Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Golden i wieczne linienie...:)

Bellucci

Recommended Posts

Mam takie pytanko do osób posiadających te piękne psy, czy wasze goldeny też linieją calutki rok? Mój Frodo właśnie skończył rok i mogę z całą odpowiedzialnością, po obserwacji, stwierdzić ,że linieje cały rok i to w sumie tak samo intensywnie. Czy Wasze psiaki też tak gubią sierść? Jak sobie z tym radzicie?

Mam takie pytanko do osób posiadających te piękne psy, czy wasze goldeny też linieją calutki rok? Mój Frodo właśnie skończył rok i mogę z całą odpowiedzialnością, po obserwacji, stwierdzić ,że linieje cały rok i to w sumie tak samo intensywnie. Czy Wasze psiaki też tak gubią sierść? Jak sobie z tym radzicie?

a czym karmisz?

Od początku jest na royalu wpierw dostawał babydog, a teraz je royal junior do 15 miesiąca.

Wyczytałam gdzieś, że psy tak linieją kiedy jest im za ciepło, być może to jest przyczyna. Sierść ma piękną, miękką i lśniącą, tylko codziennie rano mam koty fruwające po mieszkaniu...:) A Ty też masz goldena?

Od początku jest na royalu wpierw dostawał babydog, a teraz je royal junior do 15 miesiąca.

Wyczytałam gdzieś, że psy tak linieją kiedy jest im za ciepło, być może to jest przyczyna. Sierść ma piękną, miękką i lśniącą, tylko codziennie rano mam koty fruwające po mieszkaniu...:) A Ty też masz goldena?

nie mam Goldena ale mi tez pies ciągle liniał - badania nic nie wykazały i padło na karme - po zmianie sie poprawiło - a karma to był właśnie Royal

Moja kuzynka ma goldena i linieje cały rok. Byli u różnych wetów i usłyszeli, że ten typ tak ma. Jest zdrowy jak byk i nic mu nie jest :D . Podają mu omegan na sierść i tyle. Karma może niesłużyć to fakt, ale raczej sierść jest matowa, bez połysku, śmierdząca, występują zmiany skórne, nieprzyjemny zapach z pyska , problemy z wypróżnianiem. Jeśli Twój psiak nie ma takich problemów to może taka jego uroda :D . Zadzwoń do hodowców i zapytaj, powinni wiedzieć jak w jego linii psy traciły okrywę włosową.

Moja gol denka PEPSI jest na eukanubie od około dwóch lat .Raz w tygodniu dostaje łyżkę oliwy z oliwek.Sierść ma piękna i bardzo małą jej traci bez wzgledu na porę roku.Kłopoty z opróżnianiem też minęły , bo miała różne przypadłości po wynalazkach.

Moja kuzynka ma goldena i linieje cały rok. Byli u różnych wetów i usłyszeli, że ten typ tak ma..........

Nieprawda.Golden to rzeczywiście piecuch ale przy odpowiednim żywieniu linienie można powstrzymać w dużym procencie.Powie to tylko ten kto ma w domu goldena.Mi się na razie udaje i nie wierzę w takie opinie lekarskie bo są bardzo ogólnikowe.

Dowiedziałam sie właśnie, że trzeba mu podawać omegan systematycznie, albo oliwę z oliwek i sierść powinna przestać wypadać. Na razie nie będę zmieniała mu karmy tylko wypróbuję ten omegan.

http://www.goldenretriever.pl/zdrowi.htm#W%B3os

Tu też na pewno byłaś ale polecam stronkę bo

(na razie) 50% sprawdziłem i najważniejsze ,że działa.

• 1 month później...

Moja gol denka PEPSI jest na eukanubie od około dwóch lat .Raz w tygodniu dostaje łyżkę oliwy z oliwek.Sierść ma piękna i bardzo małą jej traci bez wzgledu na porę roku.Kłopoty z opróżnianiem też minęły , bo miała różne przypadłości po wynalazkach.

hmmm a myslisz ze szczeniaczek nie bedzie wymiotował??

• 1 month później...
  • 5 months później...

Nie wiem czy Ci się ten link przyda ale masz tu dość sporo informacji to co jest linienie

http://www.handsomemen.pl/wlosy,lysienie,linienie.html

Mój border np. po royalu trochę mnie tracił włosów, ale i tak najlepsze jest dość częste i intensywne szczotkowanie.

• 1 month później...
Mój 7-letni labrador linieje równiez przez cały rok, szczególnie upierdliwie wiosną ijesienią. Karmiony Eukanubą. Niestety duże linienie to cecha charakterystyczna goldenów i labradorów. Na szczęście mają tyle zalet że można im to wybaczyć. :lol:

Mój 5 letni goldenek linieje równo przez cały rok. Mam od roku większy problem. Jak go zaprzyjaźnić ze stara kotka? Ona ma 14 lat.

Chyba jestem bliski sukcesu. wole jednak nie zapeszać. Próby trwają od roku, a dziś.... Może...