Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kominek wybrać???

Recommended Posts

Witam,

Od pewnego czasu zastanawiam się jaki wybrać kominek. Część opini jest za kominkami z płaszem wodnym, część za kominkami z DGP.

Jakie są zalety kominków z płaszczem? Słyszałem o wadach- (np. duża ilość drewna potrzebna do ogrzania wody w kaloryferach, wyższa cena). O kominkach z DGP słyszałem, iż powodują nadmuch do pomieszczeń bardzo suchego powietrza, jest problem z brudzeniem się sufitu przy kratkach wylotowych itp.

Planuję u siebie zainstalować mechaniczną wentylację z rekuperatorem. Czy jest sens instalować wtedy kominek z płaszczem? Czy jeśli mam rekuperator, muszę prowadzić specjalne kanały powietrzne od kominka z DGP, czy wystarczy, że mam kanały od wentylacji mechanicznej i tymi kanałami zostanie przetransportowane ciepłe powietrze z salonu doinnych pomieszczeń.

Zaznaczam, że kominek nie będzie podstawowym żródłem ciepła- bardziej jako coś, przy czym można posiedzieć w jesienne wieczory w salonie.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc.

...Zaznaczam, że ko

minek nie będzie podstawowym żródłem ciepła- bardziej jako coś, przy czym można posiedzieć w jesienne wieczory w salonie.

...

W zasadzie tym stwierdzeniem sam sobie odpowiedziałeś. Masz mieć reku. Postaw sobie nowoczesny (szczelny- 100% doprowadzenie powietrza do spalania kanałem z zewnątrz) kominek w salonie i to wszystko. Zaoszczędzone (nie wydane na kominek wodny/ system dgp) pieniążki przeznacz na porządny wkład (Spartherm/Jotul).

Zrobiłem podobnie.

Tak się złożyło że jestem posiadaczem kominka, co prawda dopiero od zeszłego lata7 , kominek Tarnawa 14 kW DGP grawitacyjne :D

nie mogłem się zdecydować co wybrać, zastanawiałem się czy robić kominek ? czy może zainwestować w kozę ?

Decyzja zapadła kominek

Tylko z tego co widzę, to raczej zrobiłem źle , denerwują mnie już brudne ściany przy wylotach ciepłego powietrza :evil: zbyt ciepło w pomieszczeniach na poddaszu :evil: i inne co drobniejsze minusy posiadania kominka.

Jeśli jeszcze raz bym musiał podejmować taką decyzję to wybrał bym kozę.

Na prosty kominek trzeba wydać w granicach 7 tysięcy zł, a dobrą kozę można mieć za około 5 tysięcy.

Tak więc proponuję dobrze przemyśleć decyzję. :wink:

Nie wnikam ,dlaczego brudzi ściany i sufit ?możliwe ,że popełniono błędy przy budowie obudowy ,ale to nie jest temat naszych rozważań.Czy można pogodzić kozę z rekuperatorem?Osobiście miałbym troszku stracha na tlenek węgla z takiej kozy .Powiecie kiedyś były i ludzie żyli ,tak ale ich domy nie były tak szczelne jak dzisiaj i ciąg w kominie nawet 3/4 zaleziony sadzami był wystarczający. .

...Zaznaczam, że ko

minek nie będzie podstawowym żródłem ciepła- bardziej jako coś, przy czym można posiedzieć w jesienne wieczory w salonie.

...

W zasadzie tym stwierdzeniem sam sobie odpowiedziałeś. Masz mieć reku. Postaw sobie nowoczesny (szczelny- 100% doprowadzenie powietrza do spalania kanałem z zewnątrz) kominek w salonie i to wszystko. Zaoszczędzone (nie wydane na kominek wodny/ system dgp) pieniążki przeznacz na porządny wkład (Spartherm/Jotul).

Zrobiłem podobnie.

Z takiego założenia jak adiz1 właśnie wyszliśmy i mamy wentylacje mech. z reku i kominek z wkładem Spartherma z doprowadzeniem do niego a nie w jego okolicę, powietrza z zewnątrz...

• 2 years później...