ekodom 27.05.2002 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2002 Muszę sprawdzić, ale wydaje mi się, że wymaganie dotyczące odległości drenażu od najbliższych ujęć wody wynosi 15 m. Napewno drenaż można zwinąć w "kłębek" o średnicy 2m i posadowić w pobliżu oczyszczalni. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: ekodom dnia 2002-06-02 21:45 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgb 28.05.2002 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 ekodom, jak możesz to sprawdź koniecznie (podstawa prawna!). Przy 15 m może będzie u nas szansa na założenie oczyszczalni.Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.05.2002 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 Kochani,wlasnie dzwonilam do firmy instaulujacej oczyszczalnei i pani wyliczyla,ze da rade. mozna tak umiejscowic oczysczalnie i pompe (po przekatnej) ze sie te 3o m zmieszcza. trzeba wziac pod uwage tez ujecia wody sasiadow oczywiscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 28.05.2002 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 Cześć!A ja sobie zrobię szambo z betonowych kręgów.Pytałem się dzisiaj w betoniarni o ceny kręgów: średnica 120cm, wys.60 cm, pojemność 0,7 m cena 96zł. Sąsiad na moim osiedlu jest szambonurkiem i wywozi te pachnidła stosunkowo tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekodom 28.05.2002 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 Niestety dalej obowiązuje przepis mówiący o 30 metrach. Jeżeli przestrzegać bezwzględnie tego przepisu, to mam wrażenie, że niewiele jest w kraju działek na których można swobodnie posadowić oczyszczalnię. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: ekodom dnia 2002-06-02 21:48 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.05.2002 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 Z tymi 30 metrami mozna sobie poradzic.ekodom-co to za tajemnice-czy moglbyś podać szczegóły?abram-gdzie sa takie ceny??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgb 29.05.2002 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 opal, masz jakieś pomysły, jak sobie poradzić z tymi 30m? U mnie w gminie kilka lat temu mówiono, że te 30 to musi być nie tylko od istniejącyh ujęć, ale również od "potencjalnych". Czyli trzeba mieć 30 m w każdą stronę od oczyszczelni do granicy działki (wychodzi kwadratowa działka 3600m2 , zakładając, że z jednej strony jest droga, to trochę mniejsza) no i jeszcze trzeba gdzieś wcisnąć swoją studnię. No to jak można zbudować oczyszczalnię na "normalnej" działce (my mamy 1000m2) tam gdzie nie ma wodociągów? Może ktoś ma taką? Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.05.2002 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Zadzwon do firmy instalujacej i dokladnie podaj wymiary. Oni Ci to wylicza i zwroca uwage na wszystko co trzeba.Swoja droga, co myslisz o zanieczyszczaniu wlasnje dzialki. Czy faktycznie zagrozenie jest spore?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piano 30.05.2002 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2002 ekodom - możesz dać jakiś namiar na Twoją "najnowszej generacji oczyszczalnię ścieków", którą masz od roku i jestem tak zadowolony ?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgb 31.05.2002 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2002 opal, myślę, że zanieczyszczenie własnej działki (przy sprawnej oczyszczalni) nie jest niebezpieczne (tak jak i działek sąsiadów). Zależy również od głebokości studni (my mamy 30m!). Dużo gorsze są nieszczelne szamba, a takich jest mnóstwo na terenach bez kanalizacji. Ale przepis jest przepis . Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 31.05.2002 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2002 Był u mnie geolog robiący badania gruntu pod POS. Pokazywałem mu dane z mojej oczyszczalni, podające odległość od ujęć wody 15m. Nie dał się zwieść i mimo iż wszyscy sąsiedzi mają wodociąg, sprawdził w promieniu 30 m wszystkie działki. (Niektórzy mają stare studnie używane do podlewania ogródków) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.05.2002 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2002 A mówił coś ciekawego o oczyszczalniach?czy bardzo zatruwaja glebe ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 31.05.2002 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2002 Pytałem i o to. Podkreślał, że nie wolno "naciągać" wyników badań, bo skuteczność oczyszczania zależy w największym stopniu od natlenienia złoża. Z drugiej strony nie wiem, czy jego skrupulatność w poszukiwaniu pobliskich ujęć wody wynikała z troski o potencjalne ich skażenie, czy też o zgodność z przepisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 31.05.2002 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2002 Kochani podobno są kraje gdzie nie ma mowy o pozwoleniu na oczyszczalnię beztlenową np.Czechy.Jeżeli nie chcecie wydawac kasy na na oczyszczalnię tlenową to chyba już lepsza będzie trzcinowa.Trzeba mieć jednak duża działke.Najgorsze jest to ,że nasi sąsiedzi (sąsiedzi tych co będą mieszkać na wsi wcale nie mają takich rozterek duchowych- robią nieszczelne szamba i śpią spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.06.2002 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2002 do czasu, az nie dostana wezwania do przedstawienia rachunkow za wywoz szamba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 02.06.2002 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2002 Opal polecam Muratora 5/2002 strona 7 zdokończeniem na 8.Nie sądzę by istniał obowiązek archiwizowania rachunków za wywóz nieczystości z szamba .Dobrze by jednak było by w tej kwestii napisał jakiś prawnik lub urzędnik.Brak takich rachunków nie jest absolutnie dowodem nieszczelności szamba.Gdyby nawet jednak dowiedziono posiadaczowi odprowadzanie ścieków do gruntu to myślę ,że w najgorszym razie karą byłby mandat karny ,a ten w rozliczeniu kosztów oszczędności wynikających z takiego procederu mógłby być wliczony w koszt ew.ryzyka wpadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 02.06.2002 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2002 Opal polecam Muratora 5/2002 strona 7 zdokończeniem na 8.Nie sądzę by istniał obowiązek archiwizowania rachunków za wywóz nieczystości z szamba .Dobrze by jednak było by w tej kwestii napisał jakiś prawnik lub urzędnik.Brak takich rachunków nie jest absolutnie dowodem nieszczelności szamba.Gdyby nawet jednak dowiedziono posiadaczowi odprowadzanie ścieków do gruntu to myślę ,że w najgorszym razie karą byłby mandat karny ,a ten w rozliczeniu kosztów oszczędności wynikających z takiego procederu mógłby być wliczony w koszt ew.ryzyka wpadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.06.2002 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2002 Nie trzeba archiwizowac. Kontrola dotyczy aktualnego stanu rzeczy i powiedzmy sprzed 3 miesiecy. To juz wsytarczy. Nie wiem jak i czt w ogole jest to rozwiazane, ale takie kontrole moga być ponawiane. I kolejny mandat? to już sie nie opłaci. No i nie wiem, czy nie działa to na zasadzie donosów.Bo sami chyba nie chodzą sprawdzać na wyrywki.Dopiero podtruty sasiad zainteresuje sie sprawą.Jak to jest w praktyce, ktos wie. ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 03.06.2002 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2002 W praktyce nie słyszałam o sprawdzaniu, sama w pewnym momencie byłam właścicielką ażurowego szamba (poprzedni właściciel taki był sprytny, że zrobił w szambie ściany z dziurami). Działało ze trzydzieści lat i nikt tym się nie zainteresował. Nota bene ujęcie wody zrobił metr od niego i jakoś mu to nie przeszkadzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekodom 23.06.2002 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2002 Aktualnie moja oczyszczalnia kosztuje 10tys.PLN+Vat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts