Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Psy na lancuchu

rrmi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 227
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W takim razie mam jeszcze pytanie dodatkowe. Czy krowę można trzymać na łańcuchu, czy też jest to nieludzkie (niekrowie) ?

Jako dziecko przewiązywałem krowy u dziadków i zastanawiam się, czy dobrze robiłem.

obejrzyj później napisz

może sam odpowiedź znajdziesz

Szkoda że nie dotrwałeś przynajminiej do 15 minuty

To są zdjęcia, filmy taka jest rzeczywistość - możesz nie czytać podpisów wyłączyć głos - żeby nie było w tym propagandy

Początek według mnie też jest przegięty w drugą stronę

ale dalszy ciąg jest dokumentem jak człowiek traktuje zwierzaki

najłatwiej jest zamknąć oczy, odwrócić się, zatkać uszy

bo to nie Ty okladasz psa kijem, nie Ty wrzucasz pół żywego świniaka do kadzi z wrzątkiem, nie Ty pijesz i bijesz żonę, nie Twoje dzieci chodzą brudne i głodne, nie Ty siedzisz na wózku inwalidzkim

Zwierzę to nie czlowiek zgoda

ale czy Bóg powiedział możesz się znęcać nad powierzonymi Ci zwierzętami :roll: jakoś nigdzie się nie doczytalam tego w Piśmie Świętym ani w Nowym ani w Starym Testamencie

W nauce Kościola zwierzęta nazywane są naszymi mniejszymi braćmi

Możemy korzystać z zasobów ziemi (roślin i zwierząt) tylko niech nie obróci się to przeciwko nam

Jeśli chcemy możemy zmieniać naszą rzeczywistość:

-wykastrować psa by nie było niechcianych szczeniaków

-segregować śmieci

-wspierać organizacje pomagające rodzinom w trudnych sytuacjach

albo możemy się odwrócić i mieć wszystko w dupie

Bóg dał nam wolną wolę

wybór należy do Ciebie, do mnie nikt nie zrobi tego za nas

Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus

niech Jego imię wysławia każde stworzenie

Ania - przyznaje - nie dotrwałam , obejrzałam zaledwie początek :oops: ...ale zmusze sie i obejrze cały ... utrwali to na pewno moje poglądy na sprawy troski o naszych czworonożnych przyjaciół :roll:

dla mnie człowiek który źle traktuje zwierzeta , który zneca się nad zwierzetami - nie jest dobrym człowiekiem i od razu zakładam, że zapewne zbliżone podejście ma do ludzi: bez szacunku, bez troski, bez empatii ..... czyli od razu omijam takich szerokim łukiem :roll:

Nie jet to łatwy film, dla niektórych wystarczy początek daggulko

dla mnie w zupełności wystarczy to co widzę w telewizji , to co widzę na ulicy , to co widzę przejeżdżając koło domów na wsi ..... ale ja wrażliwiec jestem z natury i mnie naprawde niewiele wystarczy :roll:

policja jest bezsilna , bo nie do tych działań .... prawo jest zbyt łagodne , a grzywna z powodu niskiej szkodliwości czynu nie jest żadną nauczką dla sadysty :evil:

podoba mi się system w stanach ... są specjalne slużby do tego stworzone , wiadomo do kogo uderzyć , wiadomo że będzie reakcja :roll:

a tutaj? dramat po prostu..... :(

Aniu, Daga - po prostu nie radykalizujcie sprawy.

Człowiek jako gatunek zwykle okropnie traktuje zwierzęta.

Ale - czy pomożecie zwierzętom, obrzucając ich właścicieli epitetami albo sugerując, że są sadystami bądx co najmniej okrutnikami?

Czy ci ludzie zechcą Was wtedy w ogóle słuchać i zastanawiać się nad tym, co mówicie?

Bo jeśli nie - a zapewne tak to będzie - to co zwierzętom przyjdzie z Waszego mówienia?

Nic w życiu nie jest czarne lub białe, są rózne odcienie. Nie każdy pies na łańcuchu jest dręczony i źle traktowany.

Lubię zwierzęta, nawet bardzo.

Chyba zacznę akcję jakąś na rzecz kotów, albo żab.

Oba gatunki są szczególnie źle traktowane przez ludzi, koty dręczone ze szczególnym okrucieństwem, a żaby nadmuchiwane o rowerami rozjeżdżane.

Ale czy pomogę tym zwierzętom krzycząc, że łobuzem i sadystą jest każdy, kto je krzywdzi?

Moja skutecznośc będzie wówczas bliska zera, a może i ujemna, bo zantagonizuję ludzi wobec tego problemu...

Nie jet to łatwy film, dla niektórych wystarczy początek daggulko

tak więc obejrzałam do minuty 20... w momencie wyrywanie krowom rogów na żywca wymiękłam ...... boszszszzzzz..... boję się myśleć co jest tam dalej ..... nie dam rady więcej obejrzeć :cry:

dramat jednym słowem...... dramat...... :cry:

ja już od dawien dawna z mięsa to jedynie drób , odkąd mam akwarium to ryb także nie konsumuję ..... ale teraz to nawet chyba drobiu już nie bardzo :-?

Dzieci szanownej koleżanki jedzą to co lubia.

Starsza jak mamusia - miesa i wędliny niet, czasem coś z drobiu - ale rzadko.

Młodsza je to co lubi - jak była mała to była typowym mięsożercą ....teraz mniej , w zasadzie bardziej nabiał - jak dorosnie sama zdecyduje jak starsza córa :wink: .

Jedynym miesozercą w domu jest mąż mój szanowny - w zasadzie tylko on w domu jada wedlinę bo lubi , mięso także ...ale musiał się dostosować ...u mnie w kuchni z mięs to "panuje" drób - mąż jada czesto , ja i córa rzadko :wink:

a ja .... nie jest tak, że nie jem mięsa z ideologii jakiejś ...po prostu nie jem mięsa bo po pierwsze niezbyt lubie a po drugie mam przed oczyma te zwierzęta i to mnie obrzydza - i to pierwsze co odczuwam, kolejne to współczucie i zal .... to nie jest pierwszy taki film na ten temat który ogladam ... decyzja przyszła z czasem :wink:

aczkolwiek żeby nie było .... raz za ruski rok (dosłownie) przy jakims grillu zdarza mi się wciągnąć jakies pieczone miesko tudzież golonke w miodzie po chwilowym wyparciu ze świadomosci ze właśnie zjadam zwierze :roll:

Mim-w swoim pierwszy poscie na tym forum zastanawiałeś się nad tym,czy kupic psa.Śledzilam ten wątek,czytałam Twoje wypowiedzi i teraz nie podpowiadam,nie zamierzam tez Cię krytkować (bo to jak widać do niczego nie prowadzi) tylko PROSZĘ -nie kupuj psa!I nie dlatego,że zamierzasz go trzymać w budzie,tylko dlatego,że nie będziesz go kochał.A akurat temu zwierzęciu ludzka miłość jest potrzebna na równi z pełna miską i ciepłym miejscem do spania.I bardzo Cię proszę nie wysuwaj znowu argumentów o krowach,świnkach i innych takich,bo to nie to samo.Pies jest jedynym stworzeniem,które dla człowieka zrezygnowało ze swojej natury.Dlatego daj temu potencjalnemu pieskowi,którego miałes zamiar kupić/przygarnąć szansę na to ,że trafi do kogoś,kto go pokocha a tym samym zrobi wszystko co w jego mocy,żeby był to pies szczęśliwy.

...i nie będzie go trzymał na łańcuchu...

bo to okrucieństwo

dokladnie :roll:

doskonale sprawdziłoby sie tu starodawne "prawo" ...oko za oko

zamienić role ... tydzień wydaje mi się - wystarczyłby :roll:

DPS .... mówisz , że nie każdy trzymający psa na łańcuchu to okrutnik :roll:

ja mówie : każdy :-?

przywiązanie psa do budy jest okrucieństwem .....nawet jesli pies ma wode i pełną miskę .... bo to jest zapewnienie warunków fizycznych jakotakich ....

a co z psa psychiką? przecież pies ma uczucia - pies potrafi całe swoje serce oddać człowiekowi za poświęcony czas , za kontakt , za słowo, za pogłaskanie ....za to że człowiek jest jego człowiekiem i z nim jest po prostu :roll: