Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budowniczowie antresol wystąp

Recommended Posts

Witaj,

ja mam pustkę z antresolą. Jest ona dość specyficzna, bo wejścia na nią jeszcze nie ma (cały dom jest poza tym parterowym), ale docelowo będzie lina (sic!) albo drabinka linowa. To ma być samotnia żony i jest to jej autorski pomysł :)

Cała wysokość to chyba z 4.5 metra, antresola jest na wysokości chyba z 3m, więc można na niej w zasadzie tylko siedzieć (ale ma stosunkowo niewielką powierzchnię). Mam ogrzewanie podłogowe i w salonie jest ciepło. Na antresolce chyba też, ale rzadko tam bywam (bo jest jeszcze niegotowa). Jak się napali w kominku, to na antresolce jest nie do wytrzymania niestety (zbyt gorąco).

Pozdrawiam,

Bubu

niki

napisz prosze czy projekt podłogówki uwzględniał większe obwody podłogówki?

uff bardzo się cieszę że to nie powinien być problem

ja jak napalę w kominku to wetnylator rekuperatora wyciągnie ciepłą czapkę powietrza i odzyska ciepło i nawieje na pomieszczenie

czekam na kolejnych z antresolą i ze słowami otuchy że nic nie będzie isę dziło

mam w planie dać dodatkowo kanał który bedzie wyciąłgał spowrotem powietrz na parter + wetnylator - tak dla bezpieczeństwa

No pan od ogrzewania sobie projekt niby robił.

Aha na antresoli jest wysokość jak w innych pokojach.

W salonie jest kominek z płaszczem wodnym. Dzięki temu, że woda odbiera ciepło od kominka, wydaje mi się, że nie występuje to co opisały inne osoby, że na atresoli nie da się wytrzymać.

Na antresoli da się wytrzymać i jast całkiem przyjemnie.

Projekt domu Brygida z pracowni Archipelag.

• 4 months później...
  • 1 month później...

Witam,

Mieszkam od kilku miesięcy w domu z antresolą. Moje doświadczenia są takie, że problemem nie jest cieplo (choć na antresoli jest cieplej), tylko hałas. W sypialniach na piętrze słychac po prostu WSZYSTKO co się dzieje na dole. Potęguje to jeszcze fakt, że ścianki działowe na piętrze mam z betonu komórkowego (fatalny izolator akustyczny) no i drzwi z niższej półki (a raczej najniższej). Moja rada - izolujcie ściany na piętrze i inwestujcie w porządne drzwi! Acha - pustkę mam nad cześcią salonu oraz jadalnią - patrz zdjęcia.

http://www.medicare.pl/UNIA/d6.jpg

http://www.medicare.pl/UNIA/d9.jpg

http://www.medicare.pl/UNIA/d10.jpg

http://www.medicare.pl/UNIA/d12.jpg

a jakie ogrzewanie masz? podłogowe

na parterze

czy zagęścili ci podłógókę?

ja chce daż podwójne OSB + 20cm wełny między płyty

mam mieć wentylacje mechaniczną więc dobrze że zrobiłem niezależny nawiew i wywiew do sypialni

będę się starał zrobić szczelne drzwi do sypialni

czy taka ściana wystarczy?

1. W pomieszczeniach wysokich mam tradycyjne ogrzerwanie grzejnikowe (plus koza).

2. Ściana, którą opisujesz jest imponująca. Nie słyszałem o 20 cm izolacji w ścianach działowych. W zewnętrznych chyba tez ...

3. Co do drzwi to powinny być moim zdaniem pełne (bez szkieł) i wykonane w innej technologii niż "plaster miodu".

Acha - pustkę mam nad cześcią salonu oraz jadalnią - patrz zdjęcia.

Hej!

Bardzo mi sie podoba Twoj dom! A zwlaszcza przestrzen. Tez planujemy pustke nad salonem, ale nie tak pokaznych rozmiarow jak Twoja ;) Napisz mi, prosze, czy:

1. nie masz problemow z zapachami z kuchni (zdaje mi sie, ze jest otwarta?)

2. masz telewizor? Jesli tak, to czy dzwiek nie przeszkadza przebywajacym na gorze (moze nie masz dzieci, to po klopocie ;) )