Gość Laviana 25.08.2003 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Jaka grubość??? W projekcie mam 15cm a wykonawca twierdzi, że 12cm wystarczy przy płycie monolitycznej ze zbrojemiem. Mówi, że cała Polska tak buduje. Jaką grubość powinna być otulina z betonu na zbrijeniu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 25.08.2003 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 ja też mam 12 cm w monolitycznym, ale jeśli będziesz robić z elementów proefabrykowanych to będzie z 25cm , bo grubość pustaka 20 cm + grubość wylewki 5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 25.08.2003 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Zależy od rozpiętości płyty. Np. ja w projekcie mam 15 cm (640cm x 480cm), 10cm (640cm x 305cm) i 8 cm (220cm x 140cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz79 25.08.2003 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Jeżeli w dokumentacji jest podana techologia (radzaj) i grubość stropu to wykonawca powinien wykonać go zgodnie z projektem i tego radzę się domagać. Gadanie typu "cała Polska tak robi" doprowadza mnie do białej gorączki.Prosze powiedzieć wykonawcy, że jego profesjonalizm sięga bruku przy tego typu wypowiedziach. Tylko projektant, który liczyl ten strop dla tego konkretnego budynku i dobrał jego parametry wytrzymałościowe, geometryczne, akustyczne, termiczne, fizykalne i inne ma prawo do zmiany swoich zapisów. Otulina zbrojenia jest zapewne również podana w projekcie na rysunkach szczegółowych. Przypomnę, że min. grubość otulenia zbr. jest równa średnicy prętów zbrojeniowych, czyli jeżeli zbroisz strop prętami fi 14 to otulina min. wynosi 14mm, JEŻELI NIE ZAZNACZONO INACZEJ W PROJEKCIE lub nie występują inne okoliczności. Trudno o tym pisać tak "na sucho", projektant zna wszystkie założenia projektowe i to on właściwie powinien dobrać otulenie prętow zbrojeniowych. Projekt jest biblią na budowie. Kiedy wykonawcy wreszcie to zrozumieją.Inne postepowanie jest nierozsądne i nie zgodne z prawem!!! Pozdrawiam. Mariusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 26.08.2003 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 zdecydowanie j.w. za takie propozycje odejmował bym im z wypłaty, bo trafią na naiwnego, który się zgodzi i potem będzie pluł w brodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts