renjul 07.02.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Wczoraj byłam na budowie znajomego, który buduje z ytonga. Wyliczył sobie, że ekipa weźmie mniej za murowanie ścian z ytonga niz z pustaka 24 cm, że tynkarze wezmą mniej, bo nie będą obkładać ścian styropianem i że ściana przy ytongu jest gładsza, więc wejdzie mu mniej tynku. Czy uważacie, że jednowarstwowa może być jednak tańsza w ogólnym rozrachunku niż dwuwarstwowa max + 15 cm styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 11.02.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Wychodza chyba porównywalnie, a zaleta jednowarstwowej jest ,z e mozna zaraz po wybudowaniu zamieszkac bez tynków i robic je poźniej itp .... Ja własnei sie zastanawiam czy isc w Ytonga 36,5 czy jednak dwuwarstwowa z ociepleniem .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.02.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Ale przy jednowarstwowej musisz mieć lepszą ekipę niż przy dwu. Taka ściana musi być dokładniej postawiona, bo nie będzie miała warstwy ochronnej w postaci styropianu z zewnątrz. W dwuwarstwowej, też w zasadzie możesz zamieszkać i robić ocieplenie później. Wydasz troche więcej na ogrzewanie co prawda, chyba że wprowadzisz się na wiosnę a styropian położysz do zimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apis50 11.02.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Wczoraj byłam na budowie znajomego, który buduje z ytonga. Wyliczył sobie, że ekipa weźmie mniej za murowanie ścian z ytonga niz z pustaka 24 cm My ustaliliśmy z wykonawcą stawkę za wymurowanie ścian./25 zł za m2 wszystkich ścian BK 24,działowe BK 12,mazowieckie/ Docieplenie i tynki to już dodatkowa czynność.W naszym przypadku będzie to robić inna ekipa niż ściany.Zapłacisz tyle,na ile się zgodzisz z wykonawcą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts