fotograf 06.02.2008 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Prawdziwa energia - to energia spadającej wody. e tam, ja chętnie kupie działke z gejzerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.02.2008 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 W dobrze dobranej lokalizacji (przede wszystkim tereny, w których wieje, poza tym brak przeszkód dla wiatru) średnio będzie on produkować energię z mocą równą 10% mocy maksymalnej. Nie za dużo... Ja mam chyba dobrą lokalizację. Z okna mojego domu widać farmę wiatraków - na razie 15 szt. docelowo ponad 20 szt. Z tego na razie działają 3 szt. http://www.fr13.republika.pl/budowa/wiatraki.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis 07.02.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Na to wygląda, że masz dobrą lokalizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.02.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Tak, na jakichś 20 m ponad poziomem... Bo nisko, to bywa kapryśnie, ale o tym to wiesz... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.02.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 HenoK, no u Ciebie to można się głębiej zastanowić , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bed 07.02.2008 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Henok - my mamy przewagę lokalizacyjną. U mnie łeb urywa w trybie ciągłym, a do najwyższych nie należę. Jednak 6 km od morza bez żadnych barier naturalnych i cywilizacyjnych swoje robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.02.2008 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Postaw patyk pionowo o wysokości 10m i 1 cm to zobaczysz te bariery!!! BIUROKRATYCZNE!!! Te są wszędzie! Ale - fakt! Z opisu, to miejsce wyjątkowo dobre! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prono 07.02.2008 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Wiatru to bym nie lekceważył. Kto żeglował lub szybował na pewno doświadczył . Domowym sposobem to alternator samochodowy za 150zł , przekładnia, śmigło i mamy 24V do 300W grzałki. Średni ocieplony zasobnik wodny podgrzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubaB 07.02.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Zobaczcie na http://www.elektrownia-wiatrowa.pl/tam sa opisy elektrowni budowanych domowym sposobem, jak również ogłoszenia dot. sprzedaży elektrowni profesonalnych (choć nadal do zastosowań przydomowych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 10.02.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 I co HenoK, będziesz miał wiatrak?? A tak jeszcze pół żartem- zawsze można ręcznie jakoś przez godzinę "nagibać" prądu w razie "W" ale nie wiem w jaki sposób to ręcznie napędzać ... . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 10.02.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 I co HenoK, będziesz miał wiatrak?? Nie wykluczam takiej możliwości, ale na pewno nie w najbliższym czasie, np. taki: http://www.uwm.edu.pl/kolektory/silownie/ws2b2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotruspan 10.02.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 fajne,i nie trzeba wystawiać 10 m nad glebę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 11.02.2008 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 http://www.mew.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 11.02.2008 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 I co HenoK, będziesz miał wiatrak?? A tak jeszcze pół żartem- zawsze można ręcznie jakoś przez godzinę "nagibać" prądu w razie "W" ale nie wiem w jaki sposób to ręcznie napędzać ... . pzdr Kupic rower taki pokojowy i przynajmniej przebieg nie bedzie pusty . P co wiatr, lepiej tworzyć prąd od razu rowerem, ale jak to połączyć . Po parę godzin dziennie pedałowania i prąd będzie. W sumie to jest tylko nasza praca i będzie "darmowa" i my jesteśmy również jako energia odnawialna . Może ktoś tak ma HenoK a ile ta ktorą pokazałeś może kosztować (?) i faktycznie to malo daje- 50 W przy aż 6 m/s? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.02.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 ta konkretnie daje 50W przy 6m/s albo średnio rocznie 300kWh, starczy to ewentualnie na podtrzymywanie zasilania alarmu i być może kamer Nawet mniej - szczegóły na stronie : http://www.windside.com/technical.html#WS-2B Ma jednak jedną zasadniczą zaletę - jest bardzo cicha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 11.02.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 P co wiatr, lepiej tworzyć prąd od razu rowerem, ale jak to połączyć . Po parę godzin dziennie pedałowania i prąd będzie. W sumie to jest tylko nasza praca i będzie "darmowa" i my jesteśmy również jako energia odnawialna . Może ktoś tak ma Przecież to technicznie banalnie proste i tanie. Może być nawet z regulacją mocy oddawanej (czyli oporów kręcenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.02.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 MATRIX?!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 11.02.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 wczoraj w Wiadomościach podali o nowinkach w tej dziedzinie (dynamo w kolanie, energia otwierania drzwi itp). Być może świat pójdzie w tym kierunku jeśli chodzi o wykorzystanie energii traconej.Ja osobiście zainteresowałbym się wiatrakiem ale jak by mi przyszło żyć w realiach przedstawionych w filmie "Wodny Świat" z Kevinem Costnerem.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 11.02.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 wczoraj w Wiadomościach podali o nowinkach w tej dziedzinie (dynamo w kolanie, energia otwierania drzwi itp). Być może świat pójdzie w tym kierunku jeśli chodzi o wykorzystanie energii traconej. Ja osobiście zainteresowałbym się wiatrakiem ale jak by mi przyszło żyć w realiach przedstawionych w filmie "Wodny Świat" z Kevinem Costnerem. pzdr. a jeszcze odzyskać tak biogaz pofasolkowy czy też pobigosowy.... od całej rodziny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 11.02.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 A śmiejesz się. Jak było dawniej na ziemiach zachodnich. Wiele miasteczek i wsi miało oświetlenie z biogazu.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts