radekf 06.02.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Witam Mam pytanie odnośnie posadowienia domu na studniach. Ze względu na słabiutki grunt (grunty nasypowe słabonośne do 3-4 metrów) zapewne takie rozwiązanie będzie konieczne. Ekipa, która mam uzgodnioną na stan surowy, nigdy nie robiła czegoś takiego, a badania gruntu zrobiłem niestety później niż umawiałem ekipę W związku z tym szukam opinii kogoś doświadczonego w temacie, czy to na tyle skomplikowany sposób sadowienia domu żeby szukać wyspecjalizowanej ekipy ? A może jestem przewrażliwiony i nie jest to nic, z czym niedoświadczeni majstrowie by sobie nie poradzili ? Może ktoś dysponuje kontaktem do fachowców od fundamentowania na studniach (budowa w Markach k. Warszawy) ? Z góry dzięki za wszelkie info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 06.02.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 1. jak głęboko woda - czy to w ogóle realne bez spompowania wody z całej okolicy 2. kierownika budowy chyba coś uczyli w szkole o tych studniach 3. ekipa lepiej niech się uczy gdzie indziej nie u Ciebie na budowie jeszcze jakiś wypadek im się przytrafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.02.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 weź do pomocy studniarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekf 07.02.2008 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 weź do pomocy studniarza Pomyślałem o tym, ale póki co gdzie bym nie zadzwonił, to robią tylko wiercone na rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.02.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 weź do pomocy studniarza j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 07.02.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Sąsiad koło mojej działki wystawił ogromny dom na studniach. Działka jego była w dolinie wiec najpierw zrobił studnie a później równał teren zasypując go gruzem i ziemią. Jak wszystko wyrównał a trwało to kilka miesięcy dokopał się do studni i na nich robił dopiero ławę fundamentową. Ty nie szukaj odpowiedniej ekipy do takiej pracy tylko doświadczonego projektanta który będzie potrafił to wszystko przeliczyć. Jak będzie dobry projekt to każdy sobie z tym poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 07.02.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Witam Mam pytanie odnośnie posadowienia domu na studniach. Ze względu na słabiutki grunt (grunty nasypowe słabonośne do 3-4 metrów) zapewne takie rozwiązanie będzie konieczne. Ekipa, która mam uzgodnioną na stan surowy, nigdy nie robiła czegoś takiego, a badania gruntu zrobiłem niestety później niż umawiałem ekipę W związku z tym szukam opinii kogoś doświadczonego w temacie, czy to na tyle skomplikowany sposób sadowienia domu żeby szukać wyspecjalizowanej ekipy ? A może jestem przewrażliwiony i nie jest to nic, z czym niedoświadczeni majstrowie by sobie nie poradzili ? Może ktoś dysponuje kontaktem do fachowców od fundamentowania na studniach (budowa w Markach k. Warszawy) ? Z góry dzięki za wszelkie info Zajrzyj na http://www.biobudownictwo.org i złap na forum "Pawła" - on ma dokładnie ten sam dylemat( budował ze mną chatkę ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.02.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Ty nie szukaj odpowiedniej ekipy do takiej pracy tylko doświadczonego projektanta który będzie potrafił to wszystko przeliczyć. Jak będzie dobry projekt to każdy sobie z tym poradzi. Świete słowa. Masz projekt nowego fundamnetu ? Musisz taki mieć. Ktoś na podstawie badań musi dobrać ilość studni i ich średnice, to pozwoli na zaprojektowanie belki podawalinowej na której staną ściany fundamentowe, lub ściany parteru. Jak ktoś ( konstruktor ) to policzy i porysuje kazda ekipa to wykona. Bez dokladnego proejktu to szukaj wróżki nie ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts