Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

poszukuję pilnie różdzkarza

Recommended Posts

Mozecie sie smiac ale..

U mnie w okolicy panuje opinia - warunkow na studnie glebinowa nie ma. Jest woda podskorna na glebokosci 1m ale glebinowej sie nie da..

Zawolalem geofizyka. Ten pomierzyl wzial kase i powiedzial ze do 60m wody nie ma i nie zanosi sie aby byla. Ze moge sobie tylko oligocenska zrobic ;)

Trzy miesiace pozniej, 200m od mojej dzialki czlowiek zaczal wiercic glebinowke i wode znalazl. Zawolalem go na moja dzialke, wzial dwa druty, powiedzialem mu gdzie by mi pasowala, przeszedl sie i powiedzial ze ok. Studnia na 41m, poklad wodonosny o grubosci ponad 10 m.

I wez tu czlowieku wierz w nauke ;)

Mozecie sie smiac ale..

U mnie w okolicy panuje opinia - warunkow na studnie glebinowa nie ma. Jest woda podskorna na glebokosci 1m ale glebinowej sie nie da..

Zawolalem geofizyka. Ten pomierzyl wzial kase i powiedzial ze do 60m wody nie ma i nie zanosi sie aby byla. Ze moge sobie tylko oligocenska zrobic ;)

Trzy miesiace pozniej, 200m od mojej dzialki czlowiek zaczal wiercic glebinowke i wode znalazl. Zawolalem go na moja dzialke, wzial dwa druty, powiedzialem mu gdzie by mi pasowala, przeszedl sie i powiedzial ze ok. Studnia na 41m, poklad wodonosny o grubosci ponad 10 m.

I wez tu czlowieku wierz w nauke ;)

Ty weź sie nie przyznawaj ze masz odwiert na 41 m :) ponad 30m trzeba mieć pozwolenie wodno-prawne i operat :)

Tak więc weź i zmień ta głebokość. Siedź cicho i nie mów głośno jak masz bez pozwolenia :>

Ja też przejdę się po działce nawet za 50zł i powiem ze na głębokości 40m jest woda i dodam więcej ze wyczuwam już wodę na głębokości 20m ale ta woda może nie być zbyt dobra. Ciekaw jestem tylko kiedy w te bajki ludzie przestaną wierzyć.

hmm...

kiedyś pracowałem z hydraulikiem, siedzilismy na dworze przy kolacji i zgadalismy się na temat studni. Facet powiedział że on umie znaleśc wodę. Ja na to że tak troche nie wierzę w wahadełka, a ja to na pewno nie mam takich zdolności. Facet powiedział że tu gdzie siedziimy jest woda, ze on to czuje bez żadnego whadełka. Spojrzałem na niego z politowaniem. Tadzio (tak ma na imię) wziął ze stołu szklaną butelke z wodą, przywiązał sznurek do szyjki i pokazał jak butelka się huśta. Taaaaaa - pomyślałem - pewnia kreci jakoś łapą. Ja wziąłem butelkę i nic stoi w miejscu. I w tym momencie Tadzio złapał mnie z nadgarstek - butelka rozhuśtała się jak szalona. Puścił- butelka zatrzymała się.

To był moment kiedy uwierzyłem w te bzdury. Ta JA trzymałem tą butelkę na sznurku i COŚ nią huśtało.

Potem tym pokazie Tadzio przyznał się że wystarczy mu przejść się po działce a czasem tylko wystarczy narysowany plan działki. I on WIE gdzie jest woda. Ale nie ma pojęcia skąd

Ja sie sceptycznei do tego odnoszę. Chyba wole bardziej sprawdzone sposoby jak np. jakieś odwierty.

Ale rpawda jest taka, że jakieś 20 lat temu ojciec robił studnie na działce. Działka to same piachy. Były wcześneij już 3 studnie i woda po jakimś czasie zanikała w nich. Wziął pana z patyczkami :wink: Pan pochodził, potrząsł troche tą różczką, pomahał wahadełkiem i powiedział "tu ma byc studnia". WIęc ojciec zrobił tam studnię głębinową, wierconą. I woda była wiele lat. Odkąd mamy wodociąg nie korzystamy w niej. nawet nie wiem czy jest jeszcze w niej woda :roll:

No i bądź tu madry. Taki traf? Byc może :lol: