Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Proszę o opinię, czy wybrany przeze mnie projekt będzie drogi w budowie i mniej więcej na jakie koszty musiałbym być przygotowany.

http://galeriaprojektow.pl/ac_donata.htm#sz

Czy zmiana kąta nachylenia dachu z 20stopnie na 22stopnie to kłopotliwa i kosztowna zmiana?

dziękuję z góry za pomoc

pozdrawiam wszystkich

Dużo okien, to większy koszt. Do tego jak dorzucisz do nich rolety, to będzie jeszcze więcej. Okna również stanowią mniejszą barierę dla ciepła/zimna aniżeli ściana więc zimą może być zimniej a latem cieplej.

Taras dookoła będzie wymagał dobrego jego wykonania. Może warto przesunąć ściany piętra i zrównać je ze ścianami parteru. Mniejsze obciążenia dla stropu będą

Czy ja tam widzę dwa kominki??

Wejście do spiżarni dałbym od strony kuchni. Jakoś nie widzi mi się za każdym razem wychodzenie z kuchni przez jadalnię lub wiatrołap, żeby słoiczek wziąć lub odnieść coś do schowania.

A gdzie kołtownia? Jakie planujecie ogrzewanie? W tym projekcie pozostanie chyba tylko gaz.

Dużo okien, to większy koszt. Do tego jak dorzucisz do nich rolety, to będzie jeszcze więcej. Okna również stanowią mniejszą barierę dla ciepła/zimna aniżeli ściana więc zimą może być zimniej a latem cieplej.

Taras dookoła będzie wymagał dobrego jego wykonania. Może warto przesunąć ściany piętra i zrównać je ze ścianami parteru. Mniejsze obciążenia dla stropu będą

Czy ja tam widzę dwa kominki??

Wejście do spiżarni dałbym od strony kuchni. Jakoś nie widzi mi się za każdym razem wychodzenie z kuchni przez jadalnię lub wiatrołap, żeby słoiczek wziąć lub odnieść coś do schowania.

A gdzie kołtownia? Jakie planujecie ogrzewanie? W tym projekcie pozostanie chyba tylko gaz.

Dziękuje za opinie, zgadzam sie z uwagami i tez bralem to pod uwage.

Planuje zmniejszyc ilosc okien, wygospodarowac miejsce na kociol (gazowy) oraz zmienic nieco rozmieszczenie wnetrza.

Prosilbym jednak o wycene pi*oko :)

• 1 year później...

Zakładam ten wątek w celu pomysłów jak Zmieścić ten projekt na działce o szer. 20m z uwazględnieniem przepisowych odległości od boków - bez likwidacji garażu :)

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/donata/?Kind=1&Name=Donata&SearchForm=1

Druga prośba jeśli ktoś ma jakies linki do podobnego projektu to jeśli może niech wklei.

Super rewelacyjny projekt - a ja już przeszukałem wszystko i już nie mam pojęcia gdzie szukać.

Zakładam ten wątek w celu pomysłów jak Zmieścić ten projekt na działce o szer. 20m z uwazględnieniem przepisowych odległości od boków - bez likwidacji garażu :)

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/donata/?Kind=1&Name=Donata&SearchForm=1

Druga prośba jeśli ktoś ma jakies linki do podobnego projektu to jeśli może niech wklei.

Super rewelacyjny projekt - a ja już przeszukałem wszystko i już nie mam pojęcia gdzie szukać.

Może ktoś z was zna jakieś strony gdzie można przyglądać się gotowym projektom - strony polskie chodzi o ewentualny zakup.

Albo zna jakies inne rozwiązanie - chodzi o projekty gotowe bo na indywidualny projekt chyba nas nie stać

Brakuje Ci 120cm.

O 1m daj mniej na szerokości garażu (będziesz miał 3m w środku- to wystarczy) i 20cm zyskaj na zmianie materiału ścian lub minimalizację styropianu garażu, który i tak jest nieogrzewany.

Lub obróc dom o 90 stopni.

Zapytaj autora projektu lub idź z projektem do konstruktora.

Brakuje Ci 120cm.

O 1m daj mniej na szerokości garażu (będziesz miał 3m w środku- to wystarczy) i 20cm zyskaj na zmianie materiału ścian lub minimalizację styropianu garażu, który i tak jest nieogrzewany.

Lub obróc dom o 90 stopni.

Zapytaj autora projektu lub idź z projektem do konstruktora.

Będę musiał pogadać z projektantem