Sad Ripper 06.02.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Czy można nie narażając struga elektrycznego na zniszczenie strugać nim płyte meblową, taką, z jakiej np. Senator robi meble? mowa tutaj o normalnej płycie i jakimś tanim heblu? pzdrsadripper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.02.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Czy można nie narażając struga elektrycznego na zniszczenie strugać nim płyte meblową ... noże będa sie błyskawicznie tępic - strugowi niec sie nie stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AXENTY 06.02.2008 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Czy można nie narażając struga elektrycznego na zniszczenie strugać nim płyte meblową, taką, z jakiej np. Senator robi meble? Taką płytę obrabia się wyłącznie piłą o odpowiednim uzębieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sad Ripper 06.02.2008 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Niestety, obawiałem się... a jakie uzębienie powinna mieć taka piła? I czy można jakieś specjalne noże do wyrzynarki? sad ripper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 06.02.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Niestety, obawiałem się... a jakie uzębienie powinna mieć taka piła? I czy można jakieś specjalne noże do wyrzynarki? sad ripper Są muszą to być noże TURBo do twardego drewna albo zainwestuj w papier ścierny i szlifierkę oscylacyjną (zalezy ile tego musisz urobić??) Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sad Ripper 06.02.2008 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 chce zrobić sobie biblioteczkę do gabinetu i dwie szafy (wiatrołap i pralnia) - pewnie nie będzie tego zbyt wiele, ale trochę jednak będzie trzeba poszlifować/podopasowywać... sad ripper ps. no właśnie - jakie narzędzia powinienem sobie przygotować?a. wyrzynarkab. piła tarczowac. kątownik (przykładnica)d...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 06.02.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Rozrysuj se formatki na papierze Poprzycinaj Zrób kanty (najtaniej użyc pracowanej na gorąco okleiny) Lub znaleść firmę która ci potnie formatki i obrobi. (tak wydaje mi się będzei najsensowniej) zapłacis zniewiela a ile czasu zaoszczędzisz. Poskłądasz sobie to i bedzie ok. Do skręcania możesz użyć śrub fofatyzowanych (najtaniej) a nie ukrywam że przydałaby się też wiertarka z ogranicznikiem głebokości najlepiej akumulatorowa Ale podpowiem Ci że to tezzrobisz wefabryce sprzedajćej płyty wiorówe oklejane i wcale nie wyjdzie Cię to jakoś bajońsko Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 06.02.2008 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Zrób tak jak pisze sebo8877, zaprojektuj i zamów do wycięcia w hurtowni płyt wiórowych, razem z oklejaniem krawędzi (polecam taśmę PCV grubości 2mm). Samodzielnie trudno dobrze powycinać formatki, zazwyczaj "strzępią" się krawędzie. Ja robiłem samodzielnie kuchnię i korzystałem z hurtowni, wyszło i tak mega-tanio w porównianiu ze sklepem (BRW) / stolarzem. Nie polecam wycinania formatek w hipermarketach (Castorama, Leroy) - raz droższa płyta a dwa wycinają krzywo. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezele 06.02.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Niestety, obawiałem się... a jakie uzębienie powinna mieć taka piła? I czy można jakieś specjalne noże do wyrzynarki? sad ripper Piły tarczowe z węglikami spiekanymi http://img222.imageshack.us/img222/517/ps320vt9.jpg Ale niestety nawet taka piła nie uchroni cię od wyprysków lewej strony ,zazwyczaj wycina sie formatki na pilarkach z podcinaczem sad ripper ps. no właśnie - jakie narzędzia powinienem sobie przygotować? a. wyrzynarka b. piła tarczowa c. kątownik (przykładnica) d... ? - rozpisany mebel na formatki - miarka - pilarka - frezarka + frezy - wiertarka (wkrętarka) zainwestuj w papier ścierny i szlifierkę oscylacyjną (zalezy ile tego musisz urobić??) Sebo8877 Zły pomysł ,żadna szlifierka .Szlifierką oscylacyjna mozna szlifofać powierzchnie płyty pokryta fornirem ,obłogiem lub drewno ,do obrobienia krawędzi potrzebna Ci będzie frezarka górnowrzecionowa http://img217.imageshack.us/img217/9082/12082004195229gof2000ceqk2.png Wystarczy wyciąć formatkę szerszą i dłuzsza z kazdej strony o 3 mm i przy prowadnicy sfrezowac na wymiar frezarka ,efekt równie dobry jak przy uzyciu pilarki z podcinaczem żadnych odprysków Zrób kanty (najtaniej użyc pracowanej na gorąco okleiny) Domowym sposobem zazwyczaj przykleja sie standotron pokryty klejem,przykleja sie go za pomocą rozgrzanego żelazka badż za pomocą dmuchawy Najlepiej widoczne kanty okleic PCV nie musi to byc pcv o grubosci 2 mm wystarczy 1 mm (dużo łatwiejszy w obróbce)za to masz pewnośc że nic ci sie nie postrzępi i uszkodzi jak przy pasku z standotronem Lub znaleść firmę która ci potnie formatki i obrobi. (tak wydaje mi się będzei najsensowniej) zapłacis zniewiela a ile czasu zaoszczędzisz. Dokładnie, jeżeli nigdy tego nie robiłes to jedyny rozsadny sposób Co do cen w woj mazowieckim w firmach zapłacisz - za wycięcie formatki nie ważne czy to bedzie formatka 8x8 czy 150x200 zapłacisz od 2 do 3 zł za szt - oklejenie krawedzi w zalezności od gr. pcv od 3 do 5 zł za metr oczywiscie w cene wliczona jest pcv - standotron około 1 zeta za metr chce zrobić sobie biblioteczkę do gabinetu i dwie szafy (wiatrołap i pralnia) - pewnie nie będzie tego zbyt wiele, ale trochę jednak będzie Oj uzbiera Ci sie tych formatek sporo i chyba najlepszym sposobem będzie odwiedzic zakład stolarski wraz z rozpisanymi formatkami Ale jak juz sie mocno uprzesz że chcesz sam do zapraszam do działu Zrób to sam tam znajdziesz sporo wskazówek co i jak zrobic pozdr.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts