Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posadowienie domu na studniach

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie odnośnie posadowienia domu na studniach. Ze względu na słabiutki grunt (grunty nasypowe słabonośne do 3-4 metrów) zapewne takie rozwiązanie będzie konieczne. Ekipa, która mam uzgodnioną na stan surowy, nigdy nie robiła czegoś takiego, a badania gruntu zrobiłem niestety później niż umawiałem ekipę :(

W związku z tym szukam opinii kogoś doświadczonego w temacie, czy to na tyle skomplikowany sposób sadowienia domu żeby szukać wyspecjalizowanej ekipy ? A może jestem przewrażliwiony i nie jest to nic, z czym niedoświadczeni majstrowie by sobie nie poradzili ?

Może ktoś dysponuje kontaktem do fachowców od fundamentowania na studniach (budowa w Markach k. Warszawy) ?

Z góry dzięki za wszelkie info

Sąsiad koło mojej działki wystawił ogromny dom na studniach. Działka jego była w dolinie wiec najpierw zrobił studnie a później równał teren zasypując go gruzem i ziemią. Jak wszystko wyrównał a trwało to kilka miesięcy dokopał się do studni i na nich robił dopiero ławę fundamentową. Ty nie szukaj odpowiedniej ekipy do takiej pracy tylko doświadczonego projektanta który będzie potrafił to wszystko przeliczyć. Jak będzie dobry projekt to każdy sobie z tym poradzi.

Witam

Mam pytanie odnośnie posadowienia domu na studniach. Ze względu na słabiutki grunt (grunty nasypowe słabonośne do 3-4 metrów) zapewne takie rozwiązanie będzie konieczne. Ekipa, która mam uzgodnioną na stan surowy, nigdy nie robiła czegoś takiego, a badania gruntu zrobiłem niestety później niż umawiałem ekipę :(

W związku z tym szukam opinii kogoś doświadczonego w temacie, czy to na tyle skomplikowany sposób sadowienia domu żeby szukać wyspecjalizowanej ekipy ? A może jestem przewrażliwiony i nie jest to nic, z czym niedoświadczeni majstrowie by sobie nie poradzili ?

Może ktoś dysponuje kontaktem do fachowców od fundamentowania na studniach (budowa w Markach k. Warszawy) ?

Z góry dzięki za wszelkie info

Zajrzyj na http://www.biobudownictwo.org i złap na forum "Pawła" - on ma dokładnie ten sam dylemat( budował ze mną chatkę ;-) ).

Ty nie szukaj odpowiedniej ekipy do takiej pracy tylko doświadczonego projektanta który będzie potrafił to wszystko przeliczyć. Jak będzie dobry projekt to każdy sobie z tym poradzi.

Świete słowa. Masz projekt nowego fundamnetu ? Musisz taki mieć. Ktoś na podstawie badań musi dobrać ilość studni i ich średnice, to pozwoli na zaprojektowanie belki podawalinowej na której staną ściany fundamentowe, lub ściany parteru. Jak ktoś ( konstruktor ) to policzy i porysuje kazda ekipa to wykona. Bez dokladnego proejktu to szukaj wróżki nie ekipy.