Rom 07.02.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Mam taki problemkupiłem na allegro pewną rzecz. W aukcji było napisane, że towar jest nowy, objęty 12 miesięczną gwarancją.Towar przyjechał, ale bez żadnej gwarancji i paragonu. Zwróciłem się do sprzedawcy z rządaniem przysłania gwarancji producenta i paragonu.Uzyskałem odpowiedz, że gwarancji nie ma bo producent nie udziela i że gwarancja jest u niego na podstawie wygranej aukcji.I mam pytanie???Czy sprzedawca ma do tego prawo????Czy ma prawo nie wystawić paragonu i gwarancji???Ustna obietnica gwarancja nie jest żadną gwarancją.Może ktoś się orientuje w przepisach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 07.02.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Musisz dostać paragon ...łaski nie robi producent- nie udziela gwarancji jakieś to wszystko szemrane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 07.02.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Poczytaj na allegro o bezpiecznych zakupach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 07.02.2008 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 no dokładniejak producent moze nie udzielac gwarancji??Czym mu zagrozić???Urząd Kontroli Skarbowej???Niewystawienie paragonu to ukrycie dochodu w końcu. Pomijam już fakt 12 miesięcznej gwarancji , podczas gdy ustawa o sprzedaży konsumentckiej mówi o 24 miesięcznej odpowiedzialności sprzedawcy za zgodność towaru z umową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 07.02.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 No widzisz ...wszystko wiesz bierz telefon i .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 07.02.2008 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 już ja mu wysmażę komentarz na allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.02.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Dopowiem tylko, ze gwarancja nie jest obligatoryjna - masz Ustawe konsumencka i zapis o zgodności towaru z umową.Paragon jesli jest VAT-owcem, w przeciwnym wypadku F-ra lub w ostateczności potwierdzenie wpłaty z zaznaczeniem za co jest również dokumentem "stwierdzajacym nabycie" i skutecznym dowodem na ewentualne roszczenia z tytułu wad towaru.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 07.02.2008 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 sSiwy12 dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 07.02.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Ja ostatnio kupowałam torbę a paragon się walał w kartonie luzem, skrawek papieru bo ja wiem 1,5 x 3 cm, jakby nie mógł ktoś włożyć do tej torby, oczywiście po dokładnych poszukiwaniach. Też chciałam zwrócić i facet zażądał paragonu a jak napisałam że nie dostałam to mi napisał, że musi być i był No konkluzja jest taka, że może poszukaj. Gdzieś czytałam o zakupach przez neta jak znajdę to jeszcze cuś mądrego napiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 07.02.2008 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Magi, ale Rom wyraźnie napisał, że sprzedawca odmówił wydania paragonu i gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 07.02.2008 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Magi, ale Rom wyraźnie napisał, że sprzedawca odmówił wydania paragonu i gwarancji. Dokładnie Monisiu. Sprzedawca wyrażnie przyznał się do tego że nie wystawia ani paragonów, ani gwarancji. Normalnie zabić go to mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 07.02.2008 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Tu poczytaj http://allegro.pl/country_pages/1/0/sc/?page=1&sub=5 i tu http://allegro.pl/help_item.php?tid=45&item=737&zoom=N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 08.02.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Magi, ale Rom wyraźnie napisał, że sprzedawca odmówił wydania paragonu i gwarancji. Dokładnie Monisiu. Sprzedawca wyrażnie przyznał się do tego że nie wystawia ani paragonów, ani gwarancji. Normalnie zabić go to mało chyba czytałam "po łebkach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 08.02.2008 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Magi, ale Rom wyraźnie napisał, że sprzedawca odmówił wydania paragonu i gwarancji. Dokładnie Monisiu. Sprzedawca wyrażnie przyznał się do tego że nie wystawia ani paragonów, ani gwarancji. Normalnie zabić go to mało chyba czytałam "po łebkach" nic się nie przejmuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 08.02.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Magi, ale Rom wyraźnie napisał, że sprzedawca odmówił wydania paragonu i gwarancji. Dokładnie Monisiu. Sprzedawca wyrażnie przyznał się do tego że nie wystawia ani paragonów, ani gwarancji. Normalnie zabić go to mało chyba czytałam "po łebkach" nic się nie przejmuj sprawa zakończyła się pomyślnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 08.02.2008 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 nic się jescze nie rozwiązało zbieram sie do napisania stosownego maila do sprzedawcy i zobaczymy jak ponownie odmówi to wtedy będę działać u was też to forum tak dzisiaj kulieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 08.02.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 może od razu listem wyślij też. Mnie ten od torby tak trzymał. Napisałam maila i czekałam na odp z tydzień potem mi napisał, że właściwie minęło już 10 dni i łaskawie mi przyjmie zwrot. Znalazłam http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=395 Czy możemy zrezygnować z zakupu w domu wysyłkowym lub sklepie internetowym? Tak, możemy zrezygnować z zakupu dokonanego na odległość, czyli odstąpić od umowy w terminie 10 dni. Należy jednak pamiętać o pewnych wyjątkach. Przepisy, o których piszemy w tej ulotce, w ogóle nie dotyczą inwestycji kapitałowych, ubezpieczeń, usług bankowych, aukcji internetowych, nieruchomości. Te umowy rządzą się odrębnymi przepisami. Ponadto nie można zrezygnować w ciągu 10 dni z: • umowy dotyczącej turystyki, zakwaterowania, transportu, rozrywki, gastronomii; • z usługi rozpoczętej za naszą zgodą przed upływem 10 dni; • z zakupionych kaset video, audio, programów komputerowych po usunięciu ich oryginalnego opakowania; • z produktu lub usługi wykonanej według indywidualnego zamówienia; • z produktu, który ulega szybkiemu zepsuciu; • z prenumeraty prasy; • z usług w zakresie gier losowych i zakładów wzajemnych. Kto ponosi koszty odesłania produktu? Koszty odesłania towaru ponosi konsument, chyba że nie jest to zwrot rzeczy, a jej reklamacja. Jeżeli zostaje ona uznana, przedsiębiorca ma obowiązek zwrotu kosztów przesyłki towaru. W jakim czasie powinniśmy otrzymać zwrot pieniędzy? Sprzedawca musi zwrócić pieniądze nie później niż w terminie 14 dni od daty otrzymania oświadczenia o odstąpieniu od umowy. W takim samym terminie należy odesłać towar. wzór protokołu zwrotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 08.02.2008 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Dzieki magi dobrze wiedzieć, że jest taka możliwość ale 10 dni już minęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 08.02.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 trzymam kciuki za szczęśliwy finał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 08.02.2008 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 trzymam kciuki za szczęśliwy finał Dzięki Gosiu Dam znać co wyniknęlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts