Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydomowa elektrownia wiatrowa.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 225
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W dobrze dobranej lokalizacji (przede wszystkim tereny, w których wieje, poza tym brak przeszkód dla wiatru) średnio będzie on produkować energię z mocą równą 10% mocy maksymalnej. Nie za dużo...

Ja mam chyba dobrą lokalizację. Z okna mojego domu widać farmę wiatraków - na razie 15 szt. docelowo ponad 20 szt. Z tego na razie działają 3 szt.

http://www.fr13.republika.pl/budowa/wiatraki.jpg

I co HenoK, będziesz miał wiatrak??

A tak jeszcze pół żartem- zawsze można ręcznie jakoś przez godzinę "nagibać" prądu w razie "W" ale nie wiem w jaki sposób to ręcznie napędzać ... ;).

pzdr

Kupic rower taki pokojowy ;) i przynajmniej przebieg nie bedzie pusty ;).

P co wiatr, lepiej tworzyć prąd od razu rowerem, ale jak to połączyć ;).

Po parę godzin dziennie pedałowania i prąd będzie.

W sumie to jest tylko nasza praca i będzie "darmowa" i my jesteśmy również jako energia odnawialna ;). Może ktoś tak ma ;)

HenoK a ile ta ktorą pokazałeś może kosztować (?) i faktycznie to malo daje- 50 W przy aż 6 m/s?

pzdr

ta konkretnie daje 50W przy 6m/s albo średnio rocznie 300kWh, starczy to ewentualnie na podtrzymywanie zasilania alarmu i być może kamer

Nawet mniej - szczegóły na stronie :

http://www.windside.com/technical.html#WS-2B

Ma jednak jedną zasadniczą zaletę - jest bardzo cicha.

P co wiatr, lepiej tworzyć prąd od razu rowerem, ale jak to połączyć ;).

Po parę godzin dziennie pedałowania i prąd będzie.

W sumie to jest tylko nasza praca i będzie "darmowa" i my jesteśmy również jako energia odnawialna ;). Może ktoś tak ma ;)

Przecież to technicznie banalnie proste i tanie.

Może być nawet z regulacją mocy oddawanej (czyli oporów kręcenia)

wczoraj w Wiadomościach podali o nowinkach w tej dziedzinie (dynamo w kolanie, energia otwierania drzwi itp). Być może świat pójdzie w tym kierunku jeśli chodzi o wykorzystanie energii traconej.

Ja osobiście zainteresowałbym się wiatrakiem ale jak by mi przyszło żyć w realiach przedstawionych w filmie "Wodny Świat" z Kevinem Costnerem.

pzdr.

wczoraj w Wiadomościach podali o nowinkach w tej dziedzinie (dynamo w kolanie, energia otwierania drzwi itp). Być może świat pójdzie w tym kierunku jeśli chodzi o wykorzystanie energii traconej.

Ja osobiście zainteresowałbym się wiatrakiem ale jak by mi przyszło żyć w realiach przedstawionych w filmie "Wodny Świat" z Kevinem Costnerem.

pzdr.

a jeszcze odzyskać tak biogaz pofasolkowy czy też pobigosowy.... od całej rodziny...