kaco 05.02.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Witam mam takie pytanie Budowę rozpocząłem w 2005 roku a zakończyłem budowę w sierpniu 2007 roku, o zwrot Vatu składałem jak narazie raz w grudniu 2006 roku. Po grudniu 2006 ponosiłem dalej wydatki zwiazane z budową. Mam więc pytanie czy jeszcze mogę skorzystać z odliczenia jesli tak to które faktury za jaki okres mogę w tym wniosku o zwrot ująć. Czy po oficjalnym zakończeniu budowy jeśli zakupuje jakieś materiały to czy nadal nalezy się zwrot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmar2 06.02.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Wydatki poniesione w 2007 roku możesz rozliczyć do końca czerwca br, po tym okresie zwrot jest niemożliwy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 07.02.2008 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Wydatki poniesione w 2007 roku możesz rozliczyć do końca czerwca br, po tym okresie zwrot jest niemożliwy. Pozdrawiam Skąd takie pesymistyczne porady? Od 06.03.2007 r. ustawa przewiduje, że wniosek można składać raz w roku. "Czerwcowy" termin obowiązywał tylko w 2006 roku i dotyczył tylko inwestycji zakończonych przed wejściem w życie ustawy (czyli przed 01.01.2006 r.). Obecnie istnieje tylko jeden tryb - raz w roku. Czy po oficjalnym zakończeniu budowy jeśli zakupuje jakieś materiały to czy nadal nalezy się zwrot. Tak, z tym że wykażesz je jako wydatki na inwestycję nie wymagającą pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 07.02.2008 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Wydatki poniesione w 2007 roku możesz rozliczyć do końca czerwca br, po tym okresie zwrot jest niemożliwy. Pozdrawiam Czyli jeżeli budowę zacząłem w sierpniu 2007 to muszę wydatki z 2007 rozliczyć do czerwca 2008 czy wg. nowego prawa mogę co roku lub po 5 latach ? Zastanwiam się nad tym ponieważ nie osiągnąłem jeszcze górnego pułapu więc wolalbym póxniej sę rozliczyć już z wszystkiego co mozna ,a nie co rok tak po kawałku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 07.02.2008 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 1.) Nie ma już obecnie żadnego terminu "czerwcowego".2.) Możesz co roku lub po 5 latach - masz wolny wybór.3.) Z obowiązujących przepisów nie da się wywieść istnienia terminu przedawnienia prawa do złożenia wniosku VZM. Oznacza to, że gdy złożysz wniosek w np 2010 roku (oczywiście pod warunkiem, że ustawy do tego okresu nie uchylą), będziesz mógł w nim wykazać wszystkie wydatki poniesione od 01.05.2004 r. do 2010 roku. I data zakończenia inwestycji nie będzie tu miała żadnego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 10.02.2008 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Wydatki poniesione w 2007 roku możesz rozliczyć do końca czerwca br, po tym okresie zwrot jest niemożliwy. Pozdrawiam Przeczytaj najpierw ustawę Nie ma żadnego terminu końcowego ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts