bedziu 06.02.2008 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Witam, Od pewnego czasu zastanawiam się jaki wybrać kominek. Część opini jest za kominkami z płaszem wodnym, część za kominkami z DGP.Jakie są zalety kominków z płaszczem? Słyszałem o wadach- (np. duża ilość drewna potrzebna do ogrzania wody w kaloryferach, wyższa cena). O kominkach z DGP słyszałem, iż powodują nadmuch do pomieszczeń bardzo suchego powietrza, jest problem z brudzeniem się sufitu przy kratkach wylotowych itp.Planuję u siebie zainstalować mechaniczną wentylację z rekuperatorem. Czy jest sens instalować wtedy kominek z płaszczem? Czy jeśli mam rekuperator, muszę prowadzić specjalne kanały powietrzne od kominka z DGP, czy wystarczy, że mam kanały od wentylacji mechanicznej i tymi kanałami zostanie przetransportowane ciepłe powietrze z salonu doinnych pomieszczeń.Zaznaczam, że kominek nie będzie podstawowym żródłem ciepła- bardziej jako coś, przy czym można posiedzieć w jesienne wieczory w salonie. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 06.02.2008 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 było o tym już chyba kilkadziesiąt wątków - poszukaj trochę. Nawet teraz jest wątek o kominku z płaszczem wodnym. Po co pisać po raz setny to samo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 07.02.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 ...Zaznaczam, że ko minek nie będzie podstawowym żródłem ciepła- bardziej jako coś, przy czym można posiedzieć w jesienne wieczory w salonie. ... W zasadzie tym stwierdzeniem sam sobie odpowiedziałeś. Masz mieć reku. Postaw sobie nowoczesny (szczelny- 100% doprowadzenie powietrza do spalania kanałem z zewnątrz) kominek w salonie i to wszystko. Zaoszczędzone (nie wydane na kominek wodny/ system dgp) pieniążki przeznacz na porządny wkład (Spartherm/Jotul). Zrobiłem podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 07.02.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Tak się złożyło że jestem posiadaczem kominka, co prawda dopiero od zeszłego lata7 , kominek Tarnawa 14 kW DGP grawitacyjne nie mogłem się zdecydować co wybrać, zastanawiałem się czy robić kominek ? czy może zainwestować w kozę ? Decyzja zapadła kominek Tylko z tego co widzę, to raczej zrobiłem źle , denerwują mnie już brudne ściany przy wylotach ciepłego powietrza zbyt ciepło w pomieszczeniach na poddaszu i inne co drobniejsze minusy posiadania kominka. Jeśli jeszcze raz bym musiał podejmować taką decyzję to wybrał bym kozę. Na prosty kominek trzeba wydać w granicach 7 tysięcy zł, a dobrą kozę można mieć za około 5 tysięcy. Tak więc proponuję dobrze przemyśleć decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flexus 07.02.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Zaznaczam, że kominek nie będzie podstawowym żródłem ciepła- bardziej jako coś, przy czym można posiedzieć w jesienne wieczory w salonie. Jesli tylko takie zastosowanie, to ani z DGP, ani z płaszczem, tylko piecokominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 07.02.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Tylko z tego co widzę, to raczej zrobiłem źle , denerwują mnie już brudne ściany przy wylotach ciepłego powietrza zbyt ciepło w pomieszczeniach na poddaszu i inne co drobniejsze minusy posiadania kominka. masz racje - zrobiłeś źle - gdybyś zrobił dobrze nie miałbyś tych problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 07.02.2008 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Na prosty kominek trzeba wydać w granicach 7 tysięcy zł, a dobrą kozę można mieć za około 5 tysięcy. Tak więc proponuję dobrze przemyśleć decyzję. 7 tysiecy za prosty kominek ? ! masz na mysli sam wkład czy wkład wraz z obudową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 07.02.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 jacekp71 napisał 7 tysiecy za prosty kominek ? ! masz na mysli sam wkład czy wkład wraz z obudową ? mam na myśli wkład z obudową mnie tyle kosztował: wkład 3000 materiały + robocizna 4000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 07.02.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Nie wnikam ,dlaczego brudzi ściany i sufit ?możliwe ,że popełniono błędy przy budowie obudowy ,ale to nie jest temat naszych rozważań.Czy można pogodzić kozę z rekuperatorem?Osobiście miałbym troszku stracha na tlenek węgla z takiej kozy .Powiecie kiedyś były i ludzie żyli ,tak ale ich domy nie były tak szczelne jak dzisiaj i ciąg w kominie nawet 3/4 zaleziony sadzami był wystarczający. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 07.02.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 ...Zaznaczam, że ko minek nie będzie podstawowym żródłem ciepła- bardziej jako coś, przy czym można posiedzieć w jesienne wieczory w salonie. ... W zasadzie tym stwierdzeniem sam sobie odpowiedziałeś. Masz mieć reku. Postaw sobie nowoczesny (szczelny- 100% doprowadzenie powietrza do spalania kanałem z zewnątrz) kominek w salonie i to wszystko. Zaoszczędzone (nie wydane na kominek wodny/ system dgp) pieniążki przeznacz na porządny wkład (Spartherm/Jotul). Zrobiłem podobnie. Z takiego założenia jak adiz1 właśnie wyszliśmy i mamy wentylacje mech. z reku i kominek z wkładem Spartherma z doprowadzeniem do niego a nie w jego okolicę, powietrza z zewnątrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregory6 06.11.2010 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 a dlaczego nie kominek z płaszczem wodnym? to bardzo funkcjonalne rozwiązanie, więcej inf znajdziesz np. tutaj http://www.makroterm.pl/kominki,,-turbokominki-.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts