Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DLACZEGO spada giełda?

Depi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 7 months później...

Ameryka, zmaga się z ogromnym zadłużeniem, deficytem handlowym oraz kryzysem na rynku nieruchomości. Recesja jest nieuchronna – społeczeństwo amerykańskie nie chce w to uwierzyć :-?

Chiny finansują gigantyczny amerykański dług i kupują masowo akcje amerykańskich przedsiębiorstw, wykupują złoża surowców energetycznych w Azji, Afryce i Ameryce Południowej. Deficyt USA w handlu z Chinami osiągnął kwotę 210 mld USD. To Chiny dysponują największymi rezerwami walutowymi na świecie, w tym amerykańskimi obligacjami skarbowymi na kwotę 250 mld USD.

Dopóki Chiny i Rosja, będą miały interes w tym, aby Ameryka nie pogrążyła się całkowicie – będą jakoś egzystować.

Uważam, że na znaczące odbicie się giełdy, nie ma co w najbliższym czasie liczyć. Galopujący "pociąg" od ubiegłego roku, dość ostro zaczął hamować, hamuje nadal, ale jeszcze się nie zatrzymał :-? Moje rokowania są niestety takie, że będzie jeszcze gorzej. Kilka razy w tygodniu słyszymy wypowiedzi analityków, którzy twierdzą, że to już jest dno, że już będzie lepiej – i co ? :-?

Bardzo proszę aby ten pociąg na najbliższej stacji się zatrzymał i włączył wsteczny bieg. Bo mnie zaraz k###@# weźmie albo jak kto woli trafi. Dziękuje.

Lepiej by było, aby nie staną, tylko zaczął się rozpędzać, na wstecznym nie da się długo i szybko jechać.

Jestem wściekła na siebie, bo przeczuwałam to w ubiegłym roku, a nie zadziałałam jak powinnam :evil: - nie wierzyłam, zupełnie jak teraz Amerykanie, ale przede wszystkim, nie sądziłam, że nastąpi to tak szybko :-?

Sroda, czwartek - rzeznia porownywalna tylko z Wielkim Kryzysem, piatek - odbicie na wiadomosc ze bedzie bail out czyli wpompowanie pieniedzy podatnikow w firmy, ktorw zgodnie z zalozeniem, ze w o l n y rynek itp itd powinny pasc ...... ( tzw wolny rynek mozna wlozyc miedzy bajki braci Grimm )

Ale w poniedzialek albo wtorek moze znow byc krwawa laznia jesli zaczna wycofywac pieniadze z gieldy ze wzgledu na niestabilna sytuacje, rosnace bezrobocie, deficyt i malejaca wartosc domow. :D :D :D :D :D :D