Artc 25.08.2003 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Chcę pokryć dach domku letniskowego blachą trapezową.Nie wiem czy pod blachę położyć jakąś folię paraprzepuszczalną, jak tak to jaką? W przyszłości mam zamiar zagospodarować poddasze (narazie brak funduszy). Wymieniam tylko więźbę. Proszę o informację. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 26.08.2003 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Chcę pokryć dach domku letniskowego blachą trapezową. Nie wiem czy pod blachę położyć jakąś folię paraprzepuszczalną, jak tak to jaką? W przyszłości mam zamiar zagospodarować poddasze (narazie brak funduszy). Wymieniam tylko więźbę. Proszę o informację. Z góry dziękuję. Na krokwie folia paroprzepuszczalna i kontrłaty. Potem łaty i ułożona blacha trapezowa. Przy ocieplaniu, jeżeli folia jest wysokoparoprzepuszczalna (znacznie droższa), to możesz izolację dosunąć do samej folii, jeżeli jest o niskiej paroprzepuszczalnosci to powinna pozostać szczelina wentylacyjna od 3 do 6 cm. Brak folii spowoduje, że na blasze może wykraplać się wilgoć (gdy blacha dla warunków wilgotności panujacych na poddaszu osiągnie temperaturę tzw. punktu rosy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 27.08.2003 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artc 27.08.2003 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Dziękuję bardzo za informację.Mam jeszcze pytanie -może naiwne ale narazie chiałabym jak najmniej funduszy wydać teraz, dopiero kiedyś będę użytkowała poddasze, ale chcę przygotować już jak potrzeba żeby potem nie było problemów.Czy kontrłaty muszą być? A jak tak to jakiej grubości?Ile mniej więcej kosztuje m2 foli wysoko i nisko paraprzepuszczalnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 27.08.2003 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Dziękuję bardzo za informację. Mam jeszcze pytanie -może naiwne ale narazie chiałabym jak najmniej funduszy wydać teraz, dopiero kiedyś będę użytkowała poddasze, ale chcę przygotować już jak potrzeba żeby potem nie było problemów. Czy kontrłaty muszą być? A jak tak to jakiej grubości? Ile mniej więcej kosztuje m2 foli wysoko i nisko paraprzepuszczalnej? Kontrłaty zapewniają wentylację przestrzeni pomiędzy folią i łatami na których położona jest blacha. Zazwyczaj daje się kontłaty od 2,5 do 4 cm. Zobaczyć np. cennik firmy DORKEN oraz opisy tych foli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_VV 27.08.2003 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 HenoK napisał: Na krokwie folia paroprzepuszczalna i kontrłaty. Potem łaty i ułożona blacha trapezowa. Mam dokładnie tak zrobiony dach, jedynie zamiast blachy trapezowej - blachodachówkę. Gdybym budował jeszcze raz to zrobiłbym tak: - krokwie - pełne deskowanie - papa A dopiero za jakiś czas: - kontrłaty - blachodachówka ew. blacha trapezowa. Dlaczego? Ano dlatego że taki dach jest zdecydownie "cichszy". Jeśli ma to być poddasze mieszkalne to nie jest bez znaczenia. Wierz mi. Znam to z autopsji! Jak pada mociejszy deszcz to tak dudni w blachę, że trudno zasnąć. Poza tym wydaje mi się że takie rozwiązanie jest pewniejsze jeśli chodzi o szczelność dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 27.08.2003 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Ano dlatego że taki dach jest zdecydownie "cichszy". Jeśli ma to być poddasze mieszkalne to nie jest bez znaczenia. Wierz mi. Znam to z autopsji! Jak pada mociejszy deszcz to tak dudni w blachę, że trudno zasnąć. Poza tym wydaje mi się że takie rozwiązanie jest pewniejsze jeśli chodzi o szczelność dachu. Co do akustyki to się zgodzę, natomiast jeżeli chodzi o szczelność to jest to sprawa staranności wykonania. Pełne deskowanie + papa jest zdecydowanie droższe niż folia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_VV 28.08.2003 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Chodziło mi o to, że pełne deskowanie + papa (bez pokrycia tego blachą) to są podobne koszty jak folia + blacha.Oczywiście (niestety) kiedyś trzeba będzie wydać pieniążki na pokrycie tego blachą... a wtedy całość będzie droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artc 29.08.2003 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Chciałam jeszcze zaznaczyć ze jest to dom letniskowy, tzn. raczej nie mędę użytkowała go w zimie. I w związku z tym nie będę ogrzewała gónych pomieszczeń, a na dole mam tylko kominek na zimniejsze dni wisenne i jesienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 29.08.2003 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Chciałam jeszcze zaznaczyć ze jest to dom letniskowy, tzn. raczej nie mędę użytkowała go w zimie. I w związku z tym nie będę ogrzewała gónych pomieszczeń, a na dole mam tylko kominek na zimniejsze dni wisenne i jesienne. Izolacja cieplna na poddaszu jest istotna nie tylko zimem, ale i latem - zabezpiecza przed nadmiernym nagrzaniem od słońca. Poczytaj na ten temat w wątku lato na poddaszu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts