gorny7 07.02.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 witam Docieplanie stropodachu metodą wdmuchiwania granulowanego styropianu/wełnypolega na wtłoczeniu styro lub wełny w wolną przestrzeń w stropodachu Czy ktoś stosował tą metodę jakie są wady i zalety tej metody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 07.02.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 witam Docieplanie stropodachu metodą wdmuchiwania granulowanego styropianu/wełny polega na wtłoczeniu styro lub wełny w wolną przestrzeń w stropodachu Czy ktoś stosował tą metodę jakie są wady i zalety tej metody? Nie stosowałem i nie znam nikogo kto stosował, ale wg mnie zalety: praca nie skomplikowana (nie wymaga pracy własnej tylko ekipa i dmuchawa), mało inwazyjna. Wady: gorsze parametry izolacyjności granulatu niż rodzimego materiału, ryzyko nie docieplenia miejsc słabo dostępnych. Koszt nie powinien być wysoki bo materiał jest tani. Gdybym miał kłopoty z inną metodą to tą zastosowałbym bez zastanowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prono 07.02.2008 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Dołączę się. Widziałem w TV jak w Anglii ocieplają poddasze metodą papki papierowej wystrzeliwanej ze specjalnego działka. Ciekawe czy u nas się to stosuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.02.2008 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Nie stosowałem i nie znam nikogo kto stosował, ale wg mnie zalety: praca nie skomplikowana (nie wymaga pracy własnej tylko ekipa i dmuchawa), mało inwazyjna. Wady: gorsze parametry izolacyjności granulatu niż rodzimego materiału, ryzyko nie docieplenia miejsc słabo dostępnych. Koszt nie powinien być wysoki bo materiał jest tani. nie stosowałeś generalnie wszystko na odwrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 07.02.2008 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Medota dość szeroko stosowana w dopieplaniu bloków mieszkalnych. Bardzo dobra izolacja cielna ( w przypadku właściwej ilości kg/m3 a nie rozdmuchania byle wyżej) Cena też jest dość przystępna około 20zł netto już z robocizną przy większej powierzchni dachu i grubości 15cm na granulacie Granrock Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorny7 07.02.2008 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 w blokach przestrzeń jest taka że tam wchodzi chłop nawet na leżąco z rur fi15cm i leci . A jak to wygląda w domu mam kwadraciaka jednospadowy nie wiem jak jest przestrzeń w stropie nie sądzę żeby tam wszedł nawet na leżąco i czy da radę wszedze dojść i rzeczywiscie to wypełnić? Powiedzial mi wstępnie że koszt 40zł m dom . 20zł przy halach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 08.02.2008 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Nie stosowałem i nie znam nikogo kto stosował, ale wg mnie zalety: praca nie skomplikowana (nie wymaga pracy własnej tylko ekipa i dmuchawa), mało inwazyjna. Wady: gorsze parametry izolacyjności granulatu niż rodzimego materiału, ryzyko nie docieplenia miejsc słabo dostępnych. Koszt nie powinien być wysoki bo materiał jest tani. nie stosowałeś generalnie wszystko na odwrót Jestem w stanie przyklasnąć, ale może choć po raz pierwszy podasz jakieś konkrety? Bo, że wszystko na odwrót to na pewno bzdura. Kupowałem granulat wełny i jest tani w porównaniu do płyt. Izolacyjność też gorsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.02.2008 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 No właśnie "Barbossa" dobrze to ujął! Metodę tą stosujemy tam gdzie dostęp jest utrudniony lub wręcz niemożliwy. Izolacyjność bardzo dobra bo materiał wdmuchany uwięzi więcej powietrza niż materiał upychany ręcznie! A to nie materiał jest izolatorem tylko uwięzione w nim powietrze!!! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 08.02.2008 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Jak nie ma dostępu (człowiem sie nie miesci) to wycinamy otwory w dachu i za pomocą rury wdmochujemy granulat. Obecnie są dostępne maszyny które mają kamery umożliwiające dokładny podgląd gdzie leci granulat. Nie koniecznie człowiek musi wchodzić na stropodach by go docieplić. Jest to metoda bardzo szybka i dość tania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorny7 10.02.2008 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 w przypadku budynku mieszkalnego co da lepszą izolacje użycie styropianu granulowanego , czy wełny mineralnej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobvilla 20.03.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Genaralnie materiały granulowane do docieplania stropodachów dzielą się na dwie grupy: oparte na wełnie mineralnej i na celulozie.Te pierwsze powstają z stopienia i rozdmuchania skał (wełna skalna np. GranRock) bądź piasku kwarcowego (wełna szklana np. Gulull). Do drugiej grupy zalicza się materiały powstałe z przemiału makulatury np. Warmcell, Termocell, Ekofiber.Informacje można tez znaleźć na ocieplenie stropodachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobvilla 20.03.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Technologia wdmuchiwania granulatu wełny mineralnej jest od kilkudziesieciu lat znana i stosowana głównie w Ameryce i krajach skandynawskich.Jest to sprawdzona rzecz, choć w Polsce stosuje sie ją głównie do ocieplania stropodachów budynków wielomieszkaniowych ze względu na niemożność innego docieplenia tej przestrzeni jak i niski koszt (około 27 zł -15cm).W przypadku domku jednorodzinnego z tego co sie orientuję to około 40 zł/m2 . Granulat jest wdmuchiwany pod ciśnieniem i nie ma możliwosci pominiecia trudnodostępnych przestrzeni a zapewnia szczelne pokrycie materiałem izolacyjnym (lambda=0,042), co nie zawsze jest możliwe przy docieplaniu matami.W przypadku bardzo niskiego stropodachu wykonuje się otwory w górnej płycie dachu przez który wtłaczany jest materiał izolacyjny a otwory zaslepia się lub mntuje w nich kominki wentylacyjne. W przypadku docieplania niewielkich powierzchni (domek jednorodzinny), cena zależy istotnie od odległości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 25.11.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Trochę stary temat, ale widzę sporo zorientowanych osób więc się zapytam. Powiedzmy, że mam strop drewniany nad poddaszem (chodzi mi wyłącznie o powierzchnię poziomą) zaizolowany warstwą wełny mineralnej (15 cm). Chcąc pogrubić tę izolację mogę dołożyć 5-10 cm wełny mineralnej między legarami i na to jakaś podłoga na powstałym stryszku. Taka była pierwotna koncepcja, bo tak się w Polsce najczęściej robi. Teraz zaczęłam się zastanawiać, czy nie można by tej przestrzeni między legarami wypełnić granulatem styropianowym. Prace te wykonane były by samodzielnie, czyli bez zaangażowania ekipy ze sprzętem, gdyż w moim przekonaniu wysypanie granulatu na płaskiej powierzchni nie wymaga sprzętu do wdmuchiwania (jeśli jestem w błędzie to proszę mnie uświadomić). Podobnie przestrzeń między legarami na poddaszu myślimy wypełnić styropianowym granulatem zamiast wełny mineralnej. Czy moglibyście mi napisać czy to ma sens i czy są jakieś poważne powody dla których powinniśmy z tego pomysłu zrezygnować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.11.2008 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Ciekawy pomysł.Jakie parametry ma taki granulat styropianowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 25.11.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Ciekawy pomysł. Jakie parametry ma taki granulat styropianowy? Nie jestem pewna. Dopiero zaczęłam rozeznawać temat i w sieci podaje się, że współczynnik lambda granulatu jest porównywalny do współczynnika lambda wełny mineralnej w płytach a może być nawet nieco lepszy. Natknęłam się na informację, że to będzie coś około 0,034 do 0,042 W/mK ale może warto by podrążyć i to potwierdzić. Takie docieplenie wydaje mi się bardziej atrakcyjnym rozwiązaniem niż układanie wełny, bo wygląda na to, że robi się to znacznie szybciej niż wycinanie i układanie mat. Poza tym trochę niepokoi mnie wizja wełny mineralnej w w legarach pod podłogą sypialni. To się przecież musi stale pylić. Taka podłoga nie jest super szczelna. Poza tym w podłodze są rurki i inne instalacje, granulatem łatwiej to obłożyć. Ale może są jakieś powodu dla których wełna jest jednak znacznie lepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.11.2008 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Ale może są jakieś powodu dla których wełna jest jednak znacznie lepsza?Może głównie chodzi o niepalność wełny. A jak to ze styropianem jest to wiadomo. A może w takim razie wdmuchiwanie wełny Co prawda ja na sufit już w większości mam wełnę w rolkach ( pozostałości po skosach), ale zastanawiam się co zrobić z wszelkimi zakątkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 25.11.2008 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 A może w takim razie wdmuchiwanie wełny W moim przypadku jest pewne ważne kryterium. Chcemy to wykonać samodzielnie, więc wdmuchiwanie wełny odpada. Poza tym w podłodze w sypialni już bym wolała mieć wełnę w postaci maty niż wdmuchanych strzępków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.11.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 A może w takim razie wdmuchiwanie wełny W moim przypadku jest pewne ważne kryterium. Chcemy to wykonać samodzielnie, więc wdmuchiwanie wełny odpada. Poza tym w podłodze w sypialni już bym wolała mieć wełnę w postaci maty niż wdmuchanych strzępków.W podłodze sypialni to mam właśnie z rolki wełnę pociągniętą. Ale wspominałaś coś o suficie poddasza, więc myślałem o podłodze stryszku, na który za często się nie zagląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.11.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 W miejsce granulatu styropianu radzę zastosować granulat wełny mineralnej. Swego czasu oferował taki materiał Izopol Trzemeszno. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.11.2008 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Styropian jest lekki i bardzo się elektryzuje. Lepi się do wszystkiego (ten pył/granulat). Ciekawie wygląda ten, co się za to zabrał. Jakby bałwanek ożył... Widziałem. Często mam do czynienia z tym pyłem. Są zalety i są wady. Wdmuchać się da i odkurzaczem z taką nakładką. Efekt dobry a widok nie do zapomnienia... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts