Wojtek80 05.02.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Witam wszystkich .otrzymałem ofertę na wybudowanie domu do stanu surowego otwartego , czy to jest dobra oferta czy szukać dalej( oto co wchodzi w jej skład): 1.nadzór budowlanyprzygotowanie placu budowy2prace ziemne3usługi geodezyjne – tyczenie budynku4wykopy pod ławy fundamentowe5podbeton pod ławy fundamentowe6zbrojenie ław fundamentowych7wykonanie ław fundamentowych (klasa betonu zgodnie z projektem „z gruszki”) 8izolacja pozioma pod ścianą fundamentową – folia9ściany fundamentowe z bloczków betonowych M610izolacje pionowe przeciwwilgociowe stanu zerowego środkiem bitumicznym dysperbit (zewnętrznie i wewnętrznie)11zasypanie ścian fundamentowych wewnątrz, zagęszczenie12wykonanie podsypki piaskowej pod posadzki13wyciągnięcie elementów instalacji wodnej i kanalizacyjnej15chudy beton pod posadzki Ściany + strop 1izolacje poziome przeciwwilgociowe pod ściany nośne2ściany konstrukcyjne (nośne) parteru z BK 24 cm (500)3kominy parteru z cegły pełnej 4nadproża okienne ścian parteru - (L-19 lub monolityczne wg projektu)5strop gęstożebrowy teriva, wieńce i podciągi6kominy ponad stropem z cegły pełnej Dach 1wykonanie więźby dachowej klasy C30 + impregnacja2elementy pomocnicze więźby dachowej3położenie membrany dachowej trójwarstowej4łaty i kontrłaty dachowe5końcówki kominów z cegły klinkierowej – roben terca (kolor wg wyboru inwestora)6dachówka Braas cementowa7wyłaz dachowy – fakro8opierzenia dachowe9orynnowanie PCVCena za całość prac wraz z materiałami 96.100 zł (brutto)a dom który mam zamiar wybudować to: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/jakmarzenie/index.php co o tej ofercie myślą szanowni forumowicze?dziekuję z góry za wszelki sugestie.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romario1108 05.02.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 nie chce mi się wierzyć że tak tanio! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.02.2008 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Witam wszystkich . otrzymałem ofertę na wybudowanie domu do stanu surowego otwartego , czy to jest dobra oferta czy szukać dalej( oto co wchodzi w jej skład): 1.nadzór budowlany przygotowanie placu budowy 2prace ziemne 3usługi geodezyjne – tyczenie budynku 4wykopy pod ławy fundamentowe 5podbeton pod ławy fundamentowe 6zbrojenie ław fundamentowych 7wykonanie ław fundamentowych (klasa betonu zgodnie z projektem „z gruszki”) 8izolacja pozioma pod ścianą fundamentową – folia 9ściany fundamentowe z bloczków betonowych M6 10izolacje pionowe przeciwwilgociowe stanu zerowego środkiem bitumicznym dysperbit (zewnętrznie i wewnętrznie) 11zasypanie ścian fundamentowych wewnątrz, zagęszczenie 12wykonanie podsypki piaskowej pod posadzki 13wyciągnięcie elementów instalacji wodnej i kanalizacyjnej 15chudy beton pod posadzki Ściany + strop 1izolacje poziome przeciwwilgociowe pod ściany nośne 2ściany konstrukcyjne (nośne) parteru z BK 24 cm (500) 3kominy parteru z cegły pełnej 4nadproża okienne ścian parteru - (L-19 lub monolityczne wg projektu) 5strop gęstożebrowy teriva, wieńce i podciągi 6kominy ponad stropem z cegły pełnej Dach 1wykonanie więźby dachowej klasy C30 + impregnacja 2elementy pomocnicze więźby dachowej 3położenie membrany dachowej trójwarstowej 4łaty i kontrłaty dachowe 5końcówki kominów z cegły klinkierowej – roben terca (kolor wg wyboru inwestora) 6dachówka Braas cementowa 7wyłaz dachowy – fakro 8opierzenia dachowe 9orynnowanie PCV Cena za całość prac wraz z materiałami 96.100 zł (brutto) a dom który mam zamiar wybudować to: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/jakmarzenie/index.php co o tej ofercie myślą szanowni forumowicze? dziekuję z góry za wszelki sugestie. pozdrawiam Szukaj dalej, chociażby po to, aby upewnić się, że ta oferta jest najlepsza . Według mnie jest to interesująca cena. Byle tylko nie była ona kosztem jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek80 05.02.2008 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Romario1108 Wysłany: Wto, 5 Luty 2008 16:15 Temat postu: -------------------------------------------------------------------------------- nie chce mi się wierzyć że tak tanio! a mi jednak az tak tanio to się nie wydaje.z prostej przyczyny:koszt materiałow to około 35tyś PLN, i pozostaje ponad 60tyś PLN za tzw. "robote" - wg. mnie to dużo , ale może takl teraz wyglądają ceny ???tak czy owak bedę się dalej rozglądał co i jak:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 05.02.2008 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 a mi jednak az tak tanio to się nie wydaje. z prostej przyczyny: koszt materiałow to około 35tyś PLN materiały na ten dom 35 tys ? serio? możesz podrzucić jakieś przykłady? (ile za co planujesz zapłacic?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.02.2008 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 koszt materiałow to około 35tyś PLN, Zrób zestawienie podstawowych materiałów, bo moim zdaniem za nisko je wyceniłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobutu 05.02.2008 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 koszt materiałow to około 35tyś PLN, Zrób zestawienie podstawowych materiałów, bo moim zdaniem za nisko je wyceniłeś. weź tylko terivkę, beton z gruchy, klinkier na kominy, stal i cegłę na sciany i zobaczysz ile ci zostanie z 35 tysi chyba że beton z budowy jakiejś autostrady, stal od kolegi itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 05.02.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 mało - przynajmniej za materiałyzależy też gdzie będzie budowa - jaki region kraju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek80 06.02.2008 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 a mi jednak az tak tanio to się nie wydaje. z prostej przyczyny: koszt materiałow to około 35tyś PLN materiały na ten dom 35 tys ? serio? możesz podrzucić jakieś przykłady? (ile za co planujesz zapłacic?) może delikatnie przesadziłem bo liczyłem na szybko ale , proszę :poniżej cennik z składu budowlanego na ten dom: Ławy fundamentowe B-20 2 046,40 zł Bloczki betonowe gr. 24cm 2030 zl stal - 2320 cegła na kominy - 940zl Folia i papa - trochę ponad 1000 piasek -3300zl podkład,wylewki i wieniec - 4400zl ściany suporex 24cm - 7200zl styropian - 1800zl pokrycie dachu, dachowka , folia, więźba ,gąsiory- 17000 -całośc wychodzi około 40tyś. no chyba,że coś przeoczyłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romario1108 06.02.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 a więzba i dachówka i pozostałe elementy dachu tylko 17 tys???????za cały dach z pozostłyi duperelkami to spokojnie za materiał licz ok.30 tyśa gdzie cement i inne duperele które pociagną cie po kieszeni nawet nie bedziesz wiedzial kiedy- a jk ktos taka wycene robil to chyba tylko po to bys z nim umowe podpisał a potem w praniu wyjdzie nagle ze jeszcze to czy tamto nie było policzone.powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek80 06.02.2008 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 widze,że jednak coś chcą mnie naciągnąc w tej hurtowni.. wydawało mi się, że ceny mają ok ale jak piszecie że materiał na dach za 17tyś -to za mało i pachnie tu jakimś przekrętemw takim razie szukam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 06.02.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 może delikatnie przesadziłem bo liczyłem na szybko ale , proszę :poniżej cennik z składu budowlanego na ten dom: Ławy fundamentowe B-20 2 046,40 zł Bloczki betonowe gr. 24cm 2030 zl stal - 2320 cegła na kominy - 940zl Folia i papa - trochę ponad 1000 piasek -3300zl podkład,wylewki i wieniec - 4400zl ściany suporex 24cm - 7200zl styropian - 1800zl pokrycie dachu, dachowka , folia, więźba ,gąsiory- 17000 -całośc wychodzi około 40tyś. no chyba,że coś przeoczyłem... Dach masz 162m2. Ja mam 220m2. Za dachówkę betonową euronit + więźbę + folie + łaty i kontrłaty + rynny plastikowe + połaciówki zapłaciłem 34000. Jak nawet odliczysz połaciówki to wyjdzie 30 000. Dzieląc to tak na wprost przez m2 to co by nie mówić to dach i więźbę masz niedoszacowaną o ładnych kilka tysiaków. Widzę, że cementu nie liczysz, drewna także (deski calowe, których trochę poszło), jakies pierdoły typu gwoździe, które po zliczeniu dają pare setek, dysperbity do zabezpieczenia fundamentów, styropian do izolacji pionowej fundamentu, kanalizacja rozprowadzona pod chudziakiem...ogólnie jakoś tak po bandzie poszli z tym "kosztorysem". Myślę, że jak do dachu i reszty dupereli (jeśli cement jest duperelą) dołożysz na dzień dobry z 10 000 to i tak mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 06.02.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 może delikatnie przesadziłem bo liczyłem na szybko ale , proszę :poniżej cennik z składu budowlanego na ten dom: jeśli to tak wychodzi to super... ale: Ławy fundamentowe B-20 2 046,40 zł Ławy - rozumiem, że bez pompy (dowiedz sie czy ekipie bedzie sie chciało... moim sie nie chciało i za pompe zaplaciłem dodatkowo) Bloczki betonowe gr. 24cm 2030 zl tanio super - jednak sprawdź czy rzeczywiście wystarczy cegła na kominy - 940zl rozumiem, że zwykła cegła - a jak kominy bedą wychodzić ponad dach? piasek -3300zl to piasek do zasypania fundametów? czy hurtem do murowania, robienia betonu i "paciary"? podkład,wylewki i wieniec - 4400zl Ja nie rozumiem tej pozycji. ściany suporex 24cm - 7200zl pokrycie dachu, dachowka , folia, więźba ,gąsiory- 17000 a tu brakuje więźby a reszta to tak jak pisali poprzednicy.. cement, dechy, stemple, i jeszcze, ekipa zasypie łopatami fundamenty? czy weżmiesz koparkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 08.02.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 To chyba dobra oferta. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts