Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzwi do pomieszczenia CO gazowe - jakie wymogi?

Recommended Posts

Co człowiek to inne zdanie. Że koniecznie na zewnątrz, że stalowe. Z tego co sprawdzałam, to nie dotyczą tu przepisy p.poż dotyczące przegród (domek jednorodzinny, kocioł poniżej 30 kw), ale nie znalazłam jakie to mają być, jeśli nie ppoż i jak się mają otwierać - czy panuje tu pełna dowolność, czy są jakieś ograniczenia i ew. problemy przy odbiorze.

Mam pomieszczenie CO z oknem, piec kondensacyjny. Jedne drzwi łączą to pomieszczenie z garażem, drugie z wiatrołapem. Nie bardzo mi pasują otwierane na zewnątrz, wolałbym do środka tego pomieszczenia - zwłaszcza te do garażu, no i te do wiatrolapu powiny być takie jak w reszcie domu.

A my co innego planujemy ale nie wiem czy tak mozna. Kotlownia jest przy wiatrolapie ktory jest dosc maly. Bedziemy mieli kondesat w kotlowni. Chcemy polaczyc wiatrolap z kotlownia - zadnych drzwi miedzy nimi. Ale tez nie wiem czy tak mozna i to odbiora...

Przecież kondensat możesz powiesić sobie zarówno w pokoju jak i kuchni czy łazience. Nie musi być nawet dopływu powietrza do spalania z zewnątrz więc tym bardziej możesz połączyć kotłownię z wiatrołapem czy nawet salonem ;) U mnie kominiarz przy odbiorze (mam piec gazowy atmosferyczny) sprawdzał tylko czy są nawiewy i prawidłowy ciąg i żadne drzwi go nie interesowały (zresztą pomiędzy garażem a pomieszczeniem gospodarczym nie było wtedy nawet ościeżnicy) :D