Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ile potrzebuję miejsca na przechowanie całego materiału na instalację elektryczną? Kable, gniazdka, skrzynki itp. Chodzi mi o bardzo ogólne odpowiedzi w stylu "mój dom ma 150 mkw i było tego z 3 palety", albo "dom 140 mkw i musiałem 2 razy obrócić moim kombi"
https://forum.murator.pl/topic/95582-ile-zajmie-materia%C5%82-na-instalacj%C4%99-elektryczn%C4%85/

swoje przewiozłem za jednym zamachem w bagazniku sedana 550- litrowym, dom 190 m kw , 2 szpule przewodu , pudełko gniazdek, puszek , i wszystkie inne drobiazgi, myślę że mówiąc o palecie , to troche przesada...nie ma tego zbyt wiele jeśli chodzi o objętość. ( zależy jeszcze co chcesz zrobić, bo pewnie górnej granicy nie ma :)
Ja mam domek jakies 300m^2, w sumie zajelo to jakies 2 euro palety, ale mam przystosowanie do zalozenia w przyszlosci modulow EIB

A co to dokładnie oznacza że instalacja jest przystosowana do EIB?

Kładłes kable niskonapięciowe do sterowania, czy może kable są jakoś inaczej połączone

PS. Cześc systemów EIB jest bezprezwodowych i chyba nie trzeba specjalnie robic instalacji pradowej

Sl

Ja mam domek jakies 300m^2, w sumie zajelo to jakies 2 euro palety, ale mam przystosowanie do zalozenia w przyszlosci modulow EIB

A co to dokładnie oznacza że instalacja jest przystosowana do EIB?

Kładłes kable niskonapięciowe do sterowania, czy może kable są jakoś inaczej połączone

PS. Cześc systemów EIB jest bezprezwodowych i chyba nie trzeba specjalnie robic instalacji pradowej

Sl

Bezprzewodowy przesyl pradu.... ciekawe :lol:

A tak na powaznie - kazde gniazdko, kazdy punkt swietlny polaczony osobnym kablem z rodzielnicy aby w przyszlosci byla mozliwosc zasterowania kazdego punktu niezaleznie. Podwyzszona ilosc punktow swietlnych aby mozna bylo zrealizowac sceny. No i oczywiscie niskonapieciowy kabel systemowy - w typowym EIB jest wymagany.