Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

2600 zł za prąd tymczasowy??? help!!!

Monis

Recommended Posts

Cześć!

elektryk, za zrobienie prądu tymczasowego zaśpiewał sobie 2600 zł. W cenę wchodzi słup betonowy ( bo powiedział,że tylko taki można postawić jeśli słup główny jest po drugiej stronie ulicy), skrzynka i licznik.

Wydaje mi się to wygórowana cena.

Co o tym sądzicie?

Może macie kogoś godnego polecenia za mniejszą kwotę?

Heh - mi zaśpiewali 7500. Wchodziło w grę rzucenie kabla przez drogę na słupach 8m, kilka słupów mniejszych no i ponad 100 kabla.

W końcu stanęło na "pozyczeniu" od sasiadów. Wyszło coś ok 1500 - bo też musiałem ciągnąć sto kilkadziesiąt metrów (materiały 1100 z używaną erbetką i robocizna elektryka).

Wiesz- nowa skrzynka z licznikiem potrafi parę stów kosztować. Ogólnie chyba drogo, ale może wypytaj się, ile za co (tzn. robocizna a materiały)?

Mogę zapytać mojego, jak mi podasz szczegóły, ale uprzedzam, ze zazwyczaj jest dość zajęty.

Myślę że to dość normalna cena w przypadku tego typu usługi.

Ja zapłaciłem 1500 zł ze modernizację ze starego na nową linkę też tylko przez ulicę ale bez słupa - przyłącze do ściany domu

Przyzwyczajaj się ja tez na początku byłem w lekkim szoku słysząc ceny usług budowlanych.

Wiesz- nowa skrzynka z licznikiem potrafi parę stów kosztować. Ogólnie chyba drogo, ale może wypytaj się, ile za co (tzn. robocizna a materiały)?

Mogę zapytać mojego, jak mi podasz szczegóły, ale uprzedzam, ze zazwyczaj jest dość zajęty.

a jakie szczegóły potrzebujesz?

panowie przyjechali prąd podłaczyć (dzisiaj - 24 h) ale moja mądra ekipa nie zdjęła licznika przed zburzeniem ruderki. WIęc licznika nie ma.

A jak nie ma to jest kłopot, bo ten co był to trzeba go zrecyklingować , nie ?

Może jutro już będzie :)

Cześć!

elektryk, za zrobienie prądu tymczasowego zaśpiewał sobie 2600 zł. W cenę wchodzi słup betonowy ( bo powiedział,że tylko taki można postawić jeśli słup główny jest po drugiej stronie ulicy), skrzynka i licznik.

Wydaje mi się to wygórowana cena.

Co o tym sądzicie?

Może macie kogoś godnego polecenia za mniejszą kwotę?

to nie dużo jak na Warszawę

Ci, który znam wezmą od Ciebie co najmniej drugie tyle :roll:

Ja załatwiłem to tak,że wkopali mi już skrzynkę docelową na granicy z sąsiadem i od niej będe ciągnął prąd budowlany. Znaczy wszystko będzie już prawie nagotowo tylko taryfa inna...budowlana.Koszty : koło 1000pln za podciągnięcie do baraku + załatwienie sparwa elektrowni+przełączniki, wyłączniki. Skrzynka to w ramach umowy którą podpisuje kazdy. :D

Gość M@riusz_Radom

Witam

Właśnie układają mi kabel ( umowę na przyłącz podpisałem 2 tygodnie temu ) - za położenie 47m kabla + kabel 5x10 + zrobienie skrzynki w budynku gospodarczym + jedno gniazdo na 220V i jedno gniazdo na siłę - cena 2000 PLN za całość, z materiałem. W cenie również załatwianie formalności w energetyce, ja muszę tylko podpisać umowę i zapłacić kasę po uruchomieniu prądu.

Pozdrawiam

Mariusz

• 3 weeks później...
Ja załatwiłem to tak,że wkopali mi już skrzynkę docelową na granicy z sąsiadem i od niej będe ciągnął prąd budowlany. Znaczy wszystko będzie już prawie nagotowo tylko taryfa inna...budowlana.Koszty : koło 1000pln za podciągnięcie do baraku + załatwienie sparwa elektrowni+przełączniki, wyłączniki. Skrzynka to w ramach umowy którą podpisuje kazdy. :D

Ja też jestem zainteresowany takim rozwiązaniem. Mam słup 0,9m od granicy działki. Chciałem ściągnąć kabel ze słupa w jakiejś rurce i podłączyć ziemią ze skrzynką w granicy działki w miejscu docelowej skrzynki (czyli ok 10m kabla z góry słupa do skrzynki). Możesz mi podesłać namiary na wykonawców. Ponadto jeśli możesz podeślij mi również namiar na wykonawcę projektu przyłącza. Wielkie dzięki i pozdrawiam.

No więc już podobno mam prąd, na działce będę w niedziele w celu rozliczenia się i odebrania instalacji. Elektyk zaśpiewał 1400 z możliwością negocjacji. Miało wyjśc koło 1000 ale jak mu dam te 1300 to chyba też nie dużo to będzie. Chłop się nalatał troche i wszystko pięknie zrobił. :lol:

Ja pierwotnie miałem ciągnac prąd od sąsiada. Kupiłem niedrogo małą skrzynkę z licznikiem. Podpisałem umowe z firmą energetyczną na przyłącze stałe. Przyszło co do czego i mi sie sąsiad rozmyślił i zmienił zdanie.

Teraz muszę zrobi przyłącze tymczasowe. Czy muszę to zgłosi w energetyce ?

No więc już podobno mam prąd, na działce będę w niedziele w celu rozliczenia się i odebrania instalacji. Elektyk zaśpiewał 1400 z możliwością negocjacji. Miało wyjśc koło 1000 ale jak mu dam te 1300 to chyba też nie dużo to będzie. Chłop się nalatał troche i wszystko pięknie zrobił. :lol:

Poproszę namiar na tego elektryka, bo mam wrażenie że jest tani.