Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

stawiam domek a w zasadzie do stanu surowego zamkniętego postawił go deweloper.

Zacząłem go wykańczać, zrobiłem tynki wewnętrzne i zabieram się do podłogówki i wylewki - tu pojawiło mi się kilka pytań.

- brama garażowa w obrysie budynku jest osadzona na nieco innej wysokości (19cm od chudziaka) niż okno wyjściowe na taras (22cm)

schody betonowe wewnętrzne - pierwszy stopień ma 18cm

- ile dać styropianu i ile wylewki (wszędzie podłogówka)???

- deweloper będzie jeszcze wylewał taras

na jakim poziomie powinien on być w stosunku do wnętrza???

- czy okno tarasowe - ościeżnica powinna leżeć na wylewce czy powinna być w niej lekko zatopiona??? Czy mocujecie ją jakoś do podłogi??

https://forum.murator.pl/topic/95621-kilka-pyta%C5%84-nowicjusza/

wylewka musi miec min 6cm. Styropianu dajesz tyle ile zmieścisz. Policz sobie w najgorszym punkcie ile mozesz dac. Napewno ograniczeniem są drzwi na taras, i drzwi wejściowe. Musisz zostawić okolo 1 cm na kafle lub 2,5 na parkiet. Dodatkowo luz pomiędzy wylewką a drzwiami min 1cm. Drzwi tarasowe powinny być częściowo zalane w wylewce. :wink:
https://forum.murator.pl/topic/95621-kilka-pyta%C5%84-nowicjusza/#findComment-2272844

- brama garażowa w obrysie budynku jest osadzona na nieco innej wysokości (19cm od chudziaka) niż okno wyjściowe na taras (22cm)

A co rozumiesz pod pojęciem "okno wyjściowe na taras". Czy jest to wysokość od chudziaka do dolnej krawędzi okna. Czyli wtedy od chudziaka do ramy okiennej jest odpowiednio mniej.

Jeżeli jest tak jak piszę, to możesz wylewkę zrównać z tym pierwszym schodkiem. Zostanie Ci wtedy 4 cm na wykończeniówkę. Przyjmując parkiet - 2,5 cm będziesz miał lekki schodek przy wyjściu na taras - 1,5cm.

To poradzi Ci albo wykonawca wylewki albo Twój kierownik bud.

Powinien być lekko poniżej wejścia do domu, żeby ewentualna woda nie dostawała się do środka. Pamiętaj przy wyliczaniu tej wysokości o tym, czym będzie wykończony taras.

- czy okno tarasowe - ościeżnica powinna leżeć na wylewce czy powinna być w niej lekko zatopiona??? Czy mocujecie ją jakoś do podłogi??

A jak teraz jest ościeżnica? Czy wisi sobie w powietrzu nad chudziakiem? Ja swoją podmurowałem od spodu i uszczelniłem.

https://forum.murator.pl/topic/95621-kilka-pyta%C5%84-nowicjusza/#findComment-2272874

A co rozumiesz pod pojęciem "okno wyjściowe na taras". Czy jest to wysokość od chudziaka do dolnej krawędzi okna. Czyli wtedy od chudziaka do ramy okiennej jest odpowiednio mniej.

Jeżeli jest tak jak piszę, to możesz wylewkę zrównać z tym pierwszym schodkiem. Zostanie Ci wtedy 4 cm na wykończeniówkę. Przyjmując parkiet - 2,5 cm będziesz miał lekki schodek przy wyjściu na taras - 1,5cm.

22cm do najniższego punktu czyli do ościerznicy, czyli musiałbym dać styropian + wylewka prawie 23cm+póżniej 1cm kafli

To poradzi Ci albo wykonawca wylewki albo Twój kierownik bud.

Powinien być lekko poniżej wejścia do domu, żeby ewentualna woda nie dostawała się do środka. Pamiętaj przy wyliczaniu tej wysokości o tym, czym będzie wykończony taras.

A jak teraz jest ościeżnica? Czy wisi sobie w powietrzu nad chudziakiem? Ja swoją podmurowałem od spodu i uszczelniłem

wisi w powietrzu te 22cm nad chudziakiem

https://forum.murator.pl/topic/95621-kilka-pyta%C5%84-nowicjusza/#findComment-2272948

wylewka musi miec min 6cm. Styropianu dajesz tyle ile zmieścisz. Policz sobie w najgorszym punkcie ile mozesz dac. Napewno ograniczeniem są drzwi na taras, i drzwi wejściowe. Musisz zostawić okolo 1 cm na kafle lub 2,5 na parkiet. Dodatkowo luz pomiędzy wylewką a drzwiami min 1cm. Drzwi tarasowe powinny być częściowo zalane w wylewce. :wink:

Typowa teoria z błędami........ bywa, forum to nie podręcznik.

https://forum.murator.pl/topic/95621-kilka-pyta%C5%84-nowicjusza/#findComment-2273195