zbigmor 26.11.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 W miejsce granulatu styropianu radzę zastosować granulat wełny mineralnej. Swego czasu oferował taki materiał Izopol Trzemeszno. Pozdrawiam. Obecnie też oferuje ten sam zakład, ale nazywa się Paroc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 26.11.2008 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Ja też myślę nad granulatem, mam strop drewniany ale układ krokwi jest tak zróżnicowany że normalną wełna to trzeba by z miesiąc siedzieć i docinać A w okolicach murłaty to już masakra bo zbiegają się krokwie z 2 pomieszczeń ,,, Znalazłem ten granulat Paroc i cena mnie zdziwiła, a raczej zachwyciła 50 zł za m3 !!! Tylko zastanawiam się czy taki granulat może swobodnie leżeć na płytach KG przykręconych do rusztu alu , orientujecie sie może ile to waży ? Oczywiście w "stanie suchym " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 26.11.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 W miejsce granulatu styropianu radzę zastosować granulat wełny mineralnej. Swego czasu oferował taki materiał Izopol Trzemeszno. Pozdrawiam. Nie zrozumiałeś chyba co chcę osiągnąć, więc powtórzę: 1. Ma się to dać wykonać bez specjalistycznego sprzętu i ekipy 2. W sypialniach nie chcę wełny a już na pewno nie chcę wełny rozdrobnionej. Pytałam czy granulat styropianu ma w takim wydaniu sens. Koledzy. Ja nie pytam, co jest lepsze od granulatu styropianowego (znam inne produkty) ja chcę wiedzieć czy to się da zrobić i czy spełni swoją rolę. Jeśli nie położę wełnę w płytach i koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.11.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Kołderka z granulatu styropianowego sens ma, jak poprawnie wykonana. Nie powinno jej wywiewać, bo i sprzątać by trzeba okolicę i kołderka coraz cieńsza by była... Też mam podobne problemy do pokonania. Zrobiłem więc rozdrabniacz do odpadów styropianowych i mogę sobie w dowolnej ilości w czasie dwóch godzin przygotować potrzebny granulat. Można go łatwo poupychać metodą wdmuchiwania gdzie trzeba, jak z byle czego zrobi się coś w rodzaju pistoletu do piaskowania i napędzi go bodaj odkurzaczem. Efekty uboczne są bardzo zabawne (ten chodzący bałwanek), ale to i łatwe i nie męczące. Perlit można zestalić dopaprując do niego około 1/10 część gipsu. Lekko zwilżony "staje" po jakiej godzinie. Czy da się z granulatem styro taki sam numerek zrobić to nie wiem, bo jeszcze nie testowałem (chyba by trzeba). Fajnie by było, jakby tak wdmuchać, opylić gipsem i zrosić jakim opryskiwaczem. Raz wdmuchane by z lekka związało i nie miało tendencji do fruwania po okolicy pod wpływem lada powiewu. Pod takie docieplenie dałbym jednak szczelną folię, bo strach się bać, co by było jakby tak jaka dziurka w tym karton-gipsowym suficie się zrobiła! Zima w domu w pół minuty! Sprzątania dla całej familii na dniówę! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 26.11.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Kołderka z granulatu styropianowego sens ma, jak poprawnie wykonana. Nie powinno jej wywiewać, bo i sprzątać by trzeba okolicę i kołderka coraz cieńsza by była... A czy usypanie jej między legarami (z zabezpieczeniem przed wydostaniem się stamtąd) oznacza poprawne wykonanie? Przepraszam, że jeśli jestem upierdliwa, ale chciałabym poznać odpowiedź na nurtujące mnie pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosh 26.11.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 O styropianie się nie wypowiem ale właśnie zastosowałem granulat wełny do ocieplenia/wygłuszenia stropu. Gęstość 60kg/m3, dodatkowo nasączana czymś. Tam bedzie kiedyś sypialnia... Fajnie się toto umieszcza a pylenia nie zauważyłem. Te strzępki są spore. Wełna leży sobie nie przykryta (może na wiosnę OSB), na poddaszu hula wiatr (tylko więźba i eternit) a wełna nawet nie ma chęci fruwać. A mam porównanie bo w zeszłym roku kładłem nad łazienką wełnę w rolce (12kg/m3) i przez kilka dni wszędzie mnie gryzło. Strzępki granulatu nie są tak puchate jak zwykła wełna i nie fruwają od byle kichnięcia. Bardziej przypomina to papkę z wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 26.11.2008 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 granulowany styropian to 1/3 oporu ciepła styropianu a ubity perlit to 2/3 . 50 cm dobrego perlitu to 0.14W/m2xK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.11.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Zasada jest taka, że tylko powietrze pozostające w bezruchu jest najlepszym termoizolatorem.Masz możliwość wykonania tego tak, aby spełnić ten warunek?ZERO ruchów góra-dół.ZERO przewiewania na boki! Jeżeli tak - to będzie dobrze!Można tego nasypać ile się da a całość przykryć jaką folią paroprzepuszczalną przymocowaną tu i ówdzie. Chyba będzie dobrze. Tym lepiej im kołderka grubsza.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.11.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 ...Nie zrozumiałeś chyba co chcę osiągnąć... Ja udzieliłem tylko rady, która nie musi spełniać Twoich oczekiwań, i z której nie musisz skorzystać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 27.11.2008 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Ja udzieliłem tylko rady, która nie musi spełniać Twoich oczekiwań, i z której nie musisz skorzystać. Pozdrawiam. No to po co mi jej udzieliłeś? adam_mk trochę mnie uspokoiłeś. Chyba jesteśmy w stanie zrobić to jak należy. Mamy trochę czasu na obmyślenie skutecznej technologii. Dobrze, ze zwróciłeś mi uwagę na kwestię ruchu a właściwie na uniemożliwienie ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.11.2008 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 No to po co mi jej udzieliłeś? Bo chciałem . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.11.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 oj Andrzeju, nie wiesz, że dobrymi chęciami to...jak widzisz są osoby, które tego nie doceniają, zapominając co to jest "forum" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.11.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Zauważyłeś, że czasami podobnie odnoszą się do Twoich uwag czy porad. Oczywiście Forum jest dla wszystkich. Ja cenię sobie każde uwagi pod moim adresem. Są one dowodem na to, że moje wypociny są czytane i za to dziękuję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.11.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Andrew (mogę tak?) ja jestem postrzegany jako pieniacz i wichrzyciel Ty tak nie postępujesz, choć czasami można nie zgodzić się z tym co piszesz doceniam jednak to, że nie jesteś panienką obrażalską jak "guru" WN i tyle włażenia w .... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.11.2008 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Mnie Twoje formy wypowiedzi choć czasem dosadne odpowiadają. Jest takie powiedzenie: "Mądrej głowie dość dwie słowie". Twoje dwa słowa starczają czasem za dziesięć innych. Forum jest miejscem na wymianę poglądów i powinno być miejscem rzeczowej, merytorycznej dyskusji ale nie zawsze tak jest. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 29.11.2008 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Ja mam Ekofiber leżący na regipsach.Uważam , że jest super.Za około 140m2 powierzchni przy 25 cm grubokości zapłaciłem niecałe 5k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 29.11.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Perlit można zestalić dopaprując do niego około 1/10 część gipsu. Lekko zwilżony "staje" po jakiej godzinie. Czy da się z granulatem styro taki sam numerek zrobić to nie wiem, bo jeszcze nie testowałem (chyba by trzeba). Fajnie by było, jakby tak wdmuchać, opylić gipsem i zrosić jakim opryskiwaczem. Raz wdmuchane by z lekka związało i nie miało tendencji do fruwania po okolicy pod wpływem lada powiewu. Do tego pomysłu dodam jeszcze patent geda - granulat styropianowy w workach: http://forum.muratordom.pl/post2753025.htm#2753025 Ja zmodyfikowałem go nieco wykorzystując duże worki do śmieci (120l) wypełnione do połowy granulatem. Łatwiej tym operować i nie rozwiewa się po okolicy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.11.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 No i proszę!Rozwiązał problem pylenia!Bardzo to praktyczne i wydaje mi się, że skuteczne. Kilka problemów rozwiązał! Co zrobić z odpadem styropianu, na ten przykład...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz961 27.12.2008 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Mieszkam w szeregówce ktora budowałem. Wszystko jest ok poza strefa poddasza. Na dole a nawet w piwnicy mozna prawie w ogole zrezygnowac z ogrzewania. Temp 20 st trzyma sie teraz bardzo długo. Natomiast na poddaszu (mieszkalnym) jest zimniej nawet o 5 stopni!!! zamowilem nawet kamere termowizyjna. wykazala chlodniejsze miejsca w murze (nie w połaciach dachu) na wysokości murłaty. Wystarczy przyłozyc rękę i czuc wyraznie ze jest tam zimniej. Zdziwiłem sie ze kamera wykazała tylko (czy tylko?) max 2 st roznicy miedzy powierzchniami ciepłymi a tymi okolicami murłaty (belki drewnianej na murze na ktorej opieraja sie krokwie) - bo w pokoju syn ma 15st a my na dole 20! Jestem przekonany ze zle ocieplono murłaty ale co teraz robic?Albo połoze styropian od srodka, co ma swoje wady (zmiejszenie pokoju, malowanie, demolka itp). Albo - jak ktos mi powiedział - mozna zrobic odwierty i wpompowywac jakis granulat styropianowy ktopry to uszczelni. Co mam robic? Prosze o rade! Nie wiem, jak blisko jest murłata, ile tam będzie miejsca do wypełnienia. Trzeba porobic odwierty zeby cos zobaczyc. No ale to chyba jedyna metoda....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena OW 01.01.2009 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Witam mam podobny problem-różnica temperatur na parterze i poddaszu wynosi nawet 7stopni.dom budowany jest z szarego betonu komorkowego dach kryty blacha dachowkowa ocieplony welna szklana gr 10cm.Na samym strychu jest w miare cieplo nie widac zandych zawirowan powietrznych.Natomiast w sypialniach na poddaszu przy wietrznych dniach wiatr wieje z kontaktow a dach i scianki poddachowe /nie znam profesjonalnych okreslen/ sa prawie lodowate.Myslelismy zastosowac granulat z welny szklanej lub ekofiber w przestrzeni miedzy regipsem pionowym a ścina budynku na ktorej opieraja sie krokwie-mowie o niskiej sciance pod dachem.lepszego rozwiazania nie wymyslilismy a nie chcemy rozwalac domupozdrawiam szczesliwego nowego roku dla urzytkownikow forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts