Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja przeciwwilgociowa na chudziaku: papa czy folia ?

Gość Robert N

Recommended Posts

Gość Robert N
Doradźcie, proszę. Mam do wykonania izolację przeciwwilgociową na chudziaku. Tradycyjnie wykonuje się ją abizolem i papą termozgrzewalną. Mój wykonawca namawia mnie jednak na grubą (np. 0,5..0,6 mm) folię PE (może być basenowa). Czy spotkaliście się już z takim wykonaniem i jak się ono zachowuje ? Na co trzeba zwrócić uwagę ?

Dzięki, rozumiem. Czy jest jednak wśród nas ktoś, kto wykonał tę izolację w ten sposób (z folii) ? Z tym połączeniem to ja też mam pewne wątpliwości, bo mam izolację poziomą na murach fundamentowych właśnie z papy.

A ja słyszałem, że folia jest lepsza od papy i lepiku bo to "przeżytek" tak usłyszałem w pewnym składzie budowlanym (w którym papa i lepik też były) a do odizolowania fundamentów użyłem tej właśnie grubej folii PCV i izolbetu na zimno bo podobno lepik na gorąco jak wypłynie to już nie ma izolacji (jeśli się stosuje pape) a do izolacji podłogowej też mam zamiar użyć tej właśnie folii i połącze ją z izolacją fundamentową (są zostawione takie kołnierze od wewnątrz budynku, ok.15 cm)

art63,

nasza piwnica była wykończona w następujący sposób:

rapówka (wartswa wygładzająca)
    Styrobit jako izolacja przeciwwilgociowa (4 warstwy)
    płyty poliestru ekstrudowanego (klejone na styrobit)

Dom na terenie piaszczystym, suchym (woda na głebokości ok 4,5 m).

W warstwie cokołowej ocieplenie zostało jeszcze wykończone klejem na siatce, a płyty były dodatkowo mocowane kołkami do styropianu.

Tomek

U mnie, ze względu na niezbyt suche podłoże, fachowcy zastosują następującą izolację pionową piwnicy:

- płyty styropianowe frezowane, przyklejane do ściany na klej Bolix Z

- siatka z włókna szklanego i klej do siatki Bolix U

- emulsja wodoszczelna EM-10 Aspol + tkanina

Myślę, że to wystarczy.

Pozdrawiam - Grzegorz