kamaW 05.02.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Czy można kupić drewno na wierzbę dachową bez FV. czy US się nie przyczepi. Pomóżcie !! Osoba z którą się umówiliśmy nie chce nam wystawić żadnego pokwitowania. Jeszcze w zeszłym roku obiecał nam wystawienie rachunku uproszczonego w tym stał się już płatnikiem VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pismag 05.02.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Ja kupiłem więźbę bez faktury i jeszcze parę innych rzeczy. Już trzeci raz złożyłem wniosek do US o zwrot części VAT za materiały budowlane i nikogo to nie interesuje czy ja mam wszystkie faktury. Radzę się nie przejmować nieistotnymi problemami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamaW 05.02.2008 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Dzięki Z tego co słyszałam US ma 5 lat na sprawdzenie za co, z czego i od kogo zostało to zakupione. Ale widać niepotrzebnie się martwię. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 05.02.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Dzięki Z tego co słyszałam US ma 5 lat na sprawdzenie za co, z czego i od kogo zostało to zakupione. Ale widać niepotrzebnie się martwię. Pozdrawiam weż tylko jakieś pokwitowanie, ja tak robilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 05.02.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 kamaWjeżeli nie odliczasz a ulg już chyba nie ma - to nikomu nic do tego - nie ma obowiązku posiadania f-vat.w tym przypadku możesz skorzystać z różnicy w podwyżce vatu 7-22% o ile drewno się tu łapie.jeżlei chcesz odliczyć - to fv jest potrzebna do składania papierów w US - a raczej jej ksero.w innych przypadkach nie musisz mieć fvat.no chyba że policja przyjedzie i powie że skradziono taką samą więźbę i jesteś podejrzana o kradzież... prawdopodobieństwo = 0chyba ze sprzedawca chce Ci wcisnąć jakąś lewiznę - ale musisz sama sprawdzić co to za towar. nie jest Ci ona potrzebna do niczego - chyba że chcesz odliczyć, lub bank - w innych przypadkach nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamaW 05.02.2008 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Jakiego rodzaju pokwitowanie masz na myśli. Kartka A4, podpis gościa że w dniu takim i takim zostało zakupione od niego drewno, czy pokwitowanie że zapłaciliśmy mu za drewno. Myślisz że to wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 05.02.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 kamaW czy ty nie masz większych zmartwień nie rób sobie problemów, w tym kraju zdecydowana większość inwestorów kupuje więźbę bez faktury ja oczywiście też się zaliczam do tej grupy siema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.02.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Po co Ci faktura na więźbe? Nie ma faktury nie ma Vat-u, a jak cena jak u konkurencji z fakturą to mozesz promocję ugadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 05.02.2008 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Jakiego rodzaju pokwitowanie masz na myśli. Kartka A4, podpis gościa że w dniu takim i takim zostało zakupione od niego drewno, czy pokwitowanie że zapłaciliśmy mu za drewno. Myślisz że to wystarczy? tak chociazby na kartce a4 ze sprzedawcy podpisem zawsze mozesz goscia, poszantażować jak będzie coś się działo z drewnem( np wypaczenia drewno wzięte ze śodka pnia tzw bielmo itd) albo będzie w złym gatunku,i oczywiście pokwitowanie że kaske wziął,tak zrobiłem też z tynkami które na podstawie takiej kartki a4 były reklamowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 06.02.2008 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 kolego KUBEK2002... nie pisz głupot i nie wprowadzaj ludzi w błąd !W środku pnia jest twardziel (zwane również rdzenne) ! Biel (lub bielaste - a nie bielmo, bo te jest na oku) jest na zewnątrz pnia, widoczne jako jaśniejsza strefa przyrostów rocznych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 06.02.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 kolego KUBEK2002... nie pisz głupot i nie wprowadzaj ludzi w błąd ! W środku pnia jest twardziel (zwane również rdzenne) ! Biel (lub bielaste - a nie bielmo, bo te jest na oku) jest na zewnątrz pnia, widoczne jako jaśniejsza strefa przyrostów rocznych! sory coś pomyliłem, biel nie bielmo, a w środku jest rdzeń drzewa zgadza się który w żaden sposób nie jest superowym materiałem, teraz niestety takie drzewa się ścina że jest biel troche twardzieli i rdzeń,i ztego robi się więżby , a póżniej ,kręci się,, na dachu http://pl.wikipedia.org/wiki/Wewn%C4%99trzna_biel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MałgośkaW 06.02.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Ja też kupuję więżbę dachową bez fak Vat bo o te 22% mam taniej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 06.02.2008 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Im mniej o tym piszecie - tym lepiej. Po co sobie i komuś robić problemy?Powód do dumy (z okradania współobywateli) to na pewno nie jest.Ale jak się inaczej nie da to się robi jak się musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts