Gość 06.02.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Nie wiem jak się powinny otwierać drzwi do łazienki. Czy ktoś mi może na te pytanie odpowiedzieć. Jeden fachowiec budowlany mówi że do wewnątrz drugi że na zewnątrz. Czy są jakieś przepisy to regulujące. Pozdrawiam myszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AXENTY 06.02.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Z tego co wiem, to takie przepisy regulują tylko urządzanie łazienek w miejscach publicznych, w szczególności łazienek dla niepełnosprawnych. W prywatnym domu można założyć sobie nawet zasłonkę z koralików Wszystko zależy od miejsca. Jeśli korytarz jest dość przestronny, to drzwi powinny otwierać się na zewnątrz, jeśli łazienka jest ogromna, to w ostateczności mogą otwierać się do wewnątrz. Jedyne przepisy, jakie można tu zastosować, dotyczą bezpieczeństwa p-poż i określają kierunek dróg ewakuacji. W tym przypadku należy przyjąć, że wszystkie drzwi powinny otwierać się na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maja W. 06.02.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Z tego co wiem, to takie przepisy regulują tylko urządzanie łazienek w miejscach publicznych, w szczególności łazienek dla niepełnosprawnych. W prywatnym domu można założyć sobie nawet zasłonkę z koralików Wszystko zależy od miejsca. Jeśli korytarz jest dość przestronny, to drzwi powinny otwierać się na zewnątrz, jeśli łazienka jest ogromna, to w ostateczności mogą otwierać się do wewnątrz. Jedyne przepisy, jakie można tu zastosować, dotyczą bezpieczeństwa p-poż i określają kierunek dróg ewakuacji. W tym przypadku należy przyjąć, że wszystkie drzwi powinny otwierać się na zewnątrz. Amen!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 06.02.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Otwieranie na zewnątrz może się wiązać z jednym pewnym zagrożeniem. Jeżeli drzwi mieszczą się przy jakimś ciągu komunikacyjnym (korytarz, przedpokój), to osoba przechodząca może być uderzona otwieranymi drzwiami przez tego kogoś, kto właśnie wychodzi z danego pomieszczenia i nie widzi, że ktoś przechodzi. Ja raz byłem świadkiem złamania nosa w takim przypadku Ja mam w jednej (dużej) łazience otwierane do wewnątrz, w drugiej na zewnątrz i niedawno znowu dziecko zaliczyło guza Ale co do dróg ewakuacji to Axenty ma 100% racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikita 06.02.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Z kolei drzwi do wewnątrz mogą się okazać problemem jak ktoś wewnątrz zasłabnie i ciało będzie blokować dostanie się do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mclear 06.02.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 w każdym mieszkaniu w którym mieszkałam mam drzwi na zewnątrz...jeszcze nikt nie nabił sobie guza w obecnie budowanym domu również mam drzwi na zewnątrz nie mam miejsca aby otwierały sie do środka uważam że to dobre rozwiązanie otwierać na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana27 06.02.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Z kolei drzwi do wewnątrz mogą się okazać problemem jak ktoś wewnątrz zasłabnie i ciało będzie blokować dostanie się do środka. nasz kierownik budowy tez tak mowil wiec zrobilismy (zrobimy , dopiero zamowilismy drzwi ) w lazienkach otwierane na zew. (to dot. w szczegolnosci malych lazienek (wc.)) Pozdrwaiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikoru 06.02.2008 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Ja słyszałam, że w łazienkach drzwi powinny otwierać się na zewnątrz. Jest to spowodowane możliwością zalania łazienki, a na zewnątrz jest wtedy łatwiej otworzyć drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 06.02.2008 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Z kolei drzwi do wewnątrz mogą się okazać problemem jak ktoś wewnątrz zasłabnie i ciało będzie blokować dostanie się do środka. a jesli ja bede w łazience i maz`zasłabnie na korytarzu? ;0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gtartur 06.02.2008 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 a jesli ja bede w łazience i maz`zasłabnie na korytarzu? ;0 to najlepszym rozwiązaniem będą drzwi przesuwane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 06.02.2008 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Ja słyszałam, że w łazienkach drzwi powinny otwierać się na zewnątrz. Jest to spowodowane możliwością zalania łazienki, a na zewnątrz jest wtedy łatwiej otworzyć drzwi. Mowa o takich drzwiach? http://upload.wikimedia.org/wikipedia/pl/thumb/c/c8/Drzwi_strugoszczelne.jpg/250px-Drzwi_strugoszczelne.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 06.02.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 a jesli ja bede w łazience i maz`zasłabnie na korytarzu?...to najlepszym rozwiązaniem będą drzwi przesuwane ... można założyć sobie nawet zasłonkę z koralików .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 06.02.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Nie wiem jak się powinny otwierać drzwi do łazienki. Czy ktoś mi może na te pytanie odpowiedzieć. Jeden fachowiec budowlany mówi że do wewnątrz drugi że na zewnątrz. Czy są jakieś przepisy to regulujące. Pozdrawiam myszka U nas wszystkie na zewnątrz ( 2 łazienki i kibelek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość BEATA-BETI 06.02.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 U mnie też na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 06.02.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 u mnie w małym kibelku na zewnątrz - gdyby były do środka nie dałoby sie wejść w dużej łazience do środka, żeby nie zabić nikogo na korytarzu a jak już ktoś zasłabnie to nie ma problemu, bo żadko zamykamy drzwi w łazience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 06.02.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 A u mnie wszystkie będą do wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 07.02.2008 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 w obu naszych lazienkach drzwi otwieraja sie na zewnatrz, ale generalnie uwazam, ze to w duzej mierze kwestia ukladu pomieszczen i mozliwosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts