AK1719501025 06.02.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 witammacie wkłady kominkowe z popielnikiem czy bez? Ja się zastanawiam czy kupić tarnavę 14kW z popielnikiem czy bez. Bez wyglada lepiej ale który będzie praktyczniejszy?anka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 06.02.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Myślę, że z popielnikiemProściej się czyści - no i nie musisz wygaszać żeby wyrzucić nadmiar popiołuAle to moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 06.02.2008 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Wg mnie również z popielnikiem.Popiół z popielnika łatwiej wytaszczyć z salonu bez kurzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AK1719501025 06.02.2008 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 czyli praktyczność górą dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 06.02.2008 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 czyli praktyczność górą dziękuję popielnik też przydaje sie przy rozpalaniu - lekko go uchylam i od spodu ogień dostaje turbodoładowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 06.02.2008 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 czyli praktyczność górą dziękuję popielnik też przydaje sie przy rozpalaniu - lekko go uchylam i od spodu ogień dostaje turbodoładowania Potwierdzam. Potem wystarczy wsunąć popielnik i już spokojnie się pali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AK1719501025 07.02.2008 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 tylko czy popielnik pasuje wizualnie do nowoczesnej obudowy z trawertynu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 07.02.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Tylko z popielnikiem i nie ważne czy pasuje do wystroju .Popielnik spełnia dużą rolę przy rozpalaniu jak i w bardziej precyzyjnym spalaniu.Ma też duży walor w czyszczeniu kominka i usuwania popiołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 08.02.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Tylko z popielnikiem i nie ważne czy pasuje do wystroju .Popielnik spełnia dużą rolę przy rozpalaniu jak i w bardziej precyzyjnym spalaniu.Ma też duży walor w czyszczeniu kominka i usuwania popiołu Rozumiem, że masz na myśli konkretny wkład Tarnawy? Bo ja nie mam popielnika i nie mam problemów z rozpalaniem i "precyzyjnym spalaniem"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 08.02.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Mam pytanie czy wiesz jaka jest różnica w spalaniu mając popielnik???Firmy pomału wycofują się z kominków bez popielnika .W samej Tarnavie w 2007 roku była wysprzedaż takowych po 50% cenie.Wnioskuję więc ,że bez popielnika kominek jest ubogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 08.02.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 A@K napisał tylko czy popielnik pasuje wizualnie do nowoczesnej obudowy z trawertynu ? Proszę link http://www.kominkitarnawa.pl/index.php?id=16kw na samym dole mamy model PZEOS - palenisko żeliwne, Półokrągła szyba z otworem, szuflada a szuflady-popielnika nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 08.02.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Ja mam wkład spartherma z niby popielnikiem wewnatrz wkładu. Da sie go wyjąć tylko przy przestudzonym popiole. Kominek ma charakter dekoracyjny, jednak kilkudniowe niemal ciągłe palenie nie stanowi problemu. Ogień smiga aż miło, wkład ma stałe zasilanie powietrzem z zewnątrz. Wygląd wkładu jest bardzo estetyczny i pasuje do nowoczesnych obudów. Zatem nie zgadzam się z przedmówcami twierdzącymi, że popielnik-szuflada jest niezbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 08.02.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Mam pytanie czy wiesz jaka jest różnica w spalaniu mając popielnik???Firmy pomału wycofują się z kominków bez popielnika .W samej Tarnavie w 2007 roku była wysprzedaż takowych po 50% cenie.Wnioskuję więc ,że bez popielnika kominek jest ubogi. Źle wnioskujesz Z tego co napisałeś można jedynie wywnioskować, że wkłady Tarnava mające popielnik lepiej się sprzedają niż te bez. Co do pierwszego pytania - nie wiem, ale nie czuję potrzeby posiadania takiej wiedzy. Co do drugiego twierdzenia - nie wypowiadam się - nie znam statystyk (może przytoczysz?). Wykłócam się, bo twierdzenie "bez popielnika kominek jest ubogi" to oczywista bzdura. Mój wkład nie posiada popielnika i nie czuję się właścicielem "ubogiego" kominka. Eksploatacja również jest bezproblemowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 08.02.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Są rózne gusty i przyzwyczajenia i nie chciałem tego zmieniać ,ale proszę mi wytłumaczyć sposób spalania na pełnej blasze .Jest popielnik jest ruszt,jest możliwośc spadania popiołu do popielnika , jest możliwość usunięcia popiołu bez wybierania szufelką i kurzenia w całym pokoju.Przyzwyczajenia czasem zniekształcają rozsądne myślenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andopo 08.02.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 poczytajcie instrukcję obsługi tarnavy - nie rozpalać przez uchylanie popielnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 08.02.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Są rózne gusty i przyzwyczajenia i nie chciałem tego zmieniać ,ale proszę mi wytłumaczyć sposób spalania na pełnej blasze .Jest popielnik jest ruszt,jest możliwośc spadania popiołu do popielnika , jest możliwość usunięcia popiołu bez wybierania szufelką i kurzenia w całym pokoju.Przyzwyczajenia czasem zniekształcają rozsądne myślenie Ta dyskusja nie ma sensu. Za bardzo teoretuzujesz. Zapewniam Cię, że wkład bez popielnika jest wygodny w użytkowaniu, a jego właściwości i możliwości spalania są jak najbardziej w porządku. Wybieranie szufelką popiołu nie jest skomplikowane, a sypnąć się może równie dobrze przy wyciąganiu popielnika. I to nie jest tylko kwestia przyzwyczajenia. Po prostu tak też się da. Dodam jeszcze, że popiół wybieram rzadko - od tygodnia do nawet miesiąca (palę codziennie różnego rodzaju drewnem i brykietem). Dzieje się tak dlatego, że rozpalam na "starym popiele", który po pełnym rozgrzaniu wypala się w pewnym stopniu. Dodatkową specyfiką (mojego?) wkładu bez popielnika jest spora objętość rusztu poniżej osłony przed szybą. W zasadzie to przy całkowitym zapełnieniu popiołem wychodzi prawie całe pełne wiaderko 10l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 08.02.2008 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Masz rację jest to dyskusja czysto akademicka i każdy ma rację.pozdrawiam Adamos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 08.02.2008 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Kominek rekreacyjny taki do palenia okazjonalnego nie musi mieć popielnika, kominki przeznaczone do palenia ciągłego są wyposażone w popielnik. Teraz jednak we wszystkich wkładach pisze ze są przystosowane do ciągłego palenia. Sprzeczanie się czy coś jest potrzebne nie jest na miejscu. Popielnik ma pewne zadanie które pełni i na pewno jest potrzebny. To że się da bez niego palić nie oznacza jednak że jest on zbędny. Z kominka trzeba usuwać popiół po każdym paleniu a nie go tam kumulować. Rozumiem już tych co piszą że nie chcą mieć w salonie kotłowni i wcale im się nie dziwie, widok syfiastego kominka nie jest przyjemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 08.02.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 To że się da bez niego palić nie oznacza jednak że jest on zbędny. Skoro da się palić (normalnie, wygodnie, czysto itd.), to znaczy, że we wkładach, które fabrycznie go nie mają jest zbędny. Z kominka trzeba usuwać popiół po każdym paleniu a nie go tam kumulować. A to czemu? Rozumiem już tych co piszą że nie chcą mieć w salonie kotłowni i wcale im się nie dziwie, widok syfiastego kominka nie jest przyjemny. Popiół w kominku to "syfiasty kominek"?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 08.02.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Są rózne gusty i przyzwyczajenia i nie chciałem tego zmieniać ,ale proszę mi wytłumaczyć sposób spalania na pełnej blasze .Jest popielnik jest ruszt,jest możliwośc spadania popiołu do popielnika , jest możliwość usunięcia popiołu bez wybierania szufelką i kurzenia w całym pokoju.Przyzwyczajenia czasem zniekształcają rozsądne myślenie Nie jestem specjalistą i mogę się mylić, ale mój wkład ma różne drogi dolotu tlenu do komory spalania. Warstawa popiołu na spodzie, nawet spora, praktycznie nie wpływa subiektywnie na jakość ognia/spalania. Jedyny minus, to mozliwośc wysypywania się nadmiaru popiołu przy otwieraniu drzwi - czołowy rant jest niski, ale to akurat konsekwencja estetyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts