Monika Pachowska 25.08.2003 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Witam wszystkich i proszę o pomoc! Wraz z trzema sąsiadami chcieliśmy pobudować wodociąg (500m do ostatniej działki). Chcieliśmy ponieść pełne koszty tego przedsięwzięcia, pod warunkiem że będzie to przekrój fi 63, bo taki wystarcza do zasilenia 4 gospodarstw. Po drodze są działki Urzędu Miasta i ma tam w przyszłości (nie wiadomo jak dalekiej) powstać osiedle. Zakład Usług Komunalnych nie chce wyrazić zgody na fi 63 a jedynie na fi 150 przy czym nie dołoży nawet grosza, gdyż nie ma pieniędzy. Nie wiadomo jak szybko zostanie wybudowany przez nich ten kawałek wodociągu a ludzie chcieliby mieć wodę na działkach i móc się budować, czy nawet wprowadzać. Co zrobić w takiej sytuacji? Czy ZUK może nie wyrazić zgody na pociągnięcie wodociągu? Dzięki za każdą poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 25.08.2003 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 W moim przypadku rura 90 stanowiła 1/6 kosztów wodociągu, reszta to projekt, robocizna i elementy takie jak hydrant. Więc sprawdźcie najpierw, jak duża jest różnica w kosztach - może nie warto marnować czasu, energii i kosztów na walkę z urzędami i położyć te 150. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martines 27.08.2003 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Mam podobny problem. Niestety z tego co udało mi się ustalić nie ma możliwości zmuszenia nikogo do tego aby częściowo partycypował w kosztach budowy. Możesz próbować jedynie podpisać umowę z Zakładem Usług Komunalnych dotyczącą wzajemnego rozliczenia się stron, tzn. budujecie na własny koszt, a potem albo wam zwracają w ratach, albo przez jakiś okres nie pobierają opłat za wodę. Pewnie będzie Ci ciężko to wynegocjować ale zawsze warto póbować. Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.08.2003 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Pik ma rację. W moim przypadku warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.08.2003 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Pik ma rację. W moim przypadku wartość rury/wprawdzie tylko fi 40/w przylaczu dl. 50 m stanowila zaledwie ok. 6% kosztów.Rura jest najtańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Pachowska 28.08.2003 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Żeby nie było niejasności mb rury przekroju fi 63 kosztuje 5,98 z vat a mb fi 150 kosztuje 36,90 z vat. Przy odległości 500 m prostyrachunek koszt fi 63 2990 zł koszt fi 150 18450 zł Takie są niestety realia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 28.08.2003 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 A musisz całość aż do ostatniej działki robić 150? Z tego co piszesz to osiedle jest "po drodze". Więc może zgodzą się na projekt o stopniowanym przekroju rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Pachowska 28.08.2003 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Powierzyłam tę robotę swojemu projektantowi - powiedział, że wszystko załatwi z jak najlepszym skutkiem dla nas. Wiem, że facet ma wszędzie wejścia ale zobaczymy. Na razie czekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek Borkowski 28.08.2003 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Czy rozważaliście wykopanie wspólnej studni ? Przy tej odległości i proponowanej średnicy zapłacicie majątek i kto wie, czy kiedykolwiek dostaniecie jakąkolwiek refundację. Właśnie wczoraj u mnie została wykopana studnia na głębokość 56m, wydajność jest taka, że mógłbym "zaopatrywać całą wieś" (słowa studniarza). Zapłaciłem za to 7000 zł. Do tego muszę dokupić odżelaziacz, hydrofor no i oczywiście pompę głębinową. Ale to i tak wyniesie mnie taniej niż podłączenie do wodociągu, który mam w odległości 150m. Poza tym w przyszłości nie będę się martwił zużyciem wody, spadkiem ciśnienia w upalne dni, no i będzie dużo taniej w eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Pachowska 29.08.2003 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Planowaliśmy wykopanie własnej studni, tyle że w naszych regionach za studnię o głębokości 50 m wołają 10 000 zł. Ponadto sprawa wody w studniach zaczyna się komplikować. Z tego co wiem to jeśli klimat nadal będzie się tak ocieplał to za 3 lata woda bedzie dostępna najpłycej na głębokości 150m. Nie wiem czy się opłaca wywalić taką kasę na parę latek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek Borkowski 30.08.2003 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2003 Z tym ocieplenirm klimatu to się nie bój. Nie jest to nigdy sprawa paru lat, ale setek tysięcy lat. Klimat nie zmienia się tak szybko ! To, że mamy teraz suche lata i różne anomalie pogodowe o niczym jeszcze nie przesądza - były one od zawsze. Poza tym woda gruntowa zalega w ziemi już parę ładnych lat (od momentu stopienia się lodowca) i raczej nie grozi jej szybki ubytek, co najwyżej parę centymetrów rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Pachowska 12.09.2003 06:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Na razie otzrymałam pismo następującej treści: "W dniu 4 września właściciele działek zlokalizowanych w obrębie ulicy Mrockiej w Brzezinach wystąpili o wybudowanie odcinka sieci wodociągowej na odcinku ca`500 m ulicy Berlinga-Mrocka wzdłuż ulicy Mrockiej. Ponadto informuję, że w roku 2004 w obrębie ulicy Wojska Polskiego - Mrocka Gmina Miasto Brzeziny planuje podział terenu pod budownictwo jednorodzinne na ca` 28 działek. W związku z powyższym proszę o przeanalizowanie możliwości kosztów wykonania sieci wodociągowej przez Zakład usług Komunalnych w roku 2004 zgodnie z art.15 ust. 1,3 i 4 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz.U. Nr 72, poz. 747) obejmującej w/w teren. Ciekawe co dalej hahaha! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts