Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Maxy stawiane wzdluz - a nie w poprzek

Emil

Recommended Posts

Czesc

Chce postawic sciane trojwartwowa, max 19 + 13 st. + 9 odslonowa.

Przejrzalem forum i wspomina sie tu o MAx-ach do murowania "wozkowego" ze szczelina ustawionymi "odwrotnie" niz normalnie.

Pytalem w dwoch hurtowniach i nikt i nich nie slyszal.

Czy ktos moze mi powiedziec gdzie w okolicy wa-wy to kupic.

I czy sa jakies aspekty przemawiajace przeciw takiej scianie .

Pozdrawiam

EMil

nie spotkałem maxa ze szczelinami wzdłuż dluższego boku ale te klasycze są dobrym rozwiązaniem

nośnośc (wytrzymałość) sciany jest wtstarczająca

natomiast szczeliny poprzecznie ustawione polepszają akustykę ściany

opór cieplny warstwy nośnej jest do pominięcia przy oporze 13cm ocieplenia

jeśli koniecznie chczesz mieć szczeliny równolegle w ścianie to zastosuj pustaka uni 25cmx 25cm. ale grubość ściany wzrośnie o 6 cm.

Ja miałem murować właśnie z MAXów ustawiantch na 19 cm - zmianiłem na UNI grubość 25 cm i jestem bardzo zadowolony - z 19 cm jest potem problem z wykuwaniem bruzd itp. Poza tym szczeliny są ustawiane wzdłużnie i łatwo o koszenie dybli. No i wytrzymałość mniejsza. Radziłbym murować z "U" - są również Pióro + Wpust (np. Biegonice Nowy Sącz - bardzo wysoka jakość!)

Prawdopodobnie i teoretycznie tak można budować. Sam też zamierzałem taką ścianę budować. Jest to oszczędniej i ściana jest cieńsza.

Jednak z tego rozwiązania zrezygnowałem i dołożyłem ponad 2000 zł. na wiekszą ilość materiału. Zdecydowałem się na U 220 (Max o szerokości 25 cm), gdyż wydaje mi się, że ściana taka jest stabilniejsza (to moje subiektywne przekonanie niepoparte żadnymi obliczeniami).

Chciałbym tez poznac opinie tych, którzy budują sciane konstrukcyjną na 19 cm,

Mam takie samo zdanie w tym temacie jak Herne i KrzysiekS. Zrobiłem ściany pustakiem Uni (25 cm) Dzięki temu konstrukcja nośna jest pewniejsza i większy ciężar utrzyma. W grubszej ścianie bez obaw można zrobić bruzdy, chociażby na umieszczenie rozdzielnicy.

Mam takie samo zdanie w tym temacie jak Herne i KrzysiekS. Zrobiłem ściany pustakiem Uni (25 cm) Dzięki temu konstrukcja nośna jest pewniejsza i większy ciężar utrzyma. W grubszej ścianie bez obaw można zrobić bruzdy, chociażby na umieszczenie rozdzielnicy.

Sluchajcie,

Mi nie chodzi o kase, ale o grubosc sciany. PO prostu mam projekt ledwo mieszczacy sie na dzialce. Wiem ze to tylko 2 x 6 cm. ALe coz uparlem sie

BYlem wczoraj w kilku hurtowniach, Maja tam MAx-a poryzowanegoz plecewic. Sa 2 rodzaje. Jeden z nich standardowo przy postawieniu wzdluz ma 2 dlugie szczeliny w poprzek muru. Drugi ma 4 krotsze i to mi sie wydaje lepszym rozwiazaniem. Wydaje mi sie takze, ze z kolkami nie bedzie problemu.

Co o tym sadzicie

Emil

witaj to znowu Ja

z doświadczeń moich wynika jedno ścianę z maxa 19 można wybudować i nic się nie dzieje, nie ma problemu z bruzdami, z wierceniem otworów, itp.

mam taką ścianę

max 19+ 15 styropian wspł U 0.24

gdybym zmienił na 29 to wspł uU 0.246

praktycznie bez znaczenia

natomiast tłumienność hałasu jest o 5-6 dBa większa dla szczelin poprzecznych, jest naprawdę cicho (aż głupio)

przed pustakami porocoś to bym przestrzegal dlatego że nie zyskujesz izolacyjności cieplnej lub akustycznej a tracisz na wytrzymałości i nośności muru.

nie wiemy dokładnie jaki masz projekt, czy parter, czy poddasze ,czy piętro jakie materiały na strop, jakie na dach, ile to wszystko waży i czy pustak porocoś 19 będzie miał wystarczającą wytrzymałość, radzę przed zakupem skonsultować się z projektantem lub kierownikiem budowy żeby nie było tragedii>

Czesc "Januszek"

Dzieki za odpowiedz. Mam (bede mial :) ) dom parterowy z nieuzytkowym poddaszem, planuje strop drewniany.

Sciana 3-wartwowa 19MAX, 2 x 6 styropian, 9 - oslonowa.

Czyli polecasz kupic normalnego maxa? Pytanie czy max-a, czy unimax-a i czy polecasz cegielnie olsztynskie bo u mnie widzialem glownie to

Rozumiem, ze instalacja elektryczna w tym przypadku, to raczej bruzdownica ( bez kucia), czy masz jeszcze jakies dodatkowe uwagi

Emil

jeszcze raz Ja

jednak proponowalbym zwykłego maxa (równiez względy cenowe)

naprawdę nie ma problemu ze ścianą są takie dyble które jak trafią w pustkę to się zawijają, całkiem tanie.

jak masz strop drewniany to praktycznie cała instalacja pójdzie pod sufitem. rowki można wykonać bruzdownicą lub stosować przewody płaskie

wewnętrzne sciany nośne wykonaj grubsze 29 lub 25

co do wytwórców to mam rozeznanie w wytwórniach lokalnych ale olsztyńskie to :o

zastanów się nad ścianką osłonową 6cm jeśli zależy Ci na grubości ściany a nie na kosztach (klinkier 6 cm).