Gość Robert N 25.08.2003 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Doradźcie, proszę. Mam do wykonania izolację przeciwwilgociową na chudziaku. Tradycyjnie wykonuje się ją abizolem i papą termozgrzewalną. Mój wykonawca namawia mnie jednak na grubą (np. 0,5..0,6 mm) folię PE (może być basenowa). Czy spotkaliście się już z takim wykonaniem i jak się ono zachowuje ? Na co trzeba zwrócić uwagę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgb 25.08.2003 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Podobno są to alternatywne rozwiązania. Ja doszedłem do wniosku, że folię będzie ciężko połączyć z izolacją poziomą ław (dom podpiwniczony) i dlatego wybrałem papę. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.08.2003 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 I SŁUSZNIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.08.2003 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Dzięki, rozumiem. Czy jest jednak wśród nas ktoś, kto wykonał tę izolację w ten sposób (z folii) ? Z tym połączeniem to ja też mam pewne wątpliwości, bo mam izolację poziomą na murach fundamentowych właśnie z papy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 26.08.2003 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 papa i lepik asfaltowy na gorąco zaden lepik na zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W-waBiker 26.08.2003 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 A ja słyszałem, że folia jest lepsza od papy i lepiku bo to "przeżytek" tak usłyszałem w pewnym składzie budowlanym (w którym papa i lepik też były) a do odizolowania fundamentów użyłem tej właśnie grubej folii PCV i izolbetu na zimno bo podobno lepik na gorąco jak wypłynie to już nie ma izolacji (jeśli się stosuje pape) a do izolacji podłogowej też mam zamiar użyć tej właśnie folii i połącze ją z izolacją fundamentową (są zostawione takie kołnierze od wewnątrz budynku, ok.15 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 26.08.2003 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 A ja pod wylewkę dalem zwykłą folię budowlaną wywinętą na ściany i myślę, że jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 01.09.2003 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 A co dajecie na zew. sciany fundamentowej przy piwnicy ,po kolejiPo ile są te folie do izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgb 01.09.2003 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 art63,nasza piwnica była wykończona w następujący sposób: rapówka (wartswa wygładzająca) Styrobit jako izolacja przeciwwilgociowa (4 warstwy) płyty poliestru ekstrudowanego (klejone na styrobit) Dom na terenie piaszczystym, suchym (woda na głebokości ok 4,5 m).W warstwie cokołowej ocieplenie zostało jeszcze wykończone klejem na siatce, a płyty były dodatkowo mocowane kołkami do styropianu. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 01.09.2003 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 Ja mam dysperbit i na to papa na gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzP 01.09.2003 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 U mnie, ze względu na niezbyt suche podłoże, fachowcy zastosują następującą izolację pionową piwnicy:- płyty styropianowe frezowane, przyklejane do ściany na klej Bolix Z- siatka z włókna szklanego i klej do siatki Bolix U- emulsja wodoszczelna EM-10 Aspol + tkaninaMyślę, że to wystarczy. Pozdrawiam - Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts