Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co z wodociągiem?

Monika Pachowska

Recommended Posts

Witam wszystkich i proszę o pomoc!

Wraz z trzema sąsiadami chcieliśmy pobudować wodociąg (500m do ostatniej działki). Chcieliśmy ponieść pełne koszty tego przedsięwzięcia, pod warunkiem że będzie to przekrój fi 63, bo taki wystarcza do zasilenia 4 gospodarstw. Po drodze są działki Urzędu Miasta i ma tam w przyszłości (nie wiadomo jak dalekiej) powstać osiedle. Zakład Usług Komunalnych nie chce wyrazić zgody na fi 63 a jedynie na fi 150 przy czym nie dołoży nawet grosza, gdyż nie ma pieniędzy. Nie wiadomo jak szybko zostanie wybudowany przez nich ten kawałek wodociągu a ludzie chcieliby mieć wodę na działkach i móc się budować, czy nawet wprowadzać. Co zrobić w takiej sytuacji? Czy ZUK może nie wyrazić zgody na pociągnięcie wodociągu?

Dzięki za każdą poradę.

Mam podobny problem. Niestety z tego co udało mi się ustalić nie ma możliwości zmuszenia nikogo do tego aby częściowo partycypował w kosztach budowy. Możesz próbować jedynie podpisać umowę z Zakładem Usług Komunalnych dotyczącą wzajemnego rozliczenia się stron, tzn. budujecie na własny koszt, a potem albo wam zwracają w ratach, albo przez jakiś okres nie pobierają opłat za wodę. Pewnie będzie Ci ciężko to wynegocjować ale zawsze warto póbować. Życzę powodzenia.

Czy rozważaliście wykopanie wspólnej studni ? Przy tej odległości i proponowanej średnicy zapłacicie majątek i kto wie, czy kiedykolwiek dostaniecie jakąkolwiek refundację. Właśnie wczoraj u mnie została wykopana studnia na głębokość 56m, wydajność jest taka, że mógłbym "zaopatrywać całą wieś" (słowa studniarza). Zapłaciłem za to 7000 zł. Do tego muszę dokupić odżelaziacz, hydrofor no i oczywiście pompę głębinową. Ale to i tak wyniesie mnie taniej niż podłączenie do wodociągu, który mam w odległości 150m. Poza tym w przyszłości nie będę się martwił zużyciem wody, spadkiem ciśnienia w upalne dni, no i będzie dużo taniej w eksploatacji.

Planowaliśmy wykopanie własnej studni, tyle że w naszych regionach za studnię o głębokości 50 m wołają 10 000 zł. Ponadto sprawa wody w studniach zaczyna się komplikować. Z tego co wiem to jeśli klimat nadal będzie się tak ocieplał to za 3 lata woda bedzie dostępna najpłycej na głębokości 150m. Nie wiem czy się opłaca wywalić taką kasę na parę latek.

Z tym ocieplenirm klimatu to się nie bój. Nie jest to nigdy sprawa paru lat, ale setek tysięcy lat. Klimat nie zmienia się tak szybko ! To, że mamy teraz suche lata i różne anomalie pogodowe o niczym jeszcze nie przesądza - były one od zawsze. Poza tym woda gruntowa zalega w ziemi już parę ładnych lat (od momentu stopienia się lodowca) i raczej nie grozi jej szybki ubytek, co najwyżej parę centymetrów rocznie.

• 2 weeks później...

Na razie otzrymałam pismo następującej treści:

"W dniu 4 września właściciele działek zlokalizowanych w obrębie ulicy Mrockiej w Brzezinach wystąpili o wybudowanie odcinka sieci wodociągowej na odcinku ca`500 m ulicy Berlinga-Mrocka wzdłuż ulicy Mrockiej.

Ponadto informuję, że w roku 2004 w obrębie ulicy Wojska Polskiego - Mrocka Gmina Miasto Brzeziny planuje podział terenu pod budownictwo jednorodzinne na ca` 28 działek.

W związku z powyższym proszę o przeanalizowanie możliwości kosztów wykonania sieci wodociągowej przez Zakład usług Komunalnych w roku 2004 zgodnie z art.15 ust. 1,3 i 4 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz.U. Nr 72, poz. 747) obejmującej w/w teren.

Ciekawe co dalej hahaha! :lol: