mcmagda 29.09.2008 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Śmiesznie, bo nigdy nam z mężem nie chodziło o nowoczesną chałupę. Zaczynaliśmy pewnie jak większość oglądając sterty projektów gotowych. Po prostu po pewnym czasie oglądania miałam tak dosyć ciężki dachów, że co widziałam dom to mi się wydawało, że się dusi pod wielką czapą dachu. Z drugiej strony projekty modernistyczne, takie bardziej międzywojenne (nie znam się) są dla mnie zbyt klockowate - więc chcieliśmy dach ze spadem, dodatkowo te nowoczesne - biurowe są takie zimne - stąd drewno. Pomieszaliśmy i wyszło, że się nam podoba - tak pośrodku właśnie. A skąd u Was pomysły na nowoczesność? i w jakim zakresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 29.09.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Ja już wybudowałem dom w którym mieszkam od 6 lat. Tak zwany tradycyjny kształt juz mi się opatrzył. Teraz gdy będę budował biuro chcę aby było wizerunkiem firmy, pełne dynamiki, przykuwało wzrok, wyróżniało się w tłumie. Zobacymy czy sie uda, bo jak patrzę co się dzieje w gospodarce to zaczynam się poważnie zastanawiac nad tak ciężką inwestycją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 30.09.2008 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Ja to trochę się nawet cieszę, że jeszcze z pół roku zejdzie do pozwolenia, bo wydaje mi się, że się trochę bardziej wyklaruje co w gospodarce piszczy. Taki mało przyjemy moment na inwestycje i na ciągnięcie kredytu. Ale i tak nie sądze, żeby w Polsce można już było stracić na inwestycji w nieruchomość. Zastanawiałam się także jak się ma nieszablonowa bryła do późniejszej wyceny budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 01.10.2008 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 certyfikat energetyczny pewnie bedzie mial znaczenie, a duze powieszchnie szkła moga miec wplyw na jego niższą warość, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 02.10.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Wszystko zależy od definicji co to jest dom nowoczesny. Dla mnie to głównie : - duże przeszklenia - droższe jak wiadomo od standardowych, bo standardowe nie są - nowoczesne technologie grzewcze ( do tych przeszkleń) więc droższe niż piec na ekogroszek czy kaloryfery - dom inteligentny - droższe, bo w "zwyczajnym" domu samo nie gra i nie buczy - duże przestrzenie - droższe, bo metraż - nowoczesne materiały wykończeniowe - droższe jak wiadomo to tak w skrócie. ...niekoniecznie ...niekoniecznie ...niekoniecznie ...niekoniecznie ...często wprost przeciwnie resume - nie można generalizować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wenge72 03.10.2008 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Wszystko zależy od definicji co to jest dom nowoczesny. Dla mnie to głównie : Nowoczesny dom to taki który wykorzystuje nowoczesne technologie albo do potanienia budowy/funkcjonowania albo do do zwiększenia komfortu zycia albo do osiągnięcia ciekawej formy. Czasem do wszystkich tych trzech cech Dlaczego nowoczesne domy mają płaskie dachy i nie mają okapów? Bo kiedyś ludzie nie znali styropianu, elewacje były ceglane, z rzadka ze szczeliną wentylacyjną w środku. Zmoczenie elewacji a zwłaszcza powtarzające się moczenie kończyło się grzybem w środku. Dziś jak nam nakapie na styropian pod tynkiem silikatowym to się nie mamy powodów obawiać, wyschnie. Dlaczego nowoczesne domy mają płaskie dachy? Bo wcześniej nie znano metody na zabezpieczenie przed wodą lepszej niż stromy dach pokryty kamiennymi płytkami lub strzechą. Kamienne płytki przyszły z południa europy a tam trafiły z północy afryki. Ale ponieważ każda płytka jest inna dach musiał mieć co najmniej 35 stopni nawet jak rzadko lało. Gdy wymyślono dachówkę (najpierw była karpiówka - udawała płytki tam gdzie nie było dość skał) okazało się że można dach trochę bardziej zrobic płaski bo zamki nie puszczają wody do góry. A potem wynaleziono papę i lepik i okazało się że można zrobić 2% nachylenia i jest ok. Dziś nowoczesne dachy z tego korzystają. Nie do końca się zgodzę z uwagą że płaski dach jest droższy. Gdy się przeliczy na ilośc metrów p.u. pod dachem może się okazać tańszy, niestety co 10-15 lat wymaga poprawek. Myślę że współczesne odwrócenie się architektury od dachówek to błąd, ślepa uliczka. Ucieczka w drogą blachę to nie rozsądek ale moda "bo ja na pewno nie będę miał dachówki" Także idea budowania czegoś na kształt ogniomurków uważam za pomysł chybiony "ale taka jest moda" Jak się patrzy na efektowne nowoczesne domy to widać też jak bardzo odchodzi się od murowania czegokolwiek. Wiele konstrukcji to żelbetowe odlewane płyty i całe ściany. Taki trend bo ludzka praca coraz więcej kosztuje a beton prawie wszędzie dowiozą. - duże przeszklenia - droższe jak wiadomo od standardowych, bo standardowe nie są Jasne ze droższe bo nie standardowe, na pewno droższe niż okno 146x146. Ale w oknach najbadziej kosztują okucia. Jak zrezygnujesz z którejś funkcji wychodzi taniej. A przeszklenia stałe wcale nie są takie drogie, tylko mycie jest trudniejsze - no z zewnątrz to można myjką pod ciśnieniem. Jak zamienisz okna 2 skrzydłowe na 1-skrzydłowe takie jak w nowoczesnych domach to może się okazać że większe przeszklenia sa stańsze - nowoczesne technologie grzewcze ( do tych przeszkleń) więc droższe niż piec na ekogroszek czy kaloryfery Nowoczesne w tym znaczeniu == wygodne. Mit że duże okna potrzebują dużo ciepła od 15 lat nie jest prawdą. Owszem kiedyś były okna 2 szybowe z bardzo nieszczelnymi ramami, ciepło uciekało nimi razem z powietrzem. Ale dziś możesz kupić pakiety 0.4W/m2K to o ile to się różni od ściany. A nawet standardowe okno PCV 150x150 przy szybie 1W/m2K razem z ramą wydziela około 3W/K. Zakładając że średnio w zimie mamy 0 daje to ok 60W na okno. Człowiek w domu daje 50W ale już wentylacją potrafi uciekać 1000W/1kanał wentylacyjny. Droższe jest ogrzewanie podłogowe. Bo ma większe straty i jest drogie ale za to mamy wygodę życia bez kaloryfera w salonie - dom inteligentny - droższe, bo w "zwyczajnym" domu samo nie gra i nie buczy No ale może się opłacić. Dziś sterowniki z bajerami do dimu kosztują dużo ale w zasadzie już dziś można kupić laptopa za 2000 postawić gdzieś w koncie. Gdy mieszkańczy są w domu laptop zapewni nam dzielony dostęp do internetu i bramę ogniową a gdzy nas nie ma w domu na sygnał z alarmu nagra obraz z kilku kamer, wyśle na mail info z kotłowni lub obrazy z kamery do nas do pracy. Może jednak warto za taką wygodę zapłacić? - duże przestrzenie - droższe, bo metraż Nowoczesny dom nie musi mieć wielkich przestrzeni. Technologia umożliwia dziś budowę hangarów wręcz ale dom jeszcze musi być przytulny. - nowoczesne materiały wykończeniowe - droższe jak wiadomo drozsze ale efekt lepszy. kiedyś dreno na elewacji to był problem. Czerniało, po kilkunastu latach dobierało się do tego robactwo albo i szerszenie. Dziś problemu nie ma - konserwacja raz na 2-3 lata. Widziałem coś co do nas dopiero dociera - egzotyczne polerowane drewno na elewacji. Jedna belka potrafi kosztować pół średniej krajowej. Ale efekt nawet jednej belki zawieszonej nad drzwiami jest niezapomniany to tak w skrócie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 03.10.2008 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Moje zamiłowanie do prostej nowoczesnej formy nie musi koniecznie oznaczać, że mój dom ma być kostką z płaskim dachem i masą szkła, albo że marzę o zamieszkaniu w lofcie. Dla mnie oznacza ono, że dom o tradycyjnej formie ze spadzistym dachem będzie wykończony z duchem bardziej współczesnej estetyki (np. grafitowa dachówka, elementy ciemnego drewna na elewacji, być może odkryta cegła w niektórych wnętrzach itp). Nie poruszę tu wszystkich aspektów, które chciałbym zaznaczyć, na razie poczekam czy mam tu w ogóle bratnią duszę Dziękuję Play Zajrzyj do dziennika budowy Irmy. Jej dom jest domem nowoczesnym bez popadania w przesadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts