Draagon 03.03.2010 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Co kilka głów to nie jedna W końcu hybrydy ostatnio są popularne Czytałem te posty - ale może coś mi umknęło. Ja będę się budował hmm jakieś 12 km w linii prostej od góry kamieńsk. I mi tam faktycznie wieje. Odnośnie przekładni - gdzieś widziałem przekładnię zrobioną z opony samochodowej w stosunku do wałka , wychodziło 20:1 Ale dalej jest problem czy opór pradnicy da sie pokonać. Kieruję się zasadą dynama w rowerze. Jestem laikiem więc jakby co to prosze nie czuć się urażonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.03.2010 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Jest jeszcze jedna możliwość sięgnięcia po energię wiatru.Trzeba by sobie zrobić maszynę prądotwórczą.Taką nieco inną, jak te, które się spotyka. Testowałem prądnicę z inną ilością biegunów w stojanie a inną w wirniku na bardzo silnych magnesach stałych.Bardzo obiecująca, bo prawie wcale nie stawia oporów i pracuje przy każdym wietrze.Chwilowo leży w kącie i się kurzy.Może kiedyś wrócę do problemu? Powietrze jest mało gęste i przy małych wiatraczkach mocy daje niewiele.Zabawka politechniczna? - tak.Zasilanie domu? - chyba nie.To trzeba by mieć naprawdę bardzo szczególne warunki lokalne i wiatr zawsze. Do tego - silny!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.03.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Testowałem prądnicę z inną ilością biegunów w stojanie a inną w wirniku na bardzo silnych magnesach stałych. Tak zwana "amerykanka" - http://spiritusmovens.blogspot.com/search/label/AMERYKANKA%20-%20krok%20po%20kroku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
musso 05.03.2010 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 WitamMyślę że to jest najlepsze rozwiązanie, bez pozwolenia, dopłata 50%.http://www.swind.pl/swind6000.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draagon 05.03.2010 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 góra Kamieńsk to 300 mnpt + 70 metrowy maszt i minimalna szorstkość terenu po swoich praktycznych doświadczeniach śmiem wątpić czy twoje 15mnpt da choć 5% tego co tam Jak już idziemy tą drogą to moja górka jest 50m ( w stosunku do poziomu rzeczki w dolinie) + to moje 15mnpt ( tyle nie będzie - max 11metrów z uwagi na biurokrację) dokoła gołe pola + mój las czyli mam w sumie 65metrów Domek będzie na szczycie tej górki Odnośnie tej turbiny ze strony Swind Nominalna prędkość wiatru 12,5 m/s Nie wiem gdzie w Polsce spotykane są wiatry 12,5m/s I czemu jest taka znacząca różnica w cenie ? Nie wiem - akumulatory, inwentery dochodzą do tego czy coś ? Cennik Generatory do elektrowni wiatrowych. Generator SW 2800 wolnoobrotowy 2,5 KVA 375 obr/min. 3 490,00 PLN Generator SW 6000 5,5 KVA 750 obr/min. 3 990,00 PLN Wirniki (śmigła) do elektrowni wiatrowych Wirnik 3 łopaty średnica 3,5 m z piastą i osłoną piasty 1 990,00 PLN Wirnik 3 łopaty średnica 4,8 m z piastą i osłoną piasty 3 290,00 PLN Dane techniczne wirników Elektrownie wiatrowe Elektrownia wiatrowa SWIND 3200 13 900,00 PLN Elektrownia wiatrowa SWIND 6000 30 900,00 PLN Dane techniczne elektrowni W skład systemu wchodzi gotowa do pracy turbina wiatrowa wraz z układami sterowania i automatyki. Podane ceny są cenami netto bez podatku 22% VAT. I gdzie te dopłaty 50% ? Z tego co wiem to BOŚ daje dopłaty ale tylko gminom. Nawet jakby się zrobiło farmę wiatrową na firmę to o dopłaty jest bardzo ale to bardzo ciężko. Ot taka nasza polska rzeczywistość UE żada od nas 6% energii odnawialnej, a zwykły obywatel moze zapomnieć o dopłatach do tej techniki.. Adam mozesz coś wiecej na temat tej" amerykanki" powiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 06.03.2010 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Witam ! Tak się składa, że co jakiś czas muszę pojechać autkiem z Łodzi do Warszawy.Miedzy Brzezinami a Rawą Mazowiecką stoją od 7 - 8 lat, 3 maszty z wiatrakami. Ponieważ nigdy nie widziałem aby pracowały, popytałem o to.Odpowiedz we wszystkich przypadkach była jednaka. PRZESZACOWANO WIATR, stracone pieniądze, oszustwo.Ot i wszystko. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.03.2010 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Poza bardzo specyficznymi warunkami terenowymi - wiatraki to tylko zabawki politechniczne...Szkoda!Ale takie już jest to życie.Znam tę "amerykankę".Dość stary sposób na niewielkie moce.Ja katowałem coś podobnego, ale bardziej "klasycznego" w kształcie.Konstrukcję, gdzie tak ułożone są magnesy, że nie stają wprost przed nabiegunnikami.Można jednym palcem obrócić wałek. Startuje to przy każdym wietrze.Tyle, że mocy to w wiatrakach trudno szukać.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 08.03.2010 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Witajcie !Gdzieś rok temu, widziałem ulotkę z Indii, reklamująca wiatraczek przystosowany dla obszarów gdzie nie opłaca się ciągnąć sieci energetycznej.Pamiętam tylko że było to bardzo tanie i proste jak budowa cepa, oraz miało średnią wydajność / dobową / ponad 100 W.W tym czasie takimi urządzeniami nie byłem zainteresowany, więc więcej danych nie pamiętam.Może tam warto poszukać ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.03.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Wejdź na "darmową energię" i poczytaj o wiatrakach...Poszukaj TB4 lub TB6.Oczywiście - jak masz miejsce i wiatr...Wielikije i znamienityje specjalisty z bratniego kraju w swych instytutach obliczyły konstrukcję zdecydowanie lepszą od tych indyjskich a możliwą do postawienia przez mechanika z lokalnego kołchozu i z tego co ma pod ręką!Tam TEŻ mają ten sam problem - to go rozwiązali naukowo i systemowo.I dawno to zrobili.Działa, bo musi (byle był wiatr)Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 08.03.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Dziękuje. Tak zrobię. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piwoslaw 10.03.2010 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Co do nowych technologii, znalazłem taką informację:Technology Review - Better Wind TurbinesChodzi o prądnicę, która dopasowuje się do różnych prędkości wiatru, lepiej wykorzystując słabe wiatry. Coś jak skrzynia biegów, ale elektroniczna.Ciekawe kiedy trafi do produkcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draagon 22.03.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Zwrot kosztów inwestycji http://www.ekowodrol.pl/produkty/turbiny-vawt/kalkulator.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 26.03.2010 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 BARDZO interesujący temat.Ktoś wcześniej o to pytał lub pisał i po przejrzeniu tego tematu do końca nie znalazłem stosownej odpowiedzi.Nie chodzi mi o wykorzystanie prądu do oświetlenia.Myślę aby postawić wiatrak z którego prąd szedłby prosto do grzałki. Jako wspomaganie grzania wody np. w centralnym ogrzewaniu. Nie potrzebne żadne przejściówki, akumulatory itd. Czy ktoś z was ma takie urządzenie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.03.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 A wiatr masz?CZEGO oczekujesz?Z wielką biedą i od wielkich dzwonów, w warunkach domowych, pozyskasz ze 2kW...Zwykle (90% czasu) około 0,2kW. Grzejesz domek dla lalek?Starczy! Adam M. Przeciętnie prądnice mają 24 lub 48V.Grzałce wszystko jedno jaka częstotliwość.....A.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 26.03.2010 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 No wiatr niby mam. Śmigło drewnianego wiatraka zamontowane na 4m kołku nagina z bardzo małymi przerwami- teraz np śpi.Najpierw trzeba się zorientować kto takie coś ma i jakie to duże zamontować Mieszkam na skraju lasu, a przede mną setki hektarów równiny- Malowniczej Doliny Noteci. Zresztą gdyby nie wiało to nie powstałaby kilka kilometrów dalej Największa w Polsce Farma Wiatrowahttp://futureblog.pl/index.php/2009/08/najwieksza-farma-wietrzna-w-polsce-120-mw/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.03.2010 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Zajrzyj na "darmową energię" i poszukaj TB6 i TB8.Są z rysunkami wykonawczymi...Produkt myśli instytutów bratniego kraju....SPRAWDZONY! Albo obejrzyj jaki western....Strzelaninka na stacji kolejowej (ten wiatrak i beka z wodą...) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elofura 09.12.2010 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Witam, Odświeżam temat elektrowni wiatrowej. Czy ktoś już wybudował i wykorzystał np do ogrzewania wody?Skoro jest tak dużo dostępnych elementów takiej elektrowni np na allegro może by warto takie cudo wykonać.Posiadam bufor 1000 litrów, i chętnie bym go uzbroił w grzałki które by czerpały moc z takiej elektrowni.Czy ktoś już takie coś w ten sposób wykorzystał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elofura 13.12.2010 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Dzięki za odpowiedź, możesz napisać coś więcej o swojej farmie wiatraków Ile ich masz, na jakiej wysokości, jakie średnice śmigła zamontowałeś, jaką przekładnię, jak prądnica. A co do tych "nowych" możesz napisać coś więcej lub podaj link do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 01.01.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 ja mam zamiar sprowadzic takie cacko z Chin 3 lub 5 KW koszt zakupu ok 3500$ +koszt transportu ok 1,5-2 tys PLN + clo + vatzastanawiam sie nad zrobiemi masztu na dachu - szczyt domu to ok 5,5-6 m + 3m rura stalowa jako maszzamawiam za ok miesiacrealizajc za ok 3-4 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.01.2011 02:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Bawiłem się kiedyś w taką prądnicę. Leży rozbabrana i nie ma kiedy skończyć. Jak zwykle - polazłem tam, gdzie inni nie łażą.... Ustawiłem ją magnetycznie tak, że miała ZERO oporów startu. Cała moc szła w obciążenie a startowała "od zera" wiatru. Może kiedyś ją jeszcze odkurzę? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts