosztowne będą stropy bez podpór w środku - może filigranowe na miarę, no i te przeszklenia choć to proste szybu w aluminiowych profilach to powierzchnia zrobi swoje, elewacja klinkier też chyba nie będzie najtańsza. Zastanawiam się jeszcze nad podpiwniczeniem - pomieszczenia socjalno magazynowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 26.09.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Posiadam te same zagwozdki. Mój architekt mówi, że płaski dach nie tyle jest droższy materiałowo, co łatwiej go zepsuć, więc wymaga droższej ekipy, która ma o tym pojęcie. Wydaje mi się, że także detal może być drogi, a według mnie nic nie psuje tak widoku nowoczesnego domu jak słabej jakości detal. Niewiele jest tych elementów więc ma być mucha nie siada. Ale nie mam pojęcia, odebrałam koncepcję, wstępnie mnie poiformowano ile może koszowac - tak w sumie to w miarę normalnie za m2, ale dopiero będe podchodzić do weryfikacji dokładniej. Tak czy owak już na początek projekt jest droższy - jak się płaci architektowi, bo znalezienie czegoś gotowego graniczy z cudem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 26.09.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 pochwalisz się koncepcją? Jest tak jak mówisz; kompletny brak ciekawych projektów. Ja się właśnie dowiedziałem, że standardowo mogę mieć dach minimum 11% spadu. Załamka trzeba bedzie wystąpić o zmianę w warunkach. Mam prośbę do wszystkich jak znajdziecie ciekawe gotowce wklejajcie linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 27.09.2008 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Ależ oczywiście, z wielką przyjemnością - wklejam linkę to tematu, żeby nie śmiecić. Spad 15%, ale dlatego że chciałam, bo gminę mam super nie ma problemu z płaskimi. http://forum.muratordom.pl/prosba-o-ocene-projektu-indywidualnego,t141473.htm Też śmiesznie, bo dla mnie ten dom nie jest jakiś wyjątkowo nowoczesny w naszej opinii (tzn. mnie się podobały bardziej nietypowe, ale kompromis należało osiągnąć z mężem i ze sobą), ale dla wszystkich komu pokazujemy wydaje się być nowoczesny, już w szczególności dla rodziców. Doklejam jeszcze linki z moich poszukiwań, niestety zmieniałam kompa i mi rozwaliło ulubione. http://www.pabaltijonamai.lthttp://www.peer.pl/dom.htmlhttp://www.domyzwizja.pl/http://www.frontarchitects.plhttp://www.nux.pl/domy/index.htmlhttp://www.m2studio.plhttp://www.gmistudio.pl/http://www.archipelag.pl/projekty-domow/lista/?TypeCategory=3 Jak chcesz to mogę jeszcze parę zdjęć z Litwy wkleić. Pojechaliśmy raz na dłuższy weekend i zamiast zabytki to osiedla oglądaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 27.09.2008 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 A i jeszcze jedno, piszecie o przeszkleniach, czy ktoś z Was wnikał dogłębniej jak to wpływna na koszty ogrzewania i przegrzanie latem? O ile w złotych to może być droższe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.09.2008 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Wszystko zależy od definicji co to jest dom nowoczesny.Dla mnie to głównie : - duże przeszklenia - droższe jak wiadomo od standardowych, bo standardowe nie są- nowoczesne technologie grzewcze ( do tych przeszkleń) więc droższe niż piec na ekogroszek czy kaloryfery- dom inteligentny - droższe, bo w "zwyczajnym" domu samo nie gra i nie buczy- duże przestrzenie - droższe, bo metraż- nowoczesne materiały wykończeniowe - droższe jak wiadomo to tak w skrócie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 29.09.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 mcmagda - chatka bardzo sympatyczna, masz rację nie jest to jakaś ultra -nowoczesna bryła ale coś co jest kompromisem pomiędzy tradycyjną chatką a nowoczesnyn szokującym domem. Wydaje mi się, że jest to fajny funkcjonalny projekt taki akurat żeby w nim mieszkać a nie tylko go pokazywać. Trzymam kciuki mam nadzieję za adjęcia z realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts