Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co pod blach? trapezow? - pomó?cie

Artc

Recommended Posts

Chcę pokryć dach domku letniskowego blachą trapezową.

Nie wiem czy pod blachę położyć jakąś folię paraprzepuszczalną, jak tak to jaką? W przyszłości mam zamiar zagospodarować poddasze (narazie brak funduszy). Wymieniam tylko więźbę. Proszę o informację.

Z góry dziękuję.

Chcę pokryć dach domku letniskowego blachą trapezową.

Nie wiem czy pod blachę położyć jakąś folię paraprzepuszczalną, jak tak to jaką? W przyszłości mam zamiar zagospodarować poddasze (narazie brak funduszy). Wymieniam tylko więźbę. Proszę o informację.

Z góry dziękuję.

Na krokwie folia paroprzepuszczalna i kontrłaty. Potem łaty i ułożona blacha trapezowa.

Przy ocieplaniu, jeżeli folia jest wysokoparoprzepuszczalna (znacznie droższa), to możesz izolację dosunąć do samej folii, jeżeli jest o niskiej paroprzepuszczalnosci to powinna pozostać szczelina wentylacyjna od 3 do 6 cm.

Brak folii spowoduje, że na blasze może wykraplać się wilgoć (gdy blacha dla warunków wilgotności panujacych na poddaszu osiągnie temperaturę tzw. punktu rosy).

Dziękuję bardzo za informację.

Mam jeszcze pytanie -może naiwne ale narazie chiałabym jak najmniej funduszy wydać teraz, dopiero kiedyś będę użytkowała poddasze, ale chcę przygotować już jak potrzeba żeby potem nie było problemów.

Czy kontrłaty muszą być? A jak tak to jakiej grubości?

Ile mniej więcej kosztuje m2 foli wysoko i nisko paraprzepuszczalnej?

Dziękuję bardzo za informację.

Mam jeszcze pytanie -może naiwne ale narazie chiałabym jak najmniej funduszy wydać teraz, dopiero kiedyś będę użytkowała poddasze, ale chcę przygotować już jak potrzeba żeby potem nie było problemów.

Czy kontrłaty muszą być? A jak tak to jakiej grubości?

Ile mniej więcej kosztuje m2 foli wysoko i nisko paraprzepuszczalnej?

Kontrłaty zapewniają wentylację przestrzeni pomiędzy folią i łatami na których położona jest blacha. Zazwyczaj daje się kontłaty od 2,5 do 4 cm.

Zobaczyć np. cennik firmy DORKEN oraz opisy tych foli .

HenoK napisał:

Na krokwie folia paroprzepuszczalna i kontrłaty. Potem łaty i ułożona blacha trapezowa.

Mam dokładnie tak zrobiony dach, jedynie zamiast blachy trapezowej - blachodachówkę.

Gdybym budował jeszcze raz to zrobiłbym tak:

- krokwie

- pełne deskowanie

- papa

A dopiero za jakiś czas:

- kontrłaty

- blachodachówka ew. blacha trapezowa.

Dlaczego?

Ano dlatego że taki dach jest zdecydownie "cichszy". Jeśli ma to być poddasze mieszkalne to nie jest bez znaczenia. Wierz mi. Znam to z autopsji! Jak pada mociejszy deszcz to tak dudni w blachę, że trudno zasnąć. Poza tym wydaje mi się że takie rozwiązanie jest pewniejsze jeśli chodzi o szczelność dachu.

Ano dlatego że taki dach jest zdecydownie "cichszy". Jeśli ma to być poddasze mieszkalne to nie jest bez znaczenia. Wierz mi. Znam to z autopsji! Jak pada mociejszy deszcz to tak dudni w blachę, że trudno zasnąć. Poza tym wydaje mi się że takie rozwiązanie jest pewniejsze jeśli chodzi o szczelność dachu.

Co do akustyki to się zgodzę, natomiast jeżeli chodzi o szczelność to jest to sprawa staranności wykonania.

Pełne deskowanie + papa jest zdecydowanie droższe niż folia.

Chciałam jeszcze zaznaczyć ze jest to dom letniskowy, tzn. raczej nie mędę użytkowała go w zimie. I w związku z tym nie będę ogrzewała gónych pomieszczeń, a na dole mam tylko kominek na zimniejsze dni wisenne i jesienne.

:roll:

Chciałam jeszcze zaznaczyć ze jest to dom letniskowy, tzn. raczej nie mędę użytkowała go w zimie. I w związku z tym nie będę ogrzewała gónych pomieszczeń, a na dole mam tylko kominek na zimniejsze dni wisenne i jesienne.

:roll:

Izolacja cieplna na poddaszu jest istotna nie tylko zimem, ale i latem - zabezpiecza przed nadmiernym nagrzaniem od słońca.

Poczytaj na ten temat w wątku lato na poddaszu .